logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

początkujący - co można zrobić ze starego kalkulatora?...

Yamakasi_A50 20 Sty 2006 21:00 19764 108
  • #1 2200918
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam. Jestem bardzo początkującym i potrzebuje pomocy... Wiem jak połączyć diodę z kabelkami i do prądu i tyle. Chciałbym sobie zrobić takie coś że mi dioda miga, ale nie wiem jak. Dzisiaj postanowiłem rozebrać stary duży kalkulator i wyjąć z niego pare jakiś tam części(nie wiem rezystory czy coś)...Wieć wyjołem i nie wiem do czego mi mogą one posłużyć...Jak wiecie chciałbym się dowiedzieć jak zrobić tego migacza !!! wogóle chcę się dowiedzieć do czego słuzy np. rezystor, kondensator jaki mam znak na schematach(wszystkich elementów elektronicznych chcę się dowiedzieć jak wyglądają na schcematach i do czego służą i tp.) Nie znam się na schematach ani troche, nie wiem o nich nic !!!! Zaraz wam napisze co pisze na tych małych rzeczach co je wyjołem z kalkulatora...

Zdjęcie wszystkiego: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zdjęcie wszystkiego 2: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zdjęcie wszystkiego 3: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zdjęcie dużych zielonych beczek(:)): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zdjęcie następne(nie wiem co to): Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zdjęcie następne też nie wiem co to: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Na tych niby beczkach pisze:
    100 uF
    (zamalowany kwadrat) (kułko i w nim minus)
    W niby kułku pisze '1'
    i na samym dole pisze 40 V

Drugie takie samo beczka i pisze zamiast 100 uF pisze 47 uF

Taki duży jakby rezystor jest:
    4 paski (fioletowy, zielony, brązowy i złoty)

MAłe rezystory jakby to pisze:

69K JV

Małe rezystroy niby jest:
    3 paski

Kurde wytłumaczcie mi do czego mi to może posłużyć, podawajcie linki do stron gdzie jest napisane ze zdjęciami opis danego np. rezystora i co on daje w układzie...Tylko tego ma być dużo tych opisanych rzeczy...
    I jak mam zrobić tego migacza??? Co mam użyć ?? Gdzie kupić ?? Jak mam odczytywać schematy ?????
    Najłatwiejsze coś jak zrobić migacza ???

Proszę o pomoc, jestem laborkiem a to dział waśnie dla nich więc odpowiedzcie na wszystkiemoje pytania....
  • #2 2201067
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Te beczki to są kondensatory. Z części z kalkulatora to migacza raczej nie zrobisz.
    A co do podstaw elektroniki to poczytaj sobie :
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Jeżeli szukasz układów to na Forum znajdziesz ich bardzo dużo.
    Pozdrawiam.
  • #3 2201097
    Bart0sz
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Proponuje ci zaczac od literatury ;] i zbiegiem poszerzania wiedzy robienie prostych ukladów.
    Np. dioda+rezystor pozniej dolozenie np. kondesatora i tranzystora... i sprobowac zobaczyc jak co dziala ;)
  • #4 2201229
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. No ale jak podłączałem diode i rezystor znaczy: Ten '69K JV' i nic się nie dzieje...Gdzie mam to kupić ??? Jaką najlepiej sobie książkę do czytania kupić ??? Dla bardzo początkujących ??
  • #5 2201276
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Zacznij od przeczytania tego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

I kolejnych artykułów z edw dla początkujących. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

A diodę spróbuj połączyć z tym Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i zobacz czy zaświeci.
  • #6 2201471
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1596
    Nic się nie dzieje, bo 69K to by było 69KΩ=69000Ω (69 kilo omów). Problem w tym, że rezystor taki silnie ogranicza prąd płynący przez diodę. W związku z tym prądzik ten jest za mały by dioda mogła pracować. Poniżej opisuję jak liczyć rezystory dla diod LED:
    Każda dioda ma pewne napięcie progowe. Jest to tzw. napięcie przy którym dioda zaczyna świecić. Drógim parametrem diod LED jest ich dopuszczalny prąd. Jak przez diodę przepłynie większy niż dopuszczalny prąd ulegnie ona zniszczeniu.

Ucc-napięcie zasilania [V]
    Up-napięcie progowe [V]
    R-rezystancja rezystora dołączonego do diody LED [Ω zwykle wielokrotność KΩ]
    Id-prąd diody

Dioda czerwona Up=1,6V (1,6 volta)
    Dioda zielona Up=2V
    Dioda żółta Up=2,4V (chyba, nie pamiętam)

Prądy diod LED zaczynają się od 10mA w górę.

Poniiższa zeleżność pozwoli wyznaczyć rezystorek.
    R=(Ucc-Up)/Id

np. dla diody czerwonej: Up=1,6V Id=10mA Ucc=12V
    R=(Ucc-Up)/Id=(12V-1,6V)/10mA=1,04KΩ≈1KΩ

W załączniku schemat obrazujący spadki napięć i przepływ prądu przez ten układ. Te zielone kółka to przyrządy pomiarowe, czyli woltomierze (mięrzą napięcie) i amperomierz (mierzy prąd). W prawdziwym obwodzie nie musi ich być, jednak pokazują jak obwód pracuje.

Co do migaczy to możesz kupić sobie czerwoną diodę migającą i połączyć ją szeregowo z jakąś inną (najlepiej tego samego koloru), potem coś takiego przez rezystor do zasilania. Beą miać naturalnie dwie diody jednocześnie.

W drógim załączniku masz schemat prostego migacza na tranzystorku i dioddze migającej. Tutaj można dać już różnokolorowe diody.
    Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 2202152
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Jak już mówiłem to dla mnie schematy to czarna magia...Jony podłączyłem z tym i działa...Tylko, co to daje, bo dioda świeci tak jak świeciła... Dzięki za linki...Ten schemat z migaczem nie kapuje...Jeśli ktoś by mi zrobił taki schemat gdzie bym widział co to jest i jak się nazywa(a najlepiej jakby ktoś to zrobił i real foto do tego i podpisał wszystko ładnie) bym bardzo dziękował...

Pozdrawiam i proszę o pomoc
  • #8 2202514
    jony
    Specjalista elektronik
    Poleca ci tą książkę i jej drogą część Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Dołączam wyprawę pierwszą.
    Albo idź do epiku i kup sobie gazetę Elektronika dla nie elektroników. Tam znajdziesz wszystko co powinieneś na poczętej wiedzieć. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Zresztą teraz w EDW trwa kurs do początkujących po tytułem "pod lupą"
  • #9 2202584
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Dzięki za wszystko jak przeczytam te artykuły co mi podałeś Jony to napisze, bo chciałbym sobie zrobić migacz na najprostszej konstrukcji jaka jest możliwa.
  • #10 2203045
    maciej_333
    Poziom 38  
    Najprostsza konstrukcja migacza to ta, jaką podałem. W załączniku masz narysowane co jak połączyć.
  • #11 2203162
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    A nie dało by się zrobić z jednej diody zwykłej migającą ??? Takie jakby strooskop diodowy o podobnej budowie ??
  • #12 2203341
    maciej_333
    Poziom 38  
    Dałoby się, ale to już za dużo dla Ciebie jak narazie. Należałoby zrobić tzw. multiwibrator, który sterowałby diodą. Musiałbyś dać dwa tranzystory, kondensatory, kilka rezystorów. Najpierw zrób to zo masz w załączniku. Masz nawet podane jakie paski mają mieć rezystory.
  • #13 2203574
    jony
    Specjalista elektronik
    Zobacz oto schemat który cię interesuje migacza diodowego.
    Na kondensatorach elektrolitycznych(niebieski beczki) zaznacza się biegunowość.
    Zazwyczaj w postaci paska a na nim namalowany ”minus”, dłuższa nóżka to plus.
    Pozostałe elementy chyba już znasz.
  • #14 2203578
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Ok zrobił bym to, ale nie mam części, w moim mieście chyba nie ma sklepu z takimi częściami !!! A w necie nie będę kupował bo strasznie drogo wyjdzie koszt przesyłki i jeszcze koszt przelewu i jeszcze za same części,,,nie wiem co robić???? Jeszcze takie części znalazłem u mnie:

Zdjęcie: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Do czego one mogą posłużyć ???

Ej mam takie coś z trzema drucikami wystającymi(tranzystor ?) taki jak jest zamieszczony na zdjęciu twoim(ze schematem narysowanym w paincie z cześciami) tylko że na nim pisze: 307 B

To jest tranzystor bipolarny npn ???

Odpowiedźcie mi na wszystkie znaki zapytania w moim poście...

Dodano po 5 [minuty]:

Witam. Dzięki Jony, ale takie schematy to dalej mnie przerażają, taki schemat jak podał maciej_333 one mi odpowiadają...Chciałbym zrobić na jakąś małą żaróweczke tak jakby stroboskob, żeby migała co pół sekundy(obojętne tylko zeby szybko) bez żadnych potencjometrów, żeby było że włączam i ona bez przerwy miga !!
  • #15 2203681
    jony
    Specjalista elektronik
    BC307 to taranzystor PNP (takie właśnie trzeba do diodmig.JPG)
    Co do zdięcia to
    Od lewej jakaś dioda (chyba prostownicza), kondensator ceramiczny i mostek prostowniczy,
    zwany także mostkiem Graetza (greca).
    Mostek prostowniczy można wykorzystać do budowy zasilacza
    Jak to nie ma żadnego sklepu z częściami w twoim mieście albo giełdy elektronicznej
  • #16 2203702
    kt838a
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    witam. to pierwsze to jest dioda prostownicz, drugie to kondensator ceramiczny, a trzecie zabardzo niewidac ale jest to chyba prostownik.
    Dioda Prostownicza prostuje prąd przemienny, czyli mozna ją zastosowacw zasilaczach i do jakiegoś urządzenia gdzie potrzebny jest spadek napięcia o ok. 0,6 V bo taki spadek jest na diodzie krzemowej. Kondensator ceramiczny ma mała pojemnośc więc go mozna stosować w zasilaczach jako filtr od zakłócen w sieci. A prostownik uzywa sie w zasilaczach zeby wyprostowały nam prąd przemienny
    A to cos z trzema nówzkami to jest tranzystor PNP i zajzyj na tą stronkęAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany tam masz liste tranzystorów z seri B i ich parametry.
  • #17 2204071
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Dziękim, dzięki. Ale u mnie naprawde nie ma żadnego sklepu elektronicznego chyba, popytam kolegów jeszcze...A tak po za tematem chciałem dzisiaj odpalić lutownicę zwykłą i nie działa, a dzisiaj ją już chyba 10 razy przed nie działaniem jej odpalałem i wszystko było ok, a teraz co możże być???
  • #18 2204460
    jony
    Specjalista elektronik
    Jeżeli masz lutownice transformatorową to spróbuj wykręcić grot i przeczyścić miejsce na lutownicy gdzie grot jest mocowany i wymień grot.
    Może cos to pomoże
  • #19 2204496
    maciej_333
    Poziom 38  
    Na tej fotce to od lewej dioda prostownicza BYP401-100, kondensator ceramiczny, mostek prostowniczy. A co do części to możesz mi wysłać w liście zaadresowaną kopertę zwrotną z odpowiednim znaczkiem.
  • #20 2204765
    lopez123
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    z tej strony może się coś ciekawego dowiesz Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    pozdrawiam
  • #21 2204856
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Dzięki za wszystko jeszcze raz myśle że dalej będziecie mi pomagać. Ej maciej_333 jeśli masz gg to napisz do mnie(1908181) lub na PW bop nie rozumiem Cię i nie chce tutaj zaśmiecać tematu. Będę was pytał o różne rzeczy więc nie zamykajcie tego tematu a ty maciej_333 napisz !!!
  • #22 2207553
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam ponownie. Ale chodzi o to że moja lutownica wogóle nie grzeje. Podłońcam do prądu i nic nie grzeje, trzymałem nawet pare minut i ani troszeczkę się nie nagrzała, co może być problemem ?? Sprawdzałem przewody i są podłączone dobrze, zaizolowane itp. Może grzałka ?? Proszę o odpowiedź
  • #23 2207764
    kt838a
    Poziom 23  
    witam. jesli masz w domu drut miedziany takiej grubości jak grot w lutownicy, to utnij odpowiednia długośc i zegnij go jak jest zgięty grot i wkręc ten drut na miejsce grotu w lutownicy, niezapomnij przeczyscic drutu i miejsc gdzie grot jest przykręcany. pozdro
  • #24 2215003
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Myślę że grzałka chyba się spaliła, bo nic nie grzeje. Lutownica nie ma żadnej reackji...

Pozdrawiam

Ps. Jeśli macie jeszcze jakieś gazety dla bardzo początkujących w pdf. to prześlijcie tutaj !
  • #25 2215731
    kt838a
    Poziom 23  
    1. tam niema grzałki tylko grot
    2. zmien go to będzie chodzic
    3. pozdro
  • #26 2215776
    maciej_333
    Poziom 38  
    To w końcu ty masz lutownicę transformatorową, czy oporową ? Jak ta pierwsza to wyczyść mocowanie grotu i wstaw nowy z czystego drutu, jak ta drugo to sprawdz omomierzem czy spirala jest cała.
  • #27 2222346
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Wyczyściłem ten grot dokładnie i nie działa, mam lutownice taką że te dwa kabelki są oplatane w okół takiego korpusu metalowego...Nie wiem czemu nie działa...
  • #28 2222383
    kt838a
    Poziom 23  
    masz coś takiego
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

czy
    takiego
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #29 2224755
    Yamakasi_A50
    Poziom 13  
    Witam. Lutownice już wyzuciłem, kupie nową chyba...
  • #30 2226352
    kt838a
    Poziom 23  
    źle zrobiłeś, moze faktycznie padł grot, a to normalne.

Podsumowanie tematu

✨ Początkujący elektronik rozebrał stary kalkulator, wyciągając z niego elementy takie jak kondensatory, rezystory, diody prostownicze i tranzystory (np. BC307, C9018, T8050). Chciał zbudować migacz LED, ale nie znał podstaw elektroniki ani schematów. Użytkownicy forum wyjaśnili funkcje podstawowych elementów: kondensatory (elektrolityczne i ceramiczne), rezystory, diody prostownicze i tranzystory bipolarny PNP oraz NPN. Podano wzory do obliczania wartości rezystorów dla diod LED, uwzględniając napięcie zasilania, napięcie progowe diody i prąd diody. Polecano literaturę i kursy dla początkujących, m.in. "Elektronika dla nie elektroników", "Sztuka elektroniki" Horowitza i Hilla oraz zestawy edukacyjne Nord Plus Elektronik.

Dyskutowano o najprostszych układach migaczy, w tym o układzie z tranzystorem BD139 i układzie z układem scalonym NE555, który umożliwia regulację częstotliwości migania. Podkreślono konieczność stosowania odpowiednich rezystorów bazowych i kondensatorów, aby układ działał poprawnie i nie uszkodził elementów. Użytkownik zbudował układ migacza z NE555 i tranzystorem BD139, stosując rezystory około 4,7kΩ i kondensatory elektrolityczne 100µF, z zastrzeżeniem, że mniejsze pojemności kondensatorów zwiększają częstotliwość migania.

Poruszono też temat lutownicy transformatorowej, której grzałka (grot) przestała działać, oraz sposoby jej naprawy, jak czyszczenie i wymiana grotu. Wskazano na brak lokalnych sklepów elektronicznych i możliwość zamawiania części przez internet lub na giełdach elektronicznych.

Wskazano na program Crocodile Clips jako narzędzie do symulacji układów elektronicznych dla początkujących. Użytkownik eksperymentował również z podłączeniem diody do portu COM komputera, sterując nią programowo.

Podsumowując, dyskusja obejmowała naukę podstaw elektroniki, rozpoznawanie elementów, budowę prostych migaczy LED, dobór wartości rezystorów i kondensatorów, wykorzystanie układu NE555, problemy z lutownicą oraz źródła materiałów edukacyjnych i części elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA