logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak nagrać film DivX z napisami na CD, by działały w odtwarzaczu DVD?

arus_m 22 Sty 2006 17:36 1788 11
REKLAMA
  • #1 2207416
    arus_m
    Poziom 13  
    Witam!
    Mam pewien problem z napisami do filmu w formacie divx nagranymi na plycie cd. Chciałbym aby automatycznie byly odtwarzane w odtwarzaczu dvd podczas odtwarzania filmu. Co trzeba zrobic aby sie udalo? Prosze o pomoc, bede punktowal!
    DZIEKI!!!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2207666
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Plik z napisami powinien mieć taką samą nazwę, co plik z filmem.
    Np.:
    Pojutrze.avi
    Pojutrze.txt

Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #3 2207814
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam.
    To znacznie za mało. Zacznijmy od tego jakie pliki z napisami odtwarza twoje DVD. Niejednokrotnie stacjonarne DVD nie odtwarzają najpopularniejszych plików czyli TXT, ale np. SRTn (pytanie co to za DVD). Wtedy musisz se przekonwertować na kompie taki plik z napisami (np w programie Subtitle Workshop - darmowy, do ściągnięcia z netu) na właściwy format i dopiero nagrać na płytkę. Prucz identycznych nazw, umieść pliki w katalogu głównym, a nie w jakichś katalogach, a już niedajboże film w innym katalogu niż napisy.
  • #4 2207945
    arus_m
    Poziom 13  
    programik juz mam. tylko ze tam jest duzo formatow w ktotych mozemy zapisac napisy, a ja chcialbym zeby napisy odtwarzal panasonic dvd-s295. który format mam wybrac?

Dodano po 3 [minuty]:

aha jeszce jedno. gdy otwieram plik txt w tym programie to nie pokazuje on polskich znakow. jak juz zapisze w jakims formacie to bedą wyswietlane?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2208875
    lightning
    Poziom 11  
    musisz sprawdzic czy w instrukcji napisane jest jakie pliki tekstowe odtwarza twoj dvd player, wielce prawdopodobne ze jest to format SRT(subRIP), po przekonwertowaniu w subtitle workshop, "zapisujac jako", szukaj skrotu SRT lub subRIP- jest to ten sam format. po przekonwertowaniu i nagraniu na plytke bedziesz mial polskie znaki diakrytyczne, ale musisz sprawdzic czy twoj odtwarzacz "czyta" polskie litery (powinno byc taka informacja w instrukcji).
  • REKLAMA
  • #6 2209849
    herrman
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    lightning napisał:
    ale musisz sprawdzic czy twoj odtwarzacz "czyta" polskie litery (powinno byc taka informacja w instrukcji).

Witam.
    A jeśli nie czyta to skontaktuj się z serwisem gwarancyjnym, byćmoże są jakieś uaktualnienia oprogramowania.
    Pozdrawiam.
  • #7 2296392
    rychu1708
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    napisz magiku w koncu jaki masz ten odtwarzacz dvd a nie zmuszasz ludzi do myślenia -wierz mi ze podanie nazwy uprosci podpowiedzi chyba ze na forum tylko chcesz pogadac
  • #8 2297705
    inox
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A jesli nie czyta polskich to przekonwertuje wszystkie ą na a, itp. Możesz sobie odpuścić "ń" i "ó". Bo one dobrze wyglądają zwykle! Troche stracisz, ale nie przesadzajmy!
  • #9 2305258
    chonsu
    Poziom 15  
    Ocena: 83
    Oprogramowanie do odczytu plików tekstowych musisz pobrać ze strony o adresie jaki dostałeś kupując ten odtwarzarz DVD.
  • #10 2305320
    netserfer
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    zawsze mozna na stałe wtopic tekst do filmu i wtedy nizależnie od odwarzacza beda polskie znaki i czcionka jaką się chce
  • #11 2310445
    RCM 127
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    arus_m>>>
    twój DVD odtwarza pliki tekstowe w formacie microDVD
    {25626}{25696}Już poprosiłeś.
    {25722}{25790}Wykonać zwrot!

i TMPlayer czyli
    00:05:06:Mike.
    00:05:07:Witam, jestem Mike

pozatym plik z filmem musi się tak samo nazywać jak plik TXT. Jeżeli dalej nie czyta, pobierz nowy soft za strony panasa (jest... znajomemu aktualizowałem)

Plików txt nie będzie pokazywał - wczytauje je automatycznie

pzdr
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Aby nagrać film w formacie DivX z napisami na płytę CD tak, aby napisy były automatycznie odtwarzane w odtwarzaczu DVD, plik z napisami musi mieć identyczną nazwę jak plik wideo i znajdować się w katalogu głównym płyty. Ważne jest, aby sprawdzić, jakie formaty napisów obsługuje dany odtwarzacz DVD – najczęściej jest to format SRT (SubRip) lub microDVD. W przypadku odtwarzacza Panasonic DVD-S295 zaleca się użycie formatu microDVD lub TMPlayer. Napisy można przekonwertować do odpowiedniego formatu za pomocą programu Subtitle Workshop, który umożliwia także zachowanie polskich znaków diakrytycznych, o ile odtwarzacz je obsługuje. Jeśli odtwarzacz nie wyświetla polskich znaków, można rozważyć aktualizację oprogramowania firmware lub wtopienie napisów na stałe w film. Oficjalne oprogramowanie i aktualizacje można znaleźć na stronie producenta Panasonic.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA