Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    kuchcik
    Level 8  
    Witam
    Chciałbym zwiekszyc moc grzewcza pieca JUNKERS Eurostar ZWE 24-3. niestety przy obecnych ustawieniach nie wyrabia w te mrozy (mam temperture wody na pozimie 45-50stopni) przy nastawie regulatorem na E (okolo 75stopni).
    W instrukcji jest napisane aby "przyciskac przycisk uruchmienia funkcji kominiarz i przycisk serwisowy do czasu pojawienia sie na wyswietlaczu symbolu ==.
    Niestety u mnie nie moge ustawic tego symbolu, ledwie mignie i kociol wraca do normalnej pracy. nie mam pojecia dlaczego nie moge wejsc w ta funkcje, w pozostale mnie wpuszcza (raczej bo wszystkich nie sprawdzałem). Prosze o pomoc!!!! Mam w domu 13-14 stopni niedlugo zamarzne!!!! HELP
    MarsJan^
    Level 16  
    Witam!

Nie przejmuj się temperaturą 13-14 stopni. Nie zamarzniesz. Ja od dawna ma poniże 10 stopni a teraz jeszcze mniej (nie wiem dokładnie bo układy pomiarowe DS-1820 nie działają w tak niskiej tem. :) Takie warunki świetnie hartują psychikę.

Co do junkersa to proponuję zareklamować (jeśli jest taka możliwość), w przeciwnym wypadku znalezienie przyczyny zajmie trochę czasu. :)

pozdrawiam i trzymaj się ciepło
    Michał Król
    Level 15  
    Jezeli dalej sie meczysz z wprowadzaniem pieca w tryb serwisowy to mozesz podniesc cisnienie max cisnienia gazu (co za tym idzie moc kotla )na armaturze gazowej pod pokrywa ( wyglada jak sruba na plaski srubokret) w kolorze zoltym jest sruba regulacji max i przekrec ja pół obrotu w prawo i sprawdz temperature.Oczywiscie nie przesadzaj z tym podkrecaniem.Pewnie przy pierwszym uruchomieniu serwisant trocha przesadzil z regulacja mocy...
    kuchcik
    Level 8  
    Udało mi sie wejsc w tryb serwisowy HURA!!. Ach te instrukcje , napisane było "przyciskac przycisk uruchmienia funkcji kominiarz i przycisk serwisowy do czasu pojawienia sie na wyswietlaczu symbolu ==. " a chodziło o to aby nacisnać oba przyciski i przytrzmac az sie wyswietli symbol ==. Piec był ustawiony na 60% swojej mocy, zwiekszylem na 82%, niestety az tak wielkiej róznicy nie widze. Sprobuje jeszcze zwiekszyc cisnienie gazu, dzieki Michał za informacje
    DonRomano
    Level 34  
    A jak planujesz zwiększyć ciśnienie gazu?
    Wiesz jak to zrobić i jak potem sprawdzić szczelność?
    Wiesz czym to grozi dla wymiennika?
    Michał Król
    Level 15  
    Don Romano przy calym szacunku dla twej wiedzy nie proponuje nic drastycznego.Pół obrotu to niewiele tym bardziej ze kociol kolegi byl chyba odpalany przez autoryzowany serwis i co za tym idzie cisnienie max na dyszach bylo pewnie ustawiane na mniejsza moc niz maximum kotla.Zwiekszenie dawki gazu tymczasowo to jest na ciezkie mrozy nie zaszkodzi bo jak kolega pisal kociol najwyrazniej nie wyrabia.
    mironin
    Level 11  
    Przychylam się do opini Michała K. Mam taki sam piec i serwisant sam mi zaproponował zwiększenie (dopasowanie) mocy kotła poprzez regulację rzeczoną śrubą.W instrukcji obsługi (u mnie na ostatniej stronie)jest tabela w/g której można ustawić moc kotła obserwując przepływ gazu na gazomierzu w jednostce czasu-np.0,100m³ na minutę itd. Pamiętaj tylko,że ma to bezpośrednie przełożenie na wysokość rachunków.A tak poza tematem: nie ma jak lato!
    draco1
    Level 11  
    Witam,
    a mam takie pytanie. Skąd wiecie o tym jak przejść w różne trybu?
    U mnie w instrukcji tego nie podają a co rusz się spotykam że można różne dziwne rzeczy z tym kotłem robić. Jak? Ktoś może mi podesłać informacje na ten temat?