Układ który proponuje kt838a(Migacz diodowy) działa(nie wiem czy z BD135) ale trzeba spełnić kilka warunków. Działanie zależeć będzie od egzemplarza użytego tranzystora, napięcia przewodzenia diody LED Tranzystor musi mieć napięcie przebicia między emiterem a bazą nie większą niż 8V( tranzystor działa na przebicie złącza emiter-baza, a producent gwarantuje tylko tyle, że to minimum 5V, a jakie może być największe, to nie podaje, jak się trafi ponad 10V, to nie zadziała)
U mnie układ działa z tranzystorem BC546 czy tez BC549 bo tranzystory te mają napięcie przebicia Ueb akurat cos około 8V i z jedną niebieską diodą. A na przykład nie działa jak użyje BC337 lub PNP BC556 bo maja napięcie przebicia Ueb 11V. Oczywiście R może mięć znacznie większa wartość
Aha i układ ten należy traktować jako ciekawostkę a nie rozwiązanie godne polecenia.
Główny z powodu niepewnego działania tego układu, jak wspomniałem wcześniej zależy ono od wielu czynników i nie należy tego układu nikomu polecać, a traktować raczej jako swego rodzaju ciekawostkę