logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reloop RSP-30 & Dap Palladium P-900... Czy ma prawo bytu

BinLaden_86 22 Sty 2006 13:56 3825 20
REKLAMA
  • #1 2206625
    BinLaden_86
    Poziom 11  
    Witam...
    Planuje zakupić teraz niedugo nowy sprzęcik i zdecydowałem sie na kolumny Reloop RSP-30
    I tak sie zastanawiam jaki wzmacniacz do nich...
    CZy DAP Palladium P- 900 wystarczy zeby je napędzić czy bedzie za mocny a może za słaby do tych kolumn...
    A może byscie polecili supełnie inny wzmacniacz...
    CZekam na odpowiedzi
  • REKLAMA
  • #2 2206966
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 24
    Ja bym polecił zupełnie inne kolumny! Reloopy są daremne i ciche. A tak naprawdę to od nich najwięcej zależy. Ile masz kasy do przeznaczenia na parę kolumn?
  • #3 2207638
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    Tak zgadzam sie ta sria relopow to chyba jedne z najgorszych kolumn na rynku lepiej wziac cos mniejszego na jednym 15" glosniku
  • #4 2207983
    BinLaden_86
    Poziom 11  
    no do przeznaczenia na kolumny mam cos około 1500 zł na pare...
    Pewnie ciezko bedzie coś dobrego wybrać za ta kwote... :/
    A wiec czekam panowie na propozycje...
  • #5 2208341
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam. A ja proponuje złożyć kolumny. Za tą kase zrób 2x12"+1"
    na paczke
    przetworniki:
    2x celestion truvox 1225 wersja 8 ohm szereg tak azeby uzyskac 4 ohm+ chodzby beyma smc280 lub eminence apt 150.Takie paczki zagralyby dopiero miodzio w porownianiu z tymi reloopami. I nie tylko w porównaniu z nimi. Te zagralyby lepiej niz niejedne gotowe konstrukcje za ta kase. Dlaczego akurat taki zestaw? heh moze temu ze sam chcialem slozyc takie tylko z gora psd2002 slyszalem i chyle czola.
    pozdrawiam
  • #6 2208922
    Djelvis
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Mozesz zaoszczedzic na koncowce i wziasc DAPa700 i pod niego oto te kolumienki na sprawdzonych glosnikach:
    http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82527043
    Napewno zagra to gloooosniej :) i bedzie cie slychac przez mikrofon :P a nie tak jak w przypadku tych reelopow gdzie glosniej krzykniesz bez mikrofonu :P
  • #7 2209142
    seba0921
    Poziom 2  
    Tak tak jak ci koledzy radzą kup sobie chińszczyznę ze znakiem jakości bo Reloop przynajmniej na swich głośniczkach w paczuszkach nie pisze nic i chwała mu za to a u mnie suby Relopa hulają musiałem tylko jeden warunek spełnić trzeba to napędzić dużą mocą to wszystko dzięki .
  • REKLAMA
  • #8 2209599
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2210018
    Jon-X
    Poziom 28  
    Seba, większa moc kosztuje więcej niż lepszy głośnik. Widzę nie nauczyli o efektywności i decybelach z wata - a szkoda. Wpadnij, jak porównasz swoje doły z porządnymi grającymi pod 2x słabszym wzmacniaczem.
  • #10 2210287
    BinLaden_86
    Poziom 11  
    Co do składanych kolumn to odpada, z powodu braku czasu na to...
    Doradzcie mi w takim razie jakieś dobre w dobrej cenie...
    A co myslicie o kolumnach DAP np. MC-215
  • #11 2210782
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #13 2211166
    Jon-X
    Poziom 28  
    Nie ma sensu. Lepiej kup te, do których link dał Elvis. Naprawdę nie ma sensu kombinować. Do tego P-700. Taki zestaw zagra na 100% lepiej od tych Reloopów. Potem zamiast zmieniać sprzęt po raz kolejny, dorzucisz doły i masz naprawdę porządne nagłośnienie.
  • #14 2212188
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam.
    Dokładnie lepiej kupic crafty od tych "pseudo firmowych kolumn". A jak widze pod kolumna napis doskonałe głośniki za niedużo pieniędzy to sie slabo robi. Chodz szczerze mowiac to wlasnie na 2x12"truvox1225+1"ASD 10 zagraloby najlepiej zsposrod wszystkich proponowanych (-:. Efektywnosci i moc wieksza od tych craftow nie mowiac o "reloopach" wiec ja bym sie pokusil <:
    A eminence asd10 wcale nie 2x drozszy tonsilowska tubka ok 120 zl emenence 140...
    a dap900 do takiego zestawu w sam raz.
    pozdrawiam.
  • #16 2212447
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2212451
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    wiec dlatego jestem za truvoxami 98db 8ohm 250w co w 2x12" juz ladnie lomoci przy 500w 4ohm i skutecznosc z asd na bardzo wysokim poziomie.
  • REKLAMA
  • #18 2212945
    BinLaden_86
    Poziom 11  
    Oki dzieki chłopacy za rady...
    W takim razie bede zkładał kolumienki skoro tak radzicie i bedzie to grało duzo lepiej od tych proponowanyhc wyzej kompletów...
    Teraz tylko powiedzcie mi jeszcze jaka obudowe do tego byści mi zalecicli, zeby grało najlepiej...
  • #19 2213616
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam
    Tzn jak to jaka obudowe? Jesli chodzi o ksztalt zrob to w trapezoidzie. Szerokosc przedniej scianki ok 32cm wysokosc zeby bylo smukle i ladnie powiedzmy te 90cm do 1m trudno mi okreslic teraz na oko musisz przyjac ze 2 glosniki 12" to 60cm + br powiedzmy 10 cm zalezy jak wyliczysz + horn do asd 10 to nie patrzylem ale ok 15 cm jak nic wysokosc oczywiscie. Bedzie to ladnie wygladac w takich proporcjach bardziej scislych ze tak powiem. Co do glebokosci to nie bede czarowal musisz wyliczyc najpierw litraż i br i inne bajery a jest tego sporo a ze mysle ze jeest tu wiele innych ludzi ktorzy duzo lepiej sie na tym znaja jesli chodzi o sumylacje wiec z tym juz sie musisz zwrucic do nich. Ale mysle ze litraż bedzie oscylowal od ok 120-160l
    Pozdrawiam
  • #20 2213944
    BinLaden_86
    Poziom 11  
    No to zwracam sie w takim razie z prożba do was...
    Kto mi pomoże w wyliczeniu odpowiedniej objetości ... i jakom dugości powinien mieć BR i cyzpowinien byc bpr jeden czy dwa...czekam na pomoc...
  • #21 2214011
    UnnamedYesusiq
    Poziom 19  
    Witam.
    Proponuje zamknać temat i założyć nowy.
    Typu: "2x12"+1" pomocy w obliczeniach".
    Podasz na wstepie ze chcesz zbudowac paczki na 2x12"truvox1225+1"driver np wlasnie ten eminence asd10.
    Jezeli jestes wstanie i czujesz sie na silach zrobienia paczki trapezoidowej zrob wlasnie taka. Podaj to przy 1 poscie. Napiszesz tez czym to chcesz zasilic czyli dapem900. Bedziesz prawdopodobnie dostawal rozne propozycje i rozne konfiguracje zapewne odmienne o tych co ci podalem ale to juz uroki forum(-: Moim zdaniem taka paczka zagra naprawde bardzo dobrze i glosno. Bas tez bedzie odczowalny. Srodkiem zagra rownierz dobrze.
    No i reszta to powiesz ze jestes poczatkujacy(jezeli tak jest) i chcialbys konkretnych propozycji co do wymiaru paczek (litrażu) strojenia. O ile cie nie "zjada" za to ze chcesz dostac "gotowca" a nie sam pokombinowac i pobawic sie w programach. No ale w koncu od tego jest forum po cześci.
    Mysle ze dalej pomoga ci juz bardziej wtajemiczeni w wyliczenia panowie z forum.
    Pozdrawiam i zycze udanej konstrukcji.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru wzmacniacza do kolumn Reloop RSP-30 oraz oceny, czy DAP Palladium P-900 będzie odpowiedni do ich napędzenia. Uczestnicy forum krytykują kolumny Reloop jako mało efektywne i ciche, sugerując zamiast nich zakup lub samodzielne złożenie zestawu głośnikowego opartego na przetwornikach 2x12" Celestion Truvox 1225 (8 Ω, 98 dB) oraz driverze Eminence ASD 10 lub Beyma SMC280, co zapewni lepszą efektywność i moc basu. Zalecane jest użycie wzmacniacza DAP, np. modelu P-700 lub P-900, który dobrze napędzi takie kolumny. Proponowane obudowy mają kształt trapezoidalny o pojemności około 120-160 litrów z odpowiednio dobranym portem bass reflex (BR). Wskazano, że większa moc wzmacniacza nie zastąpi efektywności głośników. Autorowi doradzono założenie osobnego tematu dotyczącego szczegółowych wyliczeń wymiarów i strojenia obudowy. W dyskusji pojawiły się także inne modele kolumn, takie jak DAP MC-215, które jednak oceniono jako gorsze od proponowanych zestawów DIY. Podsumowując, rekomendowane jest złożenie własnych kolumn z wysokiej jakości głośników i zastosowanie wzmacniacza DAP P-700 lub P-900 dla uzyskania lepszej jakości i głośności niż w przypadku gotowych kolumn Reloop RSP-30.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA