logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór chłodzenia cieczą: blok CPU z końcówkami 6mm czy 10mm? Gdzie kupić?

Hrabol 06 Maj 2003 23:52 53282 74
Najlepsze odpowiedzi

Jakie końcówki bloku CPU do chłodzenia wodnego wybrać — 6 mm czy 10 mm — i gdzie kupić taki blok tanio?

Do bloku CPU lepiej wybrać końcówki 10 mm, bo przy 6 mm obieg wody był słaby; jeden z użytkowników opisał wyraźnie lepszy przepływ po przejściu na 10 mm [#368511] Z polecanych sklepów najczęściej padały mcs.pc.pl i cooling.pl, a jako dodatkowe miejsca wskazywano też discotech.waw.pl, siliconvalley.pl, cpc.pl i 4max.pl [#4804562][#4805087][#202342][#202744][#202793][#3064197] Przed zakupem warto porównać testy bloków, bo kilka osób odradzało najtańsze konstrukcje i zalecało dołożyć do lepiej zaprojektowanego modelu [#202600][#626967]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 202334
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    Gdzie tanio kupić blok do procesora i jak myślicie czy taki z koncówkami 6mm czy z 10mm chodzi mi o ilość przepompowywanej cieczy.
    [/color red]
    przeniesiono z komputery hardware
    [/color]
  • REKLAMA
  • #2 202342
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    Cześć !

Zerknij tutaj :

http://www.discotech.waw.pl/

Zakładka "chłodzenie wodne" . Pewnie znajdziesz coś dla siebie , a jak nie , to napisz . Poszukamy czegoś innego.

.
  • #3 202600
    Yoshi_80
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    Nie kupuj taniego g... lepiej na blok wyłożyć parę złoty. Na serwisach benchmark.pl , dzikie podkręcanie itp. powinny być testy różnch bloczków. Warto sie zapoznać przed zakupem.
  • REKLAMA
  • #4 202744
    wiesniak
    Poziom 31  
    Ocena: 52
    witam!
    zobacz na strone http://siliconvalley.pl/ . tam w dziale chlodzenie wodne jest calkiem przyzwoity sklepik z elementami do chlodzenia wodnego i nie tylko. wszystko ladnie opisane i ze zdjeciami.
    ponadto sa tam jeszcze rozne ciekawe artykuly itp.

co do cen to zgadzam sie, ze lepiej wydac wiecej kasy i kupic cos lepszego i wydajniejszego. to szczegolnie procentuje gdy sie dodaje nowe bloki wodne np na chipset albo gpu.
  • #5 202769
    Corwin
    Poziom 1  
    Ja także uważam że warto kupić już lesze cacko nisz najtańszy złom a samo chłodzenie wodą ma też gigantyczny plus NIE SŁYCHAĆ GO.
  • #6 202793
    Adam Rzymski
    Poziom 1  
    Tanie bloki na proca są w sklepie internetowym na stronie www.cpc.pl
  • #7 202835
    jamzy
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    Witam
    Bloki które są dostępne na www.cpc.pl pomimo że są tanie są dość skuteczne - odpowiednio zaprojektowane aby jak najlepiej przekazywały ciepło z rdzenia procesora do cieczy chłodzącej.
  • #8 203417
    piotr14758
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Układu z www.cpc.pl używam od 4 miesięcy i jest super. Żadnych problemów i idealna cisza (nie mówiąc o cenie). Jako użytkownik polecam.
  • #9 203440
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    Jak się montuje blok chłodzący do grafiki albo mostka na płycie głownej? Do do procków są specjalne zatrzaski kompatybilne z podstawką pod procesor a bloki do grafiki nie mają żadnego mocowania.
  • #10 203479
    piotr14758
    Poziom 13  
    Jest do tego specjalny klej. Mozna oczywiście sobie coś "dorobić" ale zazwyczaj bloki wodne do chipset'u i grafiki poprostu się przykleja.
  • #11 203602
    majgier
    Poziom 14  
    Chłodzenie wodne sprzedawane jak dotychczas przez naszych rodzimych konstruktorów jest jak na razie nie dopracowane. Ja osobiście nie radze stosowania.
  • #12 203610
    kss213
    Poziom 20  
    Ocena: 27
    hmm tu sie nie zgodze!!!
    uzywam tego zestawu z cpc i sobie go chwale bo lubie cicho chodzacy komputerek, temp procka nie wzrosla jeszcze powyzej 34 stopni C, mam co prawda tylko durona 800 ale podkrecony jest szyna na 900 wiec efektywnosc jest oczywista bo przy standardowym wiatraku mialem czasem powyzej 65 stopni mysle ze ten zestaw poradzi sobie rowniez z atlonem 2000, przy zastosowaniu wydajniejszej pompki ja mam te slabsza ale tylko dlatego ze ciszej chodzi, wlasnie zamierzam dokupic zasilacz z blokiem wodnym oraz chlodzenie na chipset i chip-grafiki niech bedzie cicho w koncu bo te wiatraki mnie juz denerwuja mozna ewentualnie jakis wolnoobrotowy zastosowac aby wymusic obieg powietrza wewnatrz ba jednak dyski i pamieci tez troche cipla daja
    jednak uwazam ze za te cene nic lepszego sie nie dostanie a juz na pewno tak cichego i wydajnego wiatraka, ktory i tak sie zdezeluje po pewnym czasie
    pozdrawiam :)
  • #13 204998
    piotr14758
    Poziom 13  
    U mnie na Athlonie 2000+ temperatura nigdy nie przekroczyła 58 st, nawet podczas kilkugodzinnego kodowania filmów. A i inne elemety mniej się grzeją ponieważ ciepło z największego grzejnika zostało wyprowadzone na zewnątrz. Nie mogę powiedzieć aby układ był niedopracowany skoro sprawdza się doskonale.
  • REKLAMA
  • #14 353591
    Kwiecień
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Widze ze kilka osób używa i zachwala CPC shit. Co wam powiem to Wam powiem ale NIE MA GORSZEGO CHŁODZENIA NIŻ TO CPC!!! Lepiej juz cos kupić z bloki - republika lub jakieś dobre AC.
  • #15 367513
    noname
    Poziom 11  
    nie kupoj nic z www.cpc.pl to zbyt cianiarski system chlodzenia chyba ze chcesz schlodzic procek do 600MHz to owszem ale powyzej to sie nie nadaje chociaz tez ale tylko do 1.4GHz z tym ze juz musisz kupic chlodnice do tego. ja polecam alebo samemu wykonac blok albo kupic Nukleon'a najleprzy blok z testow ja go tez qpuje chyba ze bede miec kostke miedzi to sobie sam zrobie.
  • REKLAMA
  • #16 368511
    Hrabol
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    no ja oakurat kupilem kiedys w cpc blok na procka i grafiki i z chlodniczka mojej roboty i na PIV 2,4G temperatura byla 40 stopni 1litr wody w obiegu a wszedzie byly przejsciowki na 10 mm bo przy 6mm woda miala slaby obieg
  • #17 409029
    Lord00
    Poziom 11  
    ja mam chlodzenie z cpc i chodzi wyśmienicie 38 stopni na duronie 1,3Ghz podkrecanym do 1493Mhz zadych chlodnic itd tylko podstawowy zestaw nawet gdy dekoduje filmy jak przedmuwca to jest max 40stopni TO NIE JEST SHIT!!!!!!!!!!!
  • #18 409110
    kili^^
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    też mam cpc - atlon 1700 - max temp 45'C - jeśli taka temp jest za wysoka - to faktycznie cpc jest "shet" hehe ;)
  • #19 532799
    voltar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ja mam blok z CPC, pompke i zbiornik też, rurki na 10mm ntomiast chlodnice zrobil dla mnie kumpel z... lutowanych rurek miedzianych (dostepne w Krakchemii np.) - kosztowala mnie 50 zl ale teraz temp na kreconym Athlonie (1729 MGhz, dawniej cos ponad 1400) to 35 stopni, a rurki wisza na sciance biurka niewidoczne. Za reszte dalem chyba 69 zl w CPC
  • #20 621498
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 626245
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    najlepiej zlozyc sobie wszystko samamu, wiele radosci, a pozatym duma...
    porzadna woda musi kosztowac
  • #22 626927
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 626967
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    pompki polecam Atman`a ciche i tanie-AT 305 1200l/h -ok 45zł
    nagrzewnica i tutaj najlepiej miedziana od kadeta, skody, - cena zalezy gdzie mieszkasz od 20zł do ponad 100zł
    rurki zaciski złączki kupisz w obi i tym podobnych 20zł
    zbiorniczek 10 zł easy click bardzo ładnie wyglada
    woda demineralizowana- stacja paliw- grosze
    blok wodny, to najwiekszy wydatek.. w sumie roznice pomiedzy modelami osiagaja kilka st C wiec czy warto brac najdrozsze? nad tym sie sam zastanow raczej odradzam dziwne samorobki z allergo, bloczeka najlepiej kupic w dobrym sklepie, nie cpc ;)
    na twe*k masz cala kopalnie wiedzy na ten temat
  • #24 627890
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 627892
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 628246
    Wujek Dobra Rada
    Poziom 17  
    pasywne wodne?? to raczej nie wyjdzie, nie przy dzisiajszych mocach wydzielanych przez kompy
    a pasywnosc chlodzenia wodnego, nie wiem czy nie miala oznaczac braku wentyli na nagrzewnicy...nawet jak sa, to pracuja na 7v, 5 v tak, ze ich wcale nie slychac...
  • #27 629136
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    do elektryk:
    bloki do chipsetu przykreca sie za pomoca "klamer" na sroobki przez otworki w plycie gloownej. mozna takie cos kupic w necie, ale chyba lepiej samemu zrobic z paska blachy, dwooch sroobek, podkladek i nakretek. trzeba tu troche pokombinowac w zaleznosci od rodzaju bloku, wyprowadzenia kroccoow itp., jednak zasada jest ta sama. sytuacja komplikuje sie w przypadku kart graficznych, bo jesli takowa nie posiada otworoow kolo chipsetu to trzeba sie bawic w mocowanieobejmujace cala karte, lub zrobic blok wodny pokrywajacy jednoczesnie pamieci i chipset, co ulatwi nieco mocowanie. polecam www.overclockers.com, dzial z wc. mozna sie troche nauczyc. rooznego rodzaju kleje odradzam. rozwiazanie takie jest ok w przypadku radiatoroow, jednak nie sprawdza sie w przypadku wc. przyczyna jest bardzo prosta; blok wodny jest dosc ciezki, a weze powoduja znaczne naprezenia, zwlaszcza po pewnym czasie, kiedy to twardnieja pod wplywem wody.
    pozdrawiam
  • #28 629224
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 240
    HUMMER napisał:
    do elektryk:
    bloki do chipsetu przykreca się za pomoca "klamer" na sroobki przez otworki w plycie gloownej. mozna takie cos kupic w necie, ale chyba lepiej samemu zrobic z paska blachy, dwooch sroobek, podkladek i nakretek.
    Pytanie było zadane jakiś rok temu i wtedy nikt nie miał w ofercie żadnego patentu na przekręcanie stąd moje zapytanie.
  • #29 629444
    hummer
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    hehe, no tak;) spiacy bylem i jakos nie zwroocilem uwagi;) no ale moze sie komus przyda;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru bloku wodnego do chłodzenia procesora oraz kwestii średnicy końcówek (6 mm vs 10 mm) wpływającej na przepływ cieczy. Użytkownicy polecają zakup lepszych, sprawdzonych bloków zamiast tanich zestawów, zwracając uwagę na jakość wykonania, szczelność połączeń i wydajność cieplną. Popularne są bloki i zestawy z serwisu CPC, choć ich jakość i trwałość budzą kontrowersje – często pojawiają się problemy z pompami, połączeniami węży i chłodnicami aluminiowymi, które mogą powodować korozję galwaniczną w układzie z miedzią. Zaleca się stosowanie miedzianych elementów, unikanie mieszania aluminium z miedzią oraz używanie wody demineralizowanej lub specjalnych płynów chłodzących, aby ograniczyć osady i korozję. Wydajność pompy i średnica rur mają kluczowe znaczenie dla efektywności chłodzenia; większe końcówki 10 mm zapewniają lepszy przepływ niż 6 mm. Montaż bloków na chipset i kartę graficzną wymaga specjalnych mocowań lub kleju, choć klejenie jest mniej trwałe. Wiele osób poleca samodzielny montaż układu z osobnych komponentów (pompa, blok, chłodnica, zbiornik), co pozwala na lepsze dopasowanie i wyższą jakość. Wśród polecanych marek i modeli bloków wymienia się Nukleon, X3M, Power X, D-TEK Fuzion, Swiftech Apogee, EK Water Blocks EK-Supreme oraz Thermaltake BigWater. Do pomp rekomendowane są Atman 305, Swiftech MCP350 i MCP655. Chłodnice miedziane są preferowane ze względu na trwałość i lepszą przewodność cieplną. Warto zwrócić uwagę na odpowiednią pastę termoprzewodzącą oraz szczelność połączeń, aby uniknąć wycieków i utraty wydajności. W dyskusji pojawiły się także porady dotyczące regeneracji używanych chłodnic samochodowych do zastosowań komputerowych oraz sugestie dotyczące cichych wentylatorów do chłodnic. Ogólnie zaleca się unikanie tanich zestawów gotowych, szczególnie z CPC, na rzecz lepszych komponentów i samodzielnego montażu dla uzyskania optymalnej wydajności i niezawodności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA