logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu?

24 Sty 2006 18:37 2148 9
REKLAMA
  • #1 2214662
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 2216809
    kamil-91
    Poziom 18  
    Ocena: 3
    Witam. najprostsze co moze byc. Załaczam rysunek. Ale do takiego efektu potrzeba porzadnego lasera. na zwyklym z bazaru bedziesz widzial tylko kolku na scianie. A jak zadymisz to juz nic. bylo o tym duzo na forum. Ja osobiscie proponuje aby zrobic prosty uklad z dwoma wiatrakami i regulatorami obrotow. mozna wtedy uzyskac fajne animacje. to tez bylo juz omowione na forum.
    Załączniki:
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? laserek.JPG (22.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 2535842
    power2222
    Poziom 13  
    Witam

Ja bym radzil zrobic ciekawy efekt do ktorego potrzebujemy:
    - kolorofon w ktorym mamy regulacje czulosci swiatel i podlaczenie pod wzmacniacz
    - 2 wentylatorki
    - i oczywiscie laserek- na poczatek radze na hitachi 50mW

No wiec wywalamy z kolorofonu swiatelka i podlanczamy pod dowolny kanal 1 wentylator i 2 wentlator... do nich mocujemy lesterka najlepiej kat 45... 1 wentylator bedzie odpowiadal za np osie x a drugi za y... wiec sie pedzie poruszal w gore i boki...no i oczywiscie musimy do wentylatorkow przylepic np gabke ktora bedzie chamowala wychylenie silnikow... ustalamy laser tak aby idealnie odbijal sie w lustrach no i do zabawy :D za pomoca pokretel mozemy regolowac czulosc - wychylenie. Moze nie bedzie to wyswietlac ciekawych wzorkow ale efekt promieni jest dobry w porownaniu do laserow sterowanych za pomoca 2 sliniczkow ktore robia kola:) na zyczenie moge wyslac przykladowy wilmik(11mb):D

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 2535908
    malygrzegorz
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    wrzuć jakies przykładowe zdjęcia z uzyskanych efektów
    a gdzie można w polsce kupić taki moduł lasera hitachi 50mW i w granicach jakich cen ?
  • #5 2535937
    power2222
    Poziom 13  
    niestety zdjec nie posiadam...
    hmmm...diode mozna kupic w sklepie elektroniczym albo wymontowac z niektorych napedow dvd...wlasnie biore sie za kolejne laserki i bede diody bral z dvd...na allegro mozna kupic popsute dvd za ok 7zl najczesciej dioda dziala:D montuja tam naturalnie hitachi 50mW:D

Dodano po 20 [minuty]:

zrobilem screeny z z filmiku ale nie sa za dobrej jakosci bo ...ahhh ten aparat:/ bardziej polecam filmik...
    Załączniki:
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 10.JPG (16.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 9.JPG (16.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 8.JPG (14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 7.JPG (13.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 6.JPG (16.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 5.JPG (13.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 4.JPG (14.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 3.JPG (13.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu? 2.JPG (14.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (223.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2536143
    djCris
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    fajne, ja mam laser od napędu cd. A tak wogule to on sam z siebie chyba nie wytwarza takiej wiązki, dałeś jakąś soczewkę, czy tylko skierowaleś laser na lusterko, da się to zrobić z laserem od napędu cd?? pzdr i gratulację
  • REKLAMA
  • #7 2536266
    power2222
    Poziom 13  
    od zwyklego napedu cd nic nie stworzysz:/ naturalnie ze musi byc soczewka bo ona skupia swiatlo wywarzane przez diode i powstaje ten "punkcik":D
  • #8 2577381
    kamikaze22
    Poziom 11  
    czyli zeby zrobic taki efekt to potrzeboje napedu DVD [juz mam] i mam z niego wymataowac ten laser tak tylko ze ten alesr jest podlaczony tasma i nie wiem jak to podlaczyc . gdzie moge znalesc taki kolorofon ?
  • #9 2578553
    power2222
    Poziom 13  
    tasma sie nie przyda wiec ja mozesz wyciagnac, przyda sie tylko sama dioda no i ta obudowa z soczewkami.
    a kolorofon jak najbardziej na allegro:D
  • #10 2803018
    adamsx
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    podoba mi sie pomysł z dvd ale zamiast kolorofonu mozna zastosowac mostek "H"
    Jaki układ lusterek użyć do lusterek, żeby uzyskać efekt tunelu?

Dodano po 1 [minuty]:

opis znajdziecie na stronie http://www.eres.prv.pl/

Podsumowanie tematu

✨ Do uzyskania efektu tunelu za pomocą lasera zaleca się zastosowanie układu z dwoma lusterkami zamocowanymi na wentylatorach, które sterują ruchami w osiach X i Y. Lusterka powinny być ustawione pod kątem około 45 stopni, a ruch wentylatorów można regulować za pomocą potencjometrów lub regulatorów obrotów, co pozwala na tworzenie animacji świetlnych. Do takiego efektu potrzebny jest mocny laser, np. dioda laserowa Hitachi o mocy 50 mW, którą można pozyskać z napędów DVD lub CD. Laser z napędu CD wymaga zastosowania soczewki skupiającej wiązkę światła, aby uzyskać wyraźny punkt. Kolorofon z regulacją czułości światła i podłączeniem do wzmacniacza może służyć do sterowania wentylatorami, jednak można też zastosować mostek H do sterowania silnikami. Elementy takie jak diody laserowe, wentylatory, soczewki oraz układy sterujące są kluczowe do uzyskania efektu tunelu. Kolorofon można znaleźć na aukcjach internetowych, a diody laserowe często pozyskuje się z uszkodzonych napędów DVD dostępnych na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA