Witam mam transformator 25 woltowy i chciałbym zrobić z tych 25-ciu voltów 12V tak aby zasilić takie stare radyjko samochodowe trafo ma 100watt jak zbić napięcie tak aby było 12V±5% proszę o pomoc
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamfotonn napisał:Witam!
Jeśli, przypadkiem nie "urwałeś" jeszcze tego kawałka uzwojenia, zastanów sie może nad czymś takim. Scalaki nie powinny być za blisko siebie, aby się wzajemnie nie podgrzewały.
konti napisał:Witam ponownie panowie a wiec myslalem nad tym i mysle aby rozlozyc trafo na te malutkie plyteczki i przewinac wtorne o ile mnie pamiec nie zawodzi musi byc wiecej zwojow na wtornym niz jest teraz wiec rozwine sobie wtorne . Noi teraz stoi moje pytanie jaki drut wziasc do tego trafa radyjko pobiera ponizej troszczke nizej od 1A wiec jaka srednice drutu musze miec a wiec trafo bedzie zrobione tylko pod to radyjko aha nie chce sie bawic w jakies tanie zasilacze od "ruskich" bo maja za mala wydajnasc pradowa.
Aha i jeszcze jedno gdzie mozna kupic takie druciki badz druty w skupie metali kolrowych czy w jakims sklepie z elektonika (chociaz nie wiem czy dostane ) Wiec poratujcie koledzy wiedza
Pozdrawiam
fotonn napisał:napisz jescze jakie maja byc wartosci poszczegolnych kondensatorow dla stabilizacji dla 12V
fotonn napisał:Jak ktoś wyżej napisał, masz chyba spaloną przymnajmniej jedną diodę.
Bo chyba nie kupiłeś diod od ruskich?
Oni mieli odwrotnie. Zaznaczali anodę diody.