logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja wejść analogowych na cyfrowe w wzmacniaczu RED STAR

macier6699 25 Sty 2006 15:40 2856 11
REKLAMA
  • #1 2217832
    macier6699
    Poziom 11  
    Mam wzmacniacz kina domowego RED STAR.Ma on 6 wejść
    analogowych chiałbym zamienić te wejścia na cyfrowe.Proszę
    o poradę.
  • REKLAMA
  • #2 2218463
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Potrzebujesz układu dekodera Dolby Digital/DTS. Jest to do zrobienia ale czy warto.
  • #3 2218643
    zn21
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    jest jeszcze inne wyjście. Kupujesz do tego zestawu DVD z dekoderem. Zwróć uwagę czy na analogu DVD jest także DTS.
  • REKLAMA
  • #4 2220001
    satariel666
    Poziom 17  
    Ocena: 5
    Witam
    A po co chcesz zmieniac?Zapewne chcesz podłaczyc do tego DVD?
    Jesli tak to czesto w tanich DVD sa i takie i takie wyjscia.A jak słusznie
    zauwarzył zn21(siema :) )sprawdz czy twoj wzmak dekoduje DTS.
    A nawet czasem w tych DVD nie ma dekodera DTS.A gdzies on musi byc.
    djlj24:
    A jak ty chcesz to zrobic?Bo mysle ze raczej chodzi ci o zdobycie takowego dekodera np. Creative DT100 bo jak takowy zrobiłes to jestes pierwsz przynajmniej w polsce :)
    Firmy produkujace takie rzeczy tak jak np.Creative płaci kupe kasy Dolby Loboratories za licencje na korzystanie z patentów dzwieku wielokanałowego.
    Co ja sie nie naszukałem :( Potrzebowałem cos zrobic z OPT w moim PS2.
    Poradziłem sobie jednak nabywajac dekoder niestety tylko DProLogic
    firmy Fujitsu-Siemens na Allegro za 162 zeta.Zreszta PS2 i tak tylko wspólpracuje z Dolby Pro Logic II.To nie Dolby Digital ale nie ma co marudzic.
    Reasumujac:przerobic sygnał C na A jest nie trudno ale wyodrebnic z niego 5-6 kanałow dzwieku to juz inna bajeczna historia.Wiec albo:
    1-Dekoder np. CreativeDT100(400-500zł) lub jakies inne cudo bo jest tego pełno
    2-Sprzedaj wzmak,dołóż i kup z dekoderem.
    3-Albo wydaj troche na DVD z dekoderem.
    W kazdym razie gszies ten dekoder musisz miec.Ale czy zgodnie z zdaniem
    djlj24 wart?
    Pozdrawiam(w szczególnosci zn21 :) )
  • #5 2220165
    macier6699
    Poziom 11  
    Mam DVD co ma IN optyczne oraz Coaxial. Mi zależy zredukować
    ilość kabli,którymi trzeba podłączyć wzmacniacz i dvd.
  • #6 2220485
    satariel666
    Poziom 17  
    Witam
    No to masz pecha.Bo takie dekodery maja tylko OPTC IN ale nie OUT.
    Rozumiem,ze masz tez w DVD analogowe IN?BO jak nie to lipa.
    Sprawdzałeś czy twoje DVD dekoduje DTS lub DP lub DSP I & II?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 2220614
    macier6699
    Poziom 11  
    Może pomogą te załączniki:
    Załączniki:
    • Konwersja wejść analogowych na cyfrowe w wzmacniaczu RED STAR Bellwood1.jpg (55.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Konwersja wejść analogowych na cyfrowe w wzmacniaczu RED STAR Bellwood.jpg (140.26 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 2220870
    satariel666
    Poziom 17  
    Witam
    Dobrze twój DVD dekoduje DTS i DD.Ale i tak nie połaczysz tego z wzmakiem.Nie ma przejsciowki z C na A.Wiec nici z redukcji kabli.
    No chyba ze chcesz uzyc wspomnianego wczesniej przez mnie dekodera
    ale,to by było bez sensu.
    Czy teraz wszystko jasne?
    Pozdrawiam
  • #9 2222187
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1322
    Do kolegi Satariel666. Creative może i płaci kupę kasy ale i tak korzysta z gotowych układów do tego celu. A przecież kupujesz układ z danej firmy (np. BB czy AD) i już on ma w sobie wliczone koszta licencji. Całe życie tak było z Dolby (począwszy od sytemów redukcji szumów do dekoderów i koderów dźwięku). A swoją drogą kolega macier napisał:
    "Ma on 6 wejść
    analogowych chiałbym zamienić te wejścia na cyfrowe" więc ma 6 kanałowy wzmacniacz i potrzebuje dekodera AC-3 dla przykładu. Czyli kupujemy 2 kostki firmy Crystal, robimy płytkę (oj niestety pod SOIC) i już mamy dekoder Dolby Digital. Z DTS jest troszkę gorzej ale zawsze można kupić niedrogo ubity amplituner do kina domowego i wyjąć moduł dekodera (lepszy niż plastikowe zabawki Creative). Swoją drogą jak sobie poczytałem to koledzy nie zrozumieli pytania i chcą robić DIGITAL IN w DVD. A to jest dopiero bezsens.
  • #10 2222388
    satariel666
    Poziom 17  
    Witam
    Kolego djlj24:
    Piszac:
    ""No to masz pecha.Bo takie dekodery maja tylko OPTC IN ale nie OUT.
    Rozumiem,ze masz tez w DVD "analogowe IN"?BO jak nie to lipa.
    Sprawdzałeś czy twoje DVD dekoduje DTS lub DP lub DSP I & II?""
    Miałem na mysli "analogowe OUT",takia zwykła literówka-sorka :(
    Czyli bezsensnu nie było :)

Ja wiem,ze Creative i tym podobne koprzystaja z gotowych układów.Ale ja nigdzie o dziwo takowych nie mogłem znalezc.Jezeli masz chodzby pomysł
    na dekoder Dolby Souround Pro Logic II majacy za zródło wyjscie optyczne a na wyjsciu wszystko w postaci analogowej to bede ci niezmiernie wdziecznyza podesłanie :)

Plastikowe zabawki?Powiadzasz?6 kanałów a wiec 5.1?Wiec:DTS,AC3,DSPL I.DSPL II?Tak?Mam racje?A teraz przejrzyj sobie specyfikacje Creative DT100 i nazwij go jeszcze raz zabawka :)
    Przypominam koniecznie podeslij mi jakies projekty,nazwy gotowych układów itp.Najlepiej tu.
    Pozdrawiam cie niezmiernie :)
  • #11 2885982
    anonimowybartek
    Poziom 19  
    Ocena: 6
    koledzy, ja chcę zrobić samemu taki sprzęt, podajcie jakieś projekty z dekoderami. dts, prologic ii (x), dolby igital - to mnie interesuje
  • #12 2886148
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 650
    macier6699 napisał:
    Mam DVD co ma IN optyczne oraz Coaxial.

Ciekawe, bo z instrukcji którą załączyłeś wynika, że urządzenie takowych gniazd nie posiada...

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz kina domowego RED STAR posiada 6 wejść analogowych, które użytkownik chce zamienić na cyfrowe w celu redukcji ilości kabli przy podłączeniu z odtwarzaczem DVD. Dyskusja wskazuje, że bezpośrednia konwersja wejść analogowych na cyfrowe w takim wzmacniaczu jest problematyczna i nieopłacalna. Konieczne jest zastosowanie dedykowanego dekodera sygnału wielokanałowego, np. Dolby Digital (AC-3) lub DTS, który rozkoduje cyfrowy sygnał audio na analogowe kanały 5.1. W praktyce dekodery mają wejścia optyczne (OPTICAL IN) lub koaksjalne (COAXIAL IN), ale nie posiadają wyjść cyfrowych, co uniemożliwia prostą konwersję analogowego sygnału na cyfrowy. Wiele tanich odtwarzaczy DVD oferuje zarówno analogowe, jak i cyfrowe wyjścia, jednak wzmacniacz musi obsługiwać dekodowanie DTS lub Dolby Digital, aby wykorzystać sygnał cyfrowy. Alternatywnie można zakupić gotowy dekoder Dolby Digital lub DTS, np. moduł Creative DT100 lub układy firm Crystal, Broadcom (BB) czy Analog Devices (AD), które zawierają licencjonowane rozwiązania dekodujące. Samodzielna budowa takiego dekodera wymaga zaawansowanej elektroniki i znajomości układów SOIC. W dyskusji podkreślono, że nie istnieje prosta przejściówka z sygnału analogowego na cyfrowy w kontekście wielokanałowego dźwięku surround, a redukcja kabli wymaga zastosowania odpowiedniego dekodera cyfrowego między źródłem a wzmacniaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA