logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować układ czasowy do sterowania pompką w dymiarce?

Mbeat 18 Gru 2005 13:49 3467 19
REKLAMA
  • #1 2094598
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Witam, planują wykonać dymiarkę według schematu dodanego w załączniku. I tutaj natkąłem się na taki oto problem. Chcę wykonać do pompki jakiś prosty układzik czasowy, ma to polegać na tym że :

1. Grzałka się nagrzewa
    2. Umocowany na niej drugi termostat załącza się i przepuszcza prąd do zasilenia układu czasowego.
    3. W tym momencie układ czasowy zaczyna pracować, zlicza 10 sekund i wyłańcza przekaźnik odcinając pompkę
    4. Przez ten czas całość trochę ostyga termostat odskakuje od grzałki, odłańczając układ czasowy ;)
    5. Następnie grzałka uzyskuje znowu pełną temperaturę
    6. Teraz patrz punkt 2 (czyli tak w kółko)

Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi :) Myślę, że zapobiegnie to "pluciem płynu". Z góry thx za pomoc. Zamieszczam też jaką grzałkę do tego wykorzystam :)

PS. A może macie inne pomysły na to ?? :)
    Załączniki:
    • I3010008.jpg (126.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PROJEKT DYMIARKI.gif (6.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2095065
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Twoj projekt jest do bani, przestudiowalem juz troche dymiarek i wszystkie zelazka, lutownice i inne cuda nie zdaja egzaminu. Zeby dymiarka nie plula plynem musisz zadbac o to zeby rurka nie dawala sie szybko schlodzic. Fabrycznie montuje sie jaj wewnatrz bloku aluminium ktore idelanie utrymuje temperature. Rurka nawinieta na grzalce bedzie sie zbyt szybko ochladzac.

Co do polaczenia wszystkiego do kupy to grzalke podlaczasz pod termostat, a do jego zaciskow podlaczsz neonowke (ktora bedzie wskazywala uzyskanie odpowiedniej temperatury) i rownolegle do niej przez chwilowy wylacznik podlaczasz pompe(220V). Efekt jest taki ze pompke da sie uruchomic tylko przy nagrznej grzalce.
  • #3 2095174
    Mbeat
    Poziom 21  
    Nad izolacją termiczną popracuję, ale narazie właśnie chcem zastosować to tak jak wyżej opisałem, dzięki temu powinno wszystko być "bezobsługowe", i poprzez kilkunastosekundowe w pełni automatyczne puszczenie płynu będzie możliwe wytworzenie dymu, co jakiś czas, aczkolwiek nie spowoduje to pluciem, ponieważ zanim wszystko zdąrzy ostygnąć, dopływ płynu zostanie odcięty. Na zwoju tych rurek umieszczę dwa termostaty (jeżeli uda się to jeden, taki który by zwierał pierwszy styk podczas wysokiej temperatury (i załączał sterowanie pompki) , a drugi styk podczas niskiej (załączający grzałkę)) Powinno wszystko być ok. Teraz jedynie szukam czegoś na temat wyłącznika czasowego (10-15 sekund). Może macie coś godnego uwagi ??
  • #4 2096066
    chaka
    powiedz mi po co pytasz jak i tak zrobisz po swojemu? tlumacze ci ze nie potrzeba ci 2 termostatow tylko jeden zalatwi sprawe. Wywal przelacznik chwilowy do puszcznaia dymu a bedziesz imal automat. Twoja maszyna bankowo bedzie albo plula plynem albo go palila.
  • #5 2096146
    Mbeat
    Poziom 21  
    Doceniam twoje rady. Chyba zastosuje jeden termistor. Ale moja koncepcja polega właśnie na tym, żeby nie pluło płynem, dlatego chcem zrobić sterownik do tego celu (już znalazłem, zamieszczam w załączniku). Uważam, że pompując płyn do rozgrzanej do 200 stopni rurki przez 5 czy 10 sekund, nie zdąrzy ona się schłodzić do takiej temperatury aby nie nadążała z podgrzewaniem i wytwarzeniem dymu. Dlatego zapobiegnie to wydostaniem się cieczy na zewnątrz. Ponowne nagrzanie do wyznaczonej temperatury spowoduje ponowne zadziałanie zegara i kilku sekundowe pompowanie. Nie wiem, możę się mylę, ale uważam że to zda chociaż w 90% egzamin.

Człowiek na błędach się uczy, zawsze można pokombinować i udoskonalić wszystko. Na forum jest taki temat o wytwornicach dymu, a projekt właśnie ten jest Gretzkyego, który z tego co wyczytałem twierdzi że bardzo dobrze się on sprawuje.

Pozdro :)
    Załączniki:
    • ne555_wlacznik_czasowy.gif (9.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2097174
    delma
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    hehe też ją kiedyś robiłem ale to ma być grzałka do lutownicy oporowej do rynien grzejnik jest zalany jakąs masą. trzeba było na tym nawinąć sporo miedzi a i tak się grzała z 10 minut pomino ze bylo z 200W podymiła 4 sekundy i sruuu płyn :] , nie warto sie w to bawić trzeba czyścić pompke co chwile cięzko ustawic jej efektywność no i nei zgodze się z toba że rurka sie nie ochłodzi bo sie OCHŁODZI !!! Zgadzam sie z kolega chaka projekt jest do bani
  • #7 2097919
    Mbeat
    Poziom 21  
    Już sam nie wiem co mam o tym myśleć :( Ale może jestem trochę naiwny, to postaram się to wykonać i na własnej skurze przekonać czy to wszystko chodzi, dopiero potem powiem czy to ma sens czy nie i czy wyszło tak jak zamierzałem :|
    Pozdro.
  • #8 2099134
    chaka
    w fabrycznych wytwornicach zobacz sobie jak maly kawalek rurki jest otoczony jaka iloscia aluminium. Porownaj sobie masy plynu i rurki. Sama rurka niczym nieoslonieta momentalnie sie schlodzi, i nie nadrobisz tego moca grzalki.
  • REKLAMA
  • #9 2100089
    Mbeat
    Poziom 21  
    Dzięki za przybliżenie mi budowy wytwornicy. Wiesz może czym to wszystko osłonić żeby nie ostygało tak szybko ?? Może nawinąć na wszystko parenaście zwojów aluminium z puszek ?? Powinno dobrze trzymać temperaturę ?? Co wy na to ??

PS. W załączniku dokładniejszy schemat wykonania wszystkiego, ale bez osłony termicznej (na razie nad tym myślę) :)
    Załączniki:
    • projekt_dymiarki_477.jpg (47.03 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2101765
    Mbeat
    Poziom 21  
    Mam taką propozycję : Zamieszczajcie tutaj swoje pomysły na rozwiązanie problemu z izolacją elektryczną, zasilaniem i wszystkim co jest związane z Wytwornicami Dymu, na pewno takie rzeczy się każdemu przydadzą :) Pozdro

PS. Mam już wykonaną całą grzałkę, jutro nawinę rurkę na całość, no i muszę powiedzieć, że nieźle grzeje. Włańczam i po około 1 minucie łapie taką temperaturkę, że nie idzie złapać ręką. Jeszcze tylko dobrą izolację termiczną dać no i powinnno być ok !.

Sorki za post jeden pod drugim :P
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #11 2121316
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Ja owinołem grzałkę wełną mineralną i folią aluminiową i dzięki temu rurka bardzo wolno się chłodzi :)
    Załączniki:
    • przekrój.JPG (19.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2122106
    Mbeat
    Poziom 21  
    Dzięki, chyba i dobry pomysł. Ja na swoją nawinąłem aluminium, ale w sporo miejscach pomiędzy rurkami jest wolna przestrzeń, no i w dodatku od aluminium palce pocięte :)
    Trzeba będzie skołować nieco waty i też tak to wykonac.
    Pozdrawiam.
  • #13 2122456
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Mam pytanko:) Ostatnio trawiła do mnie grzałka prawdopodobnie od czajnika. Chciałem zrobić z niej wytwornice dymu tylko że nie owiłał bym grzałki tak jak jest to pokazane w poprzednich postach tylko bym umiejscowił ja w grzałce. Czy taka konstrukcja zda egzamin??
    Załączniki:
    • 1228_114246X.jpg (33.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1228_114219X.jpg (35.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 2122475
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    rurkę miedzianą umiejscowiłbym takjak na poniższym zdjęciu
    Załączniki:
    • l.jpg (41.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 2122766
    Mbeat
    Poziom 21  
    To zależy jaką moc ma grzałka. Ale patrząc na zdjęcia myślę że jest ona za słaba do tego. Rurka szybko się schłodzi. Milek kup sobie największą lutownicę grzałkową gdzieś na giełdzie i śmiało powinna wystarczyć. Koszt takiej to coś około hmm... 40 złotych ?? Mniej więcej w tych granicach.
    Myślę także nad tym aby na rurkę miedzianą dać jeszcze jedną grzałkę, wtedy grzało by z dwóch stron :)
  • #16 2123342
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    Ale ta grzałka ma 2000W, przynajmniej tak jest napisane, a 2000W to raczej dużo :)
  • #17 2123355
    delma
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    haha- 40zł + 10 za pompke+ wezyki , zaworki , rurka miedziana, trafo do pompki itd Eurolite n-10 efektywność 50m3 - będzie o niebo lepsza od tych waszych wynalazków czasmi naprawde nei warto pakować w to kase. Przekonałęm się i to nei tylko ja ( więkoszość forumowiczów )
  • #18 2123481
    Dj_Milek
    Poziom 17  
    A gdzie można kupić tą wytwornice dymu??
  • #19 2123675
    Mbeat
    Poziom 21  
    W sklepach muzycznych, z internetu zamówić. Ceny zaczynają się już od 150 złotych w zwyż.
  • #20 2132459
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 62
    nawet mniej ta N10 na allegro z litrem plynu mozna czasem kupic za 110zł a to malutko biorac pod uwage jakie trudnosci i koszta poniesc przy budowie wlasnej

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy układu czasowego do sterowania pompką w dymiarce, mającego na celu zapobieganie "pluciu" płynu podczas wytwarzania dymu. Proponowany schemat zakłada użycie dwóch termostatów – jeden do załączania grzałki, drugi do uruchamiania układu czasowego, który po 10-15 sekundach wyłącza przekaźnik odcinający pompkę. Wskazano jednak, że stosowanie dwóch termostatów jest zbędne i wystarczy jeden, a problemem jest szybkie chłodzenie rurki miedzianej nawiniętej na grzałkę, co powoduje nieefektywność i konieczność częstego czyszczenia pompki. Zalecane jest zastosowanie izolacji termicznej, np. owinięcie grzałki wełną mineralną i folią aluminiową, aby utrzymać temperaturę i zapobiec szybkiemu chłodzeniu. Dyskutowano także o mocy grzałki – 2000W jest uznawane za wystarczającą, natomiast słabsze grzałki mogą nie zapewnić odpowiedniej temperatury. Wspomniano o konstrukcji fabrycznych wytwornic dymu, gdzie rurka jest otoczona masywnym blokiem aluminium dla lepszego utrzymania ciepła. Alternatywnie zasugerowano zakup gotowej wytwornicy dymu, np. modelu Eurolite N-10, dostępnej w sklepach muzycznych i przez internet w cenie od około 110-150 zł, co może być bardziej opłacalne niż samodzielna budowa.
REKLAMA