logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

początkujący - co można zrobić ze starego kalkulatora?...

Yamakasi_A50 20 Sty 2006 21:00 19764 108
  • #91 2306607
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Czy ten układ by zadziałał, proszę o szybką opowiedź...
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #92 2306694
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    w tym układzie dioda będzie cały czas swiecić i jeszcze spalisz tranzystor
  • #93 2306713
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Nie dość że nie zadziała to spali się jeszcze tranzystor.
    Bo ten rezystor 1k trzeba podłączyć miedzy bazę a plus zasilania i wtedy zadziała.
  • #94 2306782
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    wtedy bedzie sie swiecic caly czas :)
  • #95 2307286
    kt838a
    Poziom 23  
    polecam takie coś
  • #96 2307515
    christo
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    kt838a
    Tranzystor o odroconej polaryzacji tak jak na twoim rysunku zachowa sie jak dioda zenera o napieciu 0,5-0,7V, a przy takim napieciu led nie zadziala

a co ten uklad ma robic?
  • #97 2307654
    jony
    Specjalista elektronik
    Układ który proponuje kt838a(Migacz diodowy) działa(nie wiem czy z BD135) ale trzeba spełnić kilka warunków. Działanie zależeć będzie od egzemplarza użytego tranzystora, napięcia przewodzenia diody LED Tranzystor musi mieć napięcie przebicia między emiterem a bazą nie większą niż 8V( tranzystor działa na przebicie złącza emiter-baza, a producent gwarantuje tylko tyle, że to minimum 5V, a jakie może być największe, to nie podaje, jak się trafi ponad 10V, to nie zadziała)
    U mnie układ działa z tranzystorem BC546 czy tez BC549 bo tranzystory te mają napięcie przebicia Ueb akurat cos około 8V i z jedną niebieską diodą. A na przykład nie działa jak użyje BC337 lub PNP BC556 bo maja napięcie przebicia Ueb 11V. Oczywiście R może mięć znacznie większa wartość

Aha i układ ten należy traktować jako ciekawostkę a nie rozwiązanie godne polecenia.
    Główny z powodu niepewnego działania tego układu, jak wspomniałem wcześniej zależy ono od wielu czynników i nie należy tego układu nikomu polecać, a traktować raczej jako swego rodzaju ciekawostkę
  • #98 2307832
    kt838a
    Poziom 23  
    u mnie spokojnie na BD135 działal
  • #99 2308676
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Dzięki, że mi powiedzieliście, że ten schemacik nie będzie działał i że mógłbym spalić tranzystor, pozdrawiam...
  • #100 2315583
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Dzisiaj znowu poszperałem w starych rzeczach i znalazłem zepsutego Pegazusa. Z jadnej płytki wyszarpałem takie części...:

Kondensatory:
    1. 47 uF - 16V
    2. 220 uF - 16V
    Tranzystory:
    1. C9018
    2. T8050
    Rezystory:
    1. 680 Omów +/- 5%
    2. 10 k +/- 5%
    3. 270 Omów +/- 5%
    4. 10 Omów +/- 5%
    5. 4700 Omów +/- 5% (x2)
    6. 560 Omów +/- 5% (x2)
    7. 41 Omów +/- 5 (x2)
    8. 15 k +/- 5%
    9. 47 k +/- 5%
    (Nie wiem jak to się nazywało, ale wiem, że końcówke miało "ceramiczne"):
    1. 103
    2. 5
    3. 203
    4. 15 (x2)
    5. 82
    6. 62
    7. 47.

To wszystko udało mi się wyciągnąć...

Mam pytanie, czy móglbym z tego zrobić jakiegoś migacza ?? I czy w tym schemacie: Dało by się przyśpieszyć czas migania diód do np. 2,3 razy na sekunde...

Prosze o odpowiedzi na moje pytania !!
  • #101 2315608
    christo
    Poziom 26  
    To "ceramiczne cos" to sa kondensatory.

A to cos z twojego schematu wogle nie bedzie migac tym bardziej tego nie przyspieszysz, diody beda swiecic caly czas (tranzystor bedzie caly czas nasycony przez prad plynacy z diody po prawej stronie), pod warunkiem ze jako zasilania uzyjesz baterii 4,5V bo przy wiekszym napieciu spalisz diody.

Dodano po 23 [minuty]:

Projektujesz układy z tranzystorami, a nie masz pojecia jak dzialają. Jak chcesz sie tego nauczyc to polecam lektóre pdfów ze stronyAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany dzial dla poczatkujacych.
  • #102 2317208
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Cześć. To, co ty przed chwilą powiedziałeś to tak mnie rozbawiło(hahahahahaha)... Ten układzik mi działa...(Prześle na końcu filmik). Widocznie się nie znasz i piszesz głupoty, proszę kogoś, kótry się zna, a nie takich jak ty...*hahahahaha* Np. Maciej_333 itp, itd...

Podrawiam(hahaha)

Ps. Zwracam się dalej do mojego poprzedniego postu...

Oto filmik:

Ps. A jeśli Ci chodzi o pierwszy mój schemat na(4 stronie) to sory, koleś ale pisz, o kótry schemat Ci chodzi...
  • #103 2317597
    christo
    Poziom 26  
    To może mi wyjaśńisz zasade dzialania tego ukladu, chetnie sie czegos nowego naucze.

Aż z ciekawosci zmontuje to i sprawdze.

Dodano po 21 [minuty]:

Tak jak myslalem obie diody swieca sie jednoczesnie, napewno nie pomyliles sie w schemacie?

I zdejmij te prowizje, bo kto da 2,5pkt za obejrzenie takiego filmiku?
  • #104 2317944
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Ten układzik działa że 2 diody migają równocześnie, a ty powiedziałeś, że dwie diady bedą ciągle świecić...

Cytat:
    A to cos z twojego schematu wogle nie bedzie migac tym bardziej tego nie przyspieszysz, diody beda swiecic caly czas

Koleś, co ty piszesz...:/
  • #105 2317976
    christo
    Poziom 26  
    Pisze jak jest, obie diody swieca caly czas i zadna nie miga. Moze niech sie wypowie ktos inny bo widze ze mi nie uwierzysz.

Teraz wczytaj sie uwaznie:
    Tranzystor przewodzi gdy na bazie plynie prad, a nie przewodzi gdy nie plynie. Wiec aby jego praca byla przerywana, prad na bazie musi raz plynac raz nie. W twoim układzie prad bazy plynie caly czas wiec tranzystor jest caly czas w stanie przewodzenia. Nie wiem jak twoj układ moze dzialac, jedyne co mi przychodzi do glowy to, to ze dioda polaczona z baza jest diodą migającą i raz przewodzi raz nie.

Jezeli sie myle to niech mnie ktos poprawi, przyjme to z pokorą.
  • #106 2318008
    jony
    Specjalista elektronik
    Tak dioda w bazie to dioda migająca.
    Zresztą jest napisane tak na schemacie.
  • #107 2318016
    christo
    Poziom 26  
    Yamakasi_A50 i kto tu sie nie zna? :D

Czyli migania nie przyspieszysz bo jest zalezne od niezmiennej czestotliwosci migania diody migającej.

Dodano po 2 [minuty]:

Cytat:
    Zresztą jest napisane tak na schemacie.

faktycznie, nie zauwazylem :cry:
  • #108 2318317
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. I, co christo mówiłem, że ja będę miał rację ??? Trzeba uważnie wpatrywać się na schemat... Dobra nie kłućmy się, przecież te forum jest od pomagania sobie...

Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź christo, że nie mogę tego przyśpieszyć...
  • #109 3560021
    tkoras
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    Witam:P

Czytam tak sobie ten post i widze tu niezla zabawe w LED'y:p Niby to śmieszne bo zbudowalem juz to (i dziala):
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Ale zmusilo mnie do pewnych przemyslen... Ja sam nie potrafie wytlumaczyc wiekszosci tych rzeczy, tak wiec stwierdzilem ze zaczynam wszystko od poczatku:)

I takie male info dla Yamakasi Jak jestes teraz przy kasie to kup sobie zestaw "Ośla Łączka" w sklepieAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Troche kosztuje, ale uczy:P

albo 2 tansz opcja - kup ksiazki "Wyprawy w swiat elektroniki" a czesci w sklepie

albo taka super oszczedna wersja ktora ja wybralem - Sciagnac PDF'y z eMule oslej laczki i mies swoje czesci:P

================================================================

[ Temat bez własności dydaktycznych. Mariusz Ch. ]

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik rozebrał stary kalkulator, wyciągając z niego elementy takie jak kondensatory, rezystory, diody prostownicze i tranzystory (np. BC307, C9018, T8050). Chciał zbudować migacz LED, ale nie znał podstaw elektroniki ani schematów. Użytkownicy forum wyjaśnili funkcje podstawowych elementów: kondensatory (elektrolityczne i ceramiczne), rezystory, diody prostownicze i tranzystory bipolarny PNP oraz NPN. Podano wzory do obliczania wartości rezystorów dla diod LED, uwzględniając napięcie zasilania, napięcie progowe diody i prąd diody. Polecano literaturę i kursy dla początkujących, m.in. "Elektronika dla nie elektroników", "Sztuka elektroniki" Horowitza i Hilla oraz zestawy edukacyjne Nord Plus Elektronik.

Dyskutowano o najprostszych układach migaczy, w tym o układzie z tranzystorem BD139 i układzie z układem scalonym NE555, który umożliwia regulację częstotliwości migania. Podkreślono konieczność stosowania odpowiednich rezystorów bazowych i kondensatorów, aby układ działał poprawnie i nie uszkodził elementów. Użytkownik zbudował układ migacza z NE555 i tranzystorem BD139, stosując rezystory około 4,7kΩ i kondensatory elektrolityczne 100µF, z zastrzeżeniem, że mniejsze pojemności kondensatorów zwiększają częstotliwość migania.

Poruszono też temat lutownicy transformatorowej, której grzałka (grot) przestała działać, oraz sposoby jej naprawy, jak czyszczenie i wymiana grotu. Wskazano na brak lokalnych sklepów elektronicznych i możliwość zamawiania części przez internet lub na giełdach elektronicznych.

Wskazano na program Crocodile Clips jako narzędzie do symulacji układów elektronicznych dla początkujących. Użytkownik eksperymentował również z podłączeniem diody do portu COM komputera, sterując nią programowo.

Podsumowując, dyskusja obejmowała naukę podstaw elektroniki, rozpoznawanie elementów, budowę prostych migaczy LED, dobór wartości rezystorów i kondensatorów, wykorzystanie układu NE555, problemy z lutownicą oraz źródła materiałów edukacyjnych i części elektronicznych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA