logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eltron 100U - Trzaski i charczenie po wymianie tranzystorów sterujących

mkubol 23 Sty 2006 11:17 1767 5
REKLAMA
  • #1 2209635
    mkubol
    Poziom 25  
    Ocena: 96
    Mam problem posiadam eltrona 100U który mi siadł a właściwie to mam 4 takie z których tylko jeden gra 2 pozostałe zrobiłem siadły tylko tranzystory sterujące ale mam poważny kłopot z jednym otuż tak:
    -napięcie zasilania +- 48V -zasilacz ok
    -tranzystory sterujące-wymieniłem na nowe
    -końcówki sprawdzałem miernikie żaden nie ma zwarcia między kolektorem a emiterem i wszystkie przewodzą w jednym kierunku (baza emiter ,baza kolektor)

objawy (przy odłączonych przedwzmacniaczach sygnał doprowadzam z mixera):
    -cichutkie buczenie (nie ma nap. stałego na wyj.)
    -trzaski charczenie po podłączeniu sygnału (tak jak by podłączyć
    trazystor bez wstępnej polaryzacji)
    -po odłączeniu jednej pary tranzystorów kd 503 gra dużo lepiej ale
    ciągle charczy.

proszę o pomoc .

jeżeli coś mam jescze zmieżyć dajcie znać.
    Załączniki:
    • ELTRON 100U Dokumentacja.rar (84.73 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2209799
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    odlutuj d101 d102 i sprawdz jak sie bedzie wtedy zachowywał.
    na shemacie koncówki jest chyba błąd- wyjscie wzmaka jest połaczone z bazą t109.
  • REKLAMA
  • #3 2210440
    mkubol
    Poziom 25  
    porównywałem z innym schematem ale t109 baze ma tak jak tu tylko emiter z kolektorem są inaczej
    ale to by było bez sęsu. po wylutowaniu tych diód objawy są takie same. przy wyłączaniu zasilania przez ułamek sekundy gra dobrze.

Dodano po 11 [minuty]:

na schemacie żeczywiście jest błąd tego połączenie co biegnie pionowo od r112do r11 nie ma w układzie i innych schematach
  • REKLAMA
  • #4 2210621
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    sprawdz t5 jaki jest na nim spadek napiecia miedzy kolektorem a emiterem bez sygnału.
  • REKLAMA
  • #5 2210814
    mkubol
    Poziom 25  
    spadek między kolektorem a emiterem T5 1,95V
    oczywiście zmienia się w zależności od ustawienia R106

Dodano po 1 [godziny] 49 [minuty]:

znalazłem usterke ponieważ nie mam oscyloskopu wziołem suchawki podłączyłem do masy +słuchawek przez kondensator 2,2uF badałe pokolei gdzie jaki jest sygnał okazało się że za T5 jest buczenie a nie ma sygnału wymieniłem ten Tranzystor i końcówka gra jak trzeba ale tu ciekawostka tranzystor według miernika jest dobry żadnego zwarcia między wyprowadzeniamy przewodzi w jednym kierunku (baza-emiter, baza-kolektor ) wzmocnienie ma 128 a w układzie nie działa o zimnym lucie nie ma mowy wlutowałem go jescze raz jak sprawdziłem i układ nie działał.
  • #6 2211254
    Jasie-k
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Sprawdź jeszcze raz napięcie zasilania bo nie wiem jakim cudem masz tam 2x48V to za dużo. Niesparowałeś tych sterujących wzmocnieniami a to bardzo ważne. Nie sprawdziłeś wzmocnień tranzystorów końcowych a to również ważne. uruchamiaj go bez tych diodek i bez tranzystorów końcowych. Mierzysz napięcie na wyjściu jak jest zero to podłączasz tranzystory końcowe i ustawiasz prąd spoczynkowy.
    Pozdrawiam
REKLAMA