Mam w łazience lampy halogenowe 50W - dość drogie bo nierozbieralne i się one notorycznie przepalają - najczęściej przy włączaniu , bum i bezpiecznik - największy prąd przy rozruchu itd...
Taki ściemniacz automatyczny na pewno by zwiększył trwałość tych lampek!!! A w dodatku płunne rozjaśnienie nie bije tak mocno po oczach zaspałego domownika
Ja też myśle nad zrobieniem takiego urządzenia. Ja chcem zrobić to na LM358 w zastosowaniu :
#generator częstotliwości na jednym wzmacniaczu - stała częstotliwość (100Hz? - 2kHz ? wyjdzie w praniu),
# na drugim porównywanie sygnału z generatora i kondensatora ładującego się oddzielnie (dobrze by było stałym prądem ładowanie, rozładowanie - 1 tranzystor) z 2 wzmacniacza wyjście do końcówki mocy(mostek prostowniczy + tranzystor), szukałem już tranzystorów na wysokie napięcie (tanich) i znalazłem. Zasilanie urządzenia (elektroniki ok 5V - 10V - bardziej 10V ze względu na sterowanie tranzystora (unipolarny)) i tu jest problem!!! Małe trafo by się przydało by to się zmieściło w puszcze i tanie (może ładowarka od komórki?, albo własne - prowizorka ale szybka[śróbka z nawinientymi 2 uzwojeniami! - wystarczy przecierz mały prąd dla elektroniki, grubość drutu doświadczalnie? - włos lub mniej]).