logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć masę przy wymianie kondensatorów w Unitra WS 502?

zwisek 26 Sty 2006 18:30 2186 6
REKLAMA
  • #1 2222396
    zwisek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Własnie jestem podczs wymiany kondensatorów w mojej unitrze ws 502 i stanełem w jednym miejscu bo niedostałem kondenstara 2x 4700 40v to kupiłem zamiast tego 2 kondestatory 4700 50v no i wiem ze musze połaczec + z - ze soba i wlutować juz normalne + do + i - do - na płytce tylko niewiem co zrobic z masa bo była ona na starym kondensatorze czy podłczyć ja do obudów tych dwóch kondensatorów czy wlutowąc ja to tych połaczonychj ze soba nużek kondensatora. {rzosze o szybka odpowiedz na moje pytanie bo nie wiem co robić a nie jestem elektronikiem i zabardzo sie na tym nie znam i nie chce nic zwalic z zmacniaczu i chcem jeszcze dzisiaj usłyszeć efekty mojej pracy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2222479
    lolo.lz
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    witam, myślę że robisz błąd, jeżeli podłączasz kondensatory szeregowo to zamiast 4700 otrzymasz 2xtyle czyli 9400poiemnościprzy 40V, nie wiem co to za ustrojstwo do którewgo montujesz te kondy ale popatrz czy masa to nie właśnie minus konda,cześć
  • REKLAMA
  • #4 2222506
    jersey69
    Poziom 35  
    Ocena: 114
    Witam !

No , niezupełnie "po sprawie" - masę musisz podłączyć w miejsce , gdzie "+" jednego kondensatora łączy się z "-" drugiego .

pozdrawiam

:arrow: lolo.lz - bardzo ciekawa teoria o łączeniu kondensatorów .
  • #5 2222601
    zwisek
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    no i stało sie poszłuchałem sie pierwszej rady i coś wybuchło we wzmacniczu a dokładniej element oznaczony na płytce c510 niewiem co to było bo zostały same nuzki bo wybuchło pewnie to był jakiś kondensator ale nie wiem jaki może ktoś to wie co to jest lub mi poda schemat i może uda mi sie to znaleść. Grało dobrze przez 5 minut i jak słysząłęm zę jest odbrze to zaczełam zgłasniac i prze połowie 60% mocy to wybuchło a pozatym było wszystko dobrze ładnie i czysto grał ten wzmacniacz. Pytanie czy wymiana tego ustrojsta co wyleciało w powietrze pomoze czy może cos wiecej sie mogło zepsuć. I czy jak tak to czy z wasza pomocą dam rade sam to naprawić bo niechcem tego oddawac gdzieś do serwisu bo zaplace wiecej niż to jest warte.
  • REKLAMA
  • #6 2222643
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    Proszę bardzo to chyba wyjaśnia sprawę, pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak podłączyć masę przy wymianie kondensatorów w Unitra WS 502? kondy we wzmakach.JPG (33.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2222829
    D1C1
    Poziom 23  
    Ocena: 57
    lolo.lz napisał:
    witam, myślę że robisz błąd, jeżeli podłączasz kondensatory szeregowo to zamiast 4700 otrzymasz 2xtyle czyli 9400poiemnościprzy 40V, nie wiem co to za ustrojstwo do którewgo montujesz te kondy ale popatrz czy masa to nie właśnie minus konda,cześć

Witam. Kolego lolo.lz połączenie kondensatora 4700 równolegle daje 9400. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Podczas wymiany kondensatorów w wzmacniaczu Unitra WS 502 pojawiły się wątpliwości dotyczące podłączenia masy przy zastąpieniu kondensatora 2x 4700 µF 40V dwoma kondensatorami 4700 µF 50V. Zalecane jest lutowanie plusa do plusa i minusa do minusa bez łączenia masy do obudowy kondensatorów. Masa powinna być podłączona tam, gdzie łączy się plus jednego kondensatora z minusem drugiego, jeśli kondensatory są połączone szeregowo. Niewłaściwe podłączenie może prowadzić do uszkodzeń, co potwierdził wybuch elementu oznaczonego C510 na płytce, prawdopodobnie kondensatora. W dyskusji zwrócono uwagę na różnicę między połączeniem szeregowym a równoległym kondensatorów, gdzie połączenie równoległe sumuje pojemności, a szeregowe zwiększa napięcie pracy. Użytkownik poszukuje schematu i pomocy w naprawie uszkodzonego elementu, aby uniknąć kosztów serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA