logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa SWR i jego wpływ na dopasowanie anteny do radia?

wapster89 24 Sty 2006 16:00 1574 7
  • #1 2214089
    wapster89
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Chodzi mi o to jaka to jest dokladnie? SWR pokazuje tylko dopasowanie ant. do wejscia radia? Czyli wynika z tego ze ant. moze byc zupelnie na inne pasmo ale jak bedzie miala 50Ohm to SWR powinien byc 1?
  • #2 2214258
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    SWR podaje ci , ile fali wypromieniowanej z radia do anteny jest odbite spowrotem z powodu niedopasowania impedancji. Jeżeli weźmiesz antenę z innego pasma i za pomocą skrzynki antenowej dopasujesz impadancję wyjścia radia 50 omów do impedancji anteny np. 150 omów, to SWR miarka pokaże Ci współczynnik 1.1 Tak więc odpowiedź na Twoje pytanie brzmi TAK.
  • #3 2214719
    przybor71
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    tak jak antena jest na te same pasmo i ma tą samą impedancje (i tym przypatku 50Ω)to SWR powinien mieć 1.1

Dodano po 2 [minuty]:

albo za pomocą skrzynki antenowej
  • #4 2215074
    Dj Gacek
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    A ja mam bardzo podobne pytanie wiec pozwole sie przyłączyć: jakim urzadzeniem zmierzyć impedencje anteny?
  • #5 2217609
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Widziałem na giełdzie w Rybniku urzadzenie, które nazywało się Antena Analizator. Można było mierzyć impedancje anten w zakresie od bodajże 10 do 800 omów.Kosztowało niemało.
  • #6 2218464
    Dykus
    Poziom 27  
    Ocena: 42
    Dj Gacek napisał:
    A ja mam bardzo podobne pytanie wiec pozwole sie przyłączyć: jakim urzadzeniem zmierzyć impedencje anteny?

Temat już był poruszany, poszukaj na forum Elektrody. Jeśli nie potrzebujesz dokładnych wyników i planujesz mierzyć w paśmie CB, to układy takie są stosunkowo proste. Zajrzyj też do działu 'Radio' na Elektrodzie, kiedyś były tam przyrządy pomiarowe i m.in. układ do pomiaru impedancji anten.
    Możesz też zbudować bardziej skomplikowane urządzenie, mierzące nie tylko impedancję, ale konstrukcja jest bardziej skomplikowana. Poszukaj w Googlach: "antenna + analyzer". Są to urządzenia podobne do tych, o których wspominał Jaco2002.
  • #7 2221041
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Przecież impedancja anteny jest ściśle powiązana z jej częstotliwością pracy, więc jeśli antena będzie miała 50Ω dla częstotliwości pracy radia, to będzie właśnie "na to pasmo". Kółeczko się zamyka :)
  • #8 2223064
    SP1AQU
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    majonezz napisał:
    Przecież impedancja anteny jest ściśle powiązana z jej częstotliwością pracy, więc jeśli antena będzie miała 50Ω dla częstotliwości pracy radia, to będzie właśnie "na to pasmo". Kółeczko się zamyka

Oj, chyba niezupełnie tak jest...
    Gwoli ścisłości, warto by sprecyzować co oznacza stwierdzenie, że "antena jest na to pasmo". Sama impedancja o tym nie przesądza, ponieważ na nią składa się część rzeczywista oraz urojona. Wynika z tego, że przykładowa antena może mieć rezystancję promieniowania 10 omów, a reaktancję 49 omów i będzie wprawdzie miała impedancję 50 omów, tylko że również fatalną sprawność. Czyli - pomimo jej "właściwej" impedancji, na pewno nie jest to "antena na to pasmo".
    A przykładowo dipol pętlicowy może mieć w rezonansie około 300 omów i nikt raczej nie powie o nim, że "nie jest na to pasmo" dlatego, że nie ma 50 omów.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
SWR (Standing Wave Ratio) wskazuje stosunek fali odbitej od anteny do fali wysłanej z radia, co odzwierciedla dopasowanie impedancji między radiem a anteną. Wartość SWR bliska 1 oznacza dobre dopasowanie impedancji, typowo 50 Ω. Możliwe jest użycie anteny z innego pasma, jeśli za pomocą skrzynki antenowej dopasuje się impedancję wyjścia radia do impedancji anteny, co pozwoli uzyskać niski współczynnik SWR. Jednak sama impedancja nie definiuje, czy antena jest "na dane pasmo", ponieważ impedancja składa się z części rzeczywistej i urojonej, a antena może mieć odpowiednią impedancję, ale niską sprawność na danym paśmie. Pomiar impedancji anteny można wykonać za pomocą analizatora antenowego, urządzenia umożliwiającego pomiar impedancji w szerokim zakresie, np. od 10 do 800 Ω. W dyskusji wspomniano o dostępności takich urządzeń na rynku oraz o możliwościach budowy prostych mierników impedancji, szczególnie dla pasma CB.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA