logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć komputer z kartą GAINWARD GF2 MX 200 do TV PHILIPS 21PT5507/58?

Andrsej 22 Sty 2006 20:37 1068 6
REKLAMA
  • #1 2208053
    Andrsej
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Mam problem z podłączeniem komputera do TV. Posiadam kartę GAINWARD GF2 MX 200, z wyjściem SVHS, oraz kabel SVHS/SCART. Telewizor to PHILIPS 21PT5507/58.

Po podłączeniu i przełączeniu karty w tryb nView, a TV na odbiór sygnału z SVHS, na ekranie pojawiaą się rzędy poziome, złożone ze skośnych pasków biało/czarnych. Wielkość tych pasków zmienia się w pewnym cyklu.

Nie mogę uzyskać też obrazu z TV na monitorze.
    Brak mi już pomysłów, w czym tkwi problem?

Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 2208208
    volter
    Poziom 19  
    Ocena: 10
    a zmieniałeś w ustawieniach karty tryb wyświetlania obrazu na TV? chodzi o system PAL.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 2208251
    Andrsej
    Poziom 12  
    Karta ma domyślnie ustawiony tryb PAL. Próbwałem i tak wszystkich możliwości. Bez efektu...
  • REKLAMA
  • #5 2211104
    Andrsej
    Poziom 12  
    Porady z internetowych poradników jak i innych żródeł zawsze prowadzą do tego samego, czyli migających regularnie pasków...

Czy nie ma nadziei? Czy karta jest uszkodzona? Mam najnowsze stery nVidii. Karta działała kiedyś na innym kompie. Później nie była używana.
  • #6 2211212
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Telewizora nie ustawiaj na tryb SVHS.
    Ustaw go poprostu na AV a karte na PAL.
    Jest wiele wiele postów na ten temat na elektrodzie poprostu użyj przycisku SZUKAJ.
    Na pewno kabelek też nie do końca jest dobry u Ciebie - ewentualnie kwestia przejściówki.
    Napisz do jakich pinów podłączasz się EURO i z jakiego wyjscia korzystasz w karcie - VIDEO czy SVHS i czy z jakiś przejściówek korzystasz?
  • #7 2211772
    Andrsej
    Poziom 12  
    OK, jest postęp!

Zainstalowałem drugi system (win98) i udało mi się uzyskać obraz na TV na złączu SVHS.

Idąc tym tropem wywaliłem wszystkie stery z XP i zainstalowałem kartę ponownie. Niby wszystko jest jak na benchmark.pl ale finalnym efektem są... paski...

Czy muszę przeinstalować XPeka??
    Może to zrobię. Dam wtedy znać na tym forum czy przyniosło to efekt.

Pozostaje mi oglądać w Win98.

Dzięki wszystkim za cenne rady. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia komputera wyposażonego w kartę graficzną GAINWARD GF2 MX 200 z wyjściem SVHS do telewizora PHILIPS 21PT5507/58 za pomocą kabla SVHS/SCART. Po podłączeniu i ustawieniu karty w tryb nView oraz telewizora na odbiór sygnału SVHS pojawiają się zakłócenia w postaci poziomych, skośnych pasków biało-czarnych, które zmieniają rozmiar cyklicznie. Próby zmiany ustawień systemu wyświetlania na PAL nie przyniosły efektu. Sugerowano ustawienie telewizora na tryb AV zamiast SVHS oraz sprawdzenie jakości kabla i przejściówek. Użytkownik potwierdził, że karta działała wcześniej na innym komputerze, a problem pojawił się po dłuższym nieużywaniu. Po zainstalowaniu systemu Windows 98 udało się uzyskać poprawny obraz na TV przez SVHS, natomiast w Windows XP problem z paskami pozostał mimo reinstalacji sterowników. Możliwe, że konieczna jest pełna reinstalacja systemu Windows XP. Dyskusja wskazuje na potencjalne problemy z kompatybilnością sterowników lub konfiguracją systemu operacyjnego oraz na znaczenie prawidłowego doboru trybu sygnału i jakości połączenia kablowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA