logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Moje miejsca sieciowe - skąd to jest i jak się tego pozbyć

bogola 21 Sty 2006 13:59 1881 6
REKLAMA
  • #1 2202997
    bogola
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam
    Jak tylko wejdę w internet (mam operę 8.51) i później nacisnę ikonę "moje miejsce sieciowe" to pokazje się tam dużo ikonek sieciowych z nazwami różnych osób np. // pizza na A hi hi (prezes), co to za chorobstwo i jak to usunąć i zablokować. Próbowałem usunąć wszystkie, i gdy włączyłem przeglądarkę to znów narazie jedna się pokazała, ale pewnie jak bym w jakieś strony wchodził to i inne też by były, wczoraj skasowałem 6 a dzisiaj miałem 8 różnych, czy to są jakieś udostępnienia sieci? jak to zablokować. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2203220
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Pierwsza zasadnicza sprawa to czy jesteś podłączony do sieci jakiejś? Ciągniesz internet od osoby prywatnej lub nalezysz do jakiejś sieci lokalnej?
  • REKLAMA
  • #3 2203793
    bogola
    Poziom 12  
    Jestem podłączony do lokalnej sieci osiedlowej lan, mam publiczne IP i stoję za tak zwanym NATEM, chyba dobrze napisałem bo się na tym nie znam.
  • Pomocny post
    #4 2204479
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    inne kompy z zainstalowana winzgroza w twojej LAN
    olej to albo lepiej wylacz (sporo wirusow przez to sie rozsiewa)
    wylacz "klient sieci microsoft networks" i "udostepnianie plikow i drukarek" w wlasciwosciach polaczenia sieciowego
  • REKLAMA
  • #5 2204554
    bogola
    Poziom 12  
    dzieki tak zrobie i zobaczę, dam jeszcze znać jakby coś się działo.

Zrobiłem jak napisałeś ale tam we właściwościach połączenia sieciowego jest jeszcze dużo więcej haczyków co jeszcze odkilkać, a co zostawić. Dzięki z góry za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2204966
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    w folderze z profilem uzytkownika usun zawartosc folderu "NetHood"
  • #7 2205105
    bogola
    Poziom 12  
    wyszukałem i zajrzałem było pusto, jak narazie po tych zabiegach jest ok.
    prawdopodobnie pomogło, dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik korzystający z przeglądarki Opera 8.51 zauważył pojawianie się w "Moich miejscach sieciowych" wielu ikon sieciowych z nazwami innych użytkowników, co budziło podejrzenia o niechciane udostępnienia. Okazało się, że jest podłączony do lokalnej sieci LAN z publicznym IP za NAT-em. Problem wynikał z aktywnego klienta sieci Microsoft Networks oraz udostępniania plików i drukarek w systemie Windows, co powodowało widoczność innych komputerów w sieci. Zalecane było wyłączenie tych usług w właściwościach połączenia sieciowego oraz usunięcie zawartości folderu "NetHood" w profilu użytkownika, co skutecznie zablokowało pojawianie się niechcianych ikon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA