logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programik do ust. szybkości udostępnionego łącza

opiate 23 Sty 2006 20:11 1773 8
REKLAMA
  • #1 2211458
    opiate
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Udostępniłem szwagrowi łącze internetowe, mój komputer jest podłączony bezpośrednio do neostrady i mam takie pytanie. Czy istnieje jakiś program za pomocą którego mógłbym ograniczyć prędkość jego łącza, chodzi mi o zwolnienie części zasobów gdyż ja lubię czasem pograć po sieci a on przegląda tylko strony (allegro, itp), jednak powoduje to u mnie straszne lagi, ping w CS dochodzi czasem do 2000 za każdym razem gdy on otwiera jakąś stronę. Łącze mamy 320 kb/s i w tej chwili dzielimy je po połowie.
    Mam jeszcze jedno pytanie. Aby mój szwagier miał dostęp do internetu konieczne jest działanie mojego komputera. Czy jeśli wprowadzę komputer w stan uspienia (wyłączony monitor, dyski twarde), to on nadal będzie mógł kożystać z internetu?? Chyba spróbuję empirycznie. Czy jest jakieś inne wyjscie z tej sytuacji, bo nie stac mnie teraz na router a trochę szkoda mi komputera.
  • REKLAMA
  • #2 2211679
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    jaki masz system operacyjny na tym komputerze co udostepnia łacze?

Odpowiedź na drugie pytanie brzmi: NIE - w stanie uspoenia komputer nie będzie udostepniał połączenia. Niezaleznie od systemu operacyjnego
  • REKLAMA
  • #3 2211726
    opiate
    Poziom 17  
    Windows 2000
  • REKLAMA
  • #4 2213006
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    opiate napisał:
    Witam wszystkich forumowiczów.
    Udostępniłem szwagrowi łącze internetowe, mój komputer jest podłączony bezpośrednio do neostrady i mam takie pytanie. Czy istnieje jakiś program za pomocą którego mógłbym ograniczyć prędkość jego łącza, chodzi mi o zwolnienie części zasobów gdyż ja lubię czasem pograć po sieci a on przegląda tylko strony (allegro, itp), jednak powoduje to u mnie straszne lagi, ping w CS dochodzi czasem do 2000 za każdym razem gdy on otwiera jakąś stronę. Łącze mamy 320 kb/s i w tej chwili dzielimy je po połowie.

Zainstaluj oprogramowanie pozwalające ograniczyć pasmo np. Bandwidth Manager, cFos itp.

Coś mi się nie chce wierzyć aby otwieranie stron zapychało łącze !
    Chyba, że w tle ma jakieś P2P ...
  • #5 2214005
    asiedem
    Poziom 17  
    załatw sobie liveboxa i problem zgłowy, każdy zwas będzie miał net wdowolnym czasie i jeszcze kilka dodatkowych kompów dołączysz, TPSA daje /wypozycza/ za opłatą 10zł/brutto/ tu dzwoń 0801321123, lub 9393 , ja już mam i jestem zadowolony
  • #6 2214504
    opiate
    Poziom 17  
    Czasem zdaża mu się oglądać jakieś filmiki i podczas buforowania łącze trochę sie przytyka. Pokombinuję z programami i zaobaczę też co się da zrobić z livebox-em.
  • REKLAMA
  • #8 2216104
    Andrzej Molicki
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Głupoty człowiekowi opowiadacie wyda kase i będzie miał syf !!!!!!
    1 załatwić starego kompa za 100zł
    2 połączyć wszystkich użytkowników do wspólnej sieci przez switha
    2 na starym kompie postawić router na linuxie
    4 przydzielić każdemu pasmo na stałe lub dynamicznie
    5 Jak nie wiesz jak to ugryżć to odezwij si.ę na pw lub gg.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik udostępnia łącze internetowe o przepustowości 320 kb/s szwagrowi, dzieląc je po połowie, co powoduje duże opóźnienia i wysokie pingi podczas grania online. Pyta o programy umożliwiające ograniczenie prędkości łącza dla drugiego użytkownika oraz o możliwość korzystania z internetu przez szwagra, gdy komputer udostępniający jest w stanie uśpienia. Odpowiedź jest jednoznaczna – w stanie uśpienia udostępnianie połączenia nie działa. Zalecane są programy do zarządzania pasmem, takie jak Bandwidth Manager, cFos czy NetLimiter, które pozwalają na ograniczenie przepustowości. Sugerowane jest również rozważenie zakupu routera z funkcją QoS, np. Livebox od TPSA, który umożliwia stałe lub dynamiczne przydzielanie pasma i pozwala na niezależny dostęp do internetu bez konieczności włączania komputera udostępniającego. Alternatywnie można wykorzystać stary komputer jako router z systemem Linux do zarządzania ruchem sieciowym, jednak zakup modemu z funkcją routera jest bardziej praktyczny i energooszczędny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA