logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami?

beezer92 05 Sty 2006 20:50 3744 13
REKLAMA
  • #1 2150125
    beezer92
    Poziom 16  
    Ocena: 18
    jezeli chcecie zobaczyc mój projekt (na szybkiego) efektu lasera zrobionego z kilku małych laserków czerwonych,to prosze. znajduje sie tam kilkadziesiąt lusterek a najlepszy efekt tworzy pryzmat zamieszczony na srodku tarczy która obraca sie w rytm muzyki w lewo i prawo na przemian. wiązki swiatła przenikają przez pryzmat tworząc mnóstwo efektów wizualnych. projekt jest bardzo prosty ALE EFEKTY SĄ REWELACYJNE moze komus to pomoze w kombinowaniu ustawien lusterek. pozdrawiam :)
    Załączniki:
    • Laser efektor.rar (331.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2150221
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Zarzuć foty jaki efekt daje i znieś prowizję :)
  • REKLAMA
  • #3 2150809
    beezer92
    Poziom 16  
    Mbeat napisał:
    Zarzuć foty jaki efekt daje i znieś prowizję :)
    nie mam teraz aparatu ale mniej więcej tak to wyląda :D
    Załączniki:
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? Przykład efekt lasera.JPG (75.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 2151669
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    A czy byś umieścił schemat do sterowania silniczku na którym jest zamieszczony pryzmat który obraca sie w rytm muzyki w lewo i prawo na przemian??
  • REKLAMA
  • #5 2153008
    beezer92
    Poziom 16  
    krystii napisał:
    A czy byś umieścił schemat do sterowania silniczku na którym jest zamieszczony pryzmat który obraca sie w rytm muzyki w lewo i prawo na przemian??
    prosze bardzo oto schemat Gotowego sterowania do silniczka na prąd stały - czyli z byle jakiego silniczka np. z magnetofonu. przyznam ze sporo szukałem tego schematu ale jeżeli chcesz zbudować układ to chcę Ci pomóc jaknajbardziej :) schemat dopiero znalazłem na stronie EP i musiałem się zarejestrować :idea: bo nie mogłem znaleść schematu na kompie :| ale spoko :D pozdrawiam...
    Załączniki:
    • EP Świetlny efekt dyskotekowy 07-1998_34_37.pdf (297.62 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2153057
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    No właśnie mam zamiar zbudować ten układ, dzięki za schemacik!! :D
  • #7 2153307
    beezer92
    Poziom 16  
    daję tutaj krótki filmik 10 sekundowy przedstawiający efekt mojego laserka w trybie (TECHNO). mam w nim 3 tryby techno,low,i BPM czyli w takt muzyki. no i oczywiście prędkość obrotów. aha...... plik jest f formacie (MOV) bo takie filmiki robi mój aparat. do odtwarzania filmików używam programu 'QUICK TIME PLAYER' pozdrawiam.....
    Załączniki:
    • FILMIK laserek.rar (1.14 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2153332
    beezer92
    Poziom 16  
    tytaj jeszcze fotki ale niezbyt ciekawe dyż nie miałem akurat dymownicy :(
    Załączniki:
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? Obraz 003A.JPG (61.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? Obraz 002.jpg (27.41 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? Obraz 001.jpg (30.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 2154556
    beezer92
    Poziom 16  
    dodaję jeszcze kilka fotek mojego nowego skanerka ze starego rzutnika :) jest jeszcze nie skończony bo będe jeszcze w nim robił GOBO i tarczę z kolorkami ale już śmigał na Sylwestra razem z moimi innymi światłami :D
    Załączniki:
    • mój skanerek.rar (579.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2154567
    Artas
    Poziom 19  
    Ocena: 8
    No tak Sylwester już nie długo... ;)
  • #11 2806667
    gigel
    Poziom 12  
    laser projector
    www.elm-chan.org

Dodano po 1 [minuty]:

laser projector
    www.digg.com/tech_news/Home_Built_Laser_Projector
  • #12 4118956
    pogromca13
    Poziom 11  
    moglby ktos przeslac dokladny schemat na email dznx
  • #13 4495055
    virus93
    Poziom 11  
    nice trzeba to wypróbować
  • #14 4525819
    beezer92
    Poziom 16  
    można też za pomocą zwykłego szkła zrobić całkiem niezły efekt jak na konstrukcję amatorską z tym że ja do tego użyłem laserka o mocy 50mW przykłady podaję poniżej wraz z filmikiem :)

tytaj jest mój filmik: http://beezer92.wrzuta.pl/film/wyViPCZ8iA/laser_-_effect

pozdrawiam...
    Załączniki:
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? kryształ02.jpg (24.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak stworzyć efekt lasera z pryzmatem i lusterkami? kryształ01.jpg (24.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy amatorskiego projektu efektu lasera wykorzystującego kilka czerwonych laserów, kilkadziesiąt lusterek oraz pryzmat umieszczony na obracającej się tarczy. Tarcza obraca się na boki w rytm muzyki, co powoduje rozszczepienie wiązek światła przez pryzmat i tworzy złożone efekty wizualne. Autor udostępnił schemat sterowania silniczkiem prądu stałego, który napędza pryzmat, umożliwiając synchronizację ruchu z muzyką. Projekt zawiera trzy tryby pracy: techno, low oraz BPM (synchronizacja z rytmem muzyki), a także regulację prędkości obrotów. W dyskusji pojawiły się także przykłady wykorzystania starego rzutnika do budowy skanera laserowego oraz sugestie użycia zwykłego szkła do uzyskania efektów laserowych z laserem o mocy 50 mW. Autor udostępnił krótkie filmy i zdjęcia dokumentujące efekty, a także linki do zewnętrznych źródeł dotyczących projektów laserowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA