logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć termostat i pompkę w dymiarce, by działały automatycznie?

friendly17 24 Sty 2006 11:42 1442 9
REKLAMA
  • #1 2213267
    friendly17
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam poczytałem trochę na temat tych dymiarek i wpadł mi taki pomysł, zbytnio nie odbiega od innych, ale no cóż problem się narodził.
    A mianowicie :
    Nie wiem jak podłączyć termostat tak, aby po nagrzaniu się grzałki uruchomiła się pompka, ale z chwilą gdy grzałka zacznie stygnąc to automatycznie termostat ją włączy, a co zrobić żeby pompka się wyłączyła w odpowiednim momencie , a po chwili włączyła ?
    Załączniki:
    • bez tytułu.GIF (26.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2213316
    piter244
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Może nie jestem mocny w dymiarkach ale wydaje mi sie ze kazdy termostat działa tak samo, tzn. podaje sygnał albo nie podaje, w zależności od temperatury. Wystarczy ten sygnał podać na odpowiedni przekaznik który bedzie załączał i wyłączał pompke.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2213329
    friendly17
    Poziom 16  
    A przekażnik trzeba budować czy co z nim??
  • REKLAMA
  • #4 2213436
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Przekaźnik trzeba kupić.
    Tak ogólnie, bo nie wiem czy dobrze zrozumiałem, to jak grzałka grzeje to pompka nie może pracować i odwrotnie, jak nie grzeje to ma pompować?

Jeśli dobrze to zrozumiałem to wystarczy kupić przekaźnik z cewką na napięcie grzałki i podłączyć ją równolegle z grzałką, za termostatem. Styki przekaźnika podłączyć tak żeby przy pracującej grzałce przerywał zasilanie pompki.
  • #5 2213470
    friendly17
    Poziom 16  
    Tak, gdzie moge dostać taki zestaw :
    Grzałka termostat i przekażnik ?
  • #6 2213516
    MarcinG
    Poziom 30  
    Ocena: 58
    Przekaźniki dostaniesz w sklepach elektrycznych/ elektronicznych, termostat też; ewentualnie w sklepie z częściami AGD. Z grzałką do dymnicy chyba będzie większy problem bo to raczej nie jest produkt powszechnego użytku.
  • REKLAMA
  • #7 2213549
    friendly17
    Poziom 16  
    Oki, dzięki.
  • #8 2213666
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Sterownik do pompki proponuje wykonać na jakimś układziku najprościej będzie na 555. Już poruszałem kiedyś taki wątek ale jakoś jednoznacznej odpowiedzi nie uzyskałem. Do tego dożucasz przekaźnik załączający pompkę. Całość połączona musiała by być z termostatem załączającym.
    Jak zrobisz ją to daj znać na Forum, ja na razie zwątpiłem w swoją, może dla tego, że nie mam czasu na budowę i udoskonalanie no a druga sprawa płyn, w litrowych butelkach nigdzie nie mogę dostać.
    Pozdro.
  • #9 2213933
    friendly17
    Poziom 16  
    Mbeat napisał:
    Sterownik do pompki proponuje wykonać na jakimś układziku najprościej będzie na 555. Do tego dożucasz przekaźnik załączający pompkę. Całość połączona musiała by być z termostatem załączającym.

Możesz powiedzieć coś więcej na temat tego układu, jak posiadasz jakiś szkic to go pokaż, jak powinno to być podłączone, w którym miejscu?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy automatycznego podłączenia termostatu i pompki w dymiarce tak, aby pompka uruchamiała się po nagrzaniu grzałki i wyłączała, gdy grzałka stygnie, a termostat automatycznie włączał grzałkę. Proponowane rozwiązanie to wykorzystanie termostatu, który steruje przekaźnikiem załączającym i wyłączającym pompkę. Przekaźnik powinien mieć cewkę zasilaną napięciem grzałki i być podłączony równolegle do niej za termostatem, tak aby podczas pracy grzałki pompka była wyłączona, a gdy grzałka stygnie, pompka się włączała. Przekaźniki i termostaty można kupić w sklepach elektrycznych lub z częściami AGD, natomiast grzałka do dymnicy jest trudniej dostępna. Alternatywnie sugerowano wykonanie sterownika pompki na układzie scalonym 555, który w połączeniu z przekaźnikiem i termostatem umożliwiłby automatyczną pracę pompki. Podano linki do projektów układów z 555, które mogą posłużyć jako baza do budowy takiego sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA