logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MTX Jackhammer 22 - Opinie i wrażenia z użytkowania 6000W subwoofera

SiLeNt_hUnTeR 26 Sty 2006 18:57 3731 10
REKLAMA
  • #1 2222524
    SiLeNt_hUnTeR
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Witam!
    Postanowiłem oderwać się od codzienności i znalazłem taki oto głośnik niskotonowy:

MTX Audio Jackhammer 22"
    MTX Jackhammer 22 - Opinie i wrażenia z użytkowania 6000W subwoofera

Chyba największy subtonowy jaki kiedykolwiek powstał

Jest ogromny - porównanie wielkości z piłką do koszykówki:
    Porównanie

6000W RMS, 12000W mocy szczytowej...
    Parametry

Śmiesznie by było go mieć w domu :D
  • REKLAMA
  • #2 2222596
    Pioro33
    Poziom 19  
    Ocena: 77
    Witam!
    PRZEDE WSZYSTKIM ten głośnik dedykowany jest do zabudowy CAR-AUDIO.
    Głośnik ma 53cm srednicy, 50cm wysokości i waży jak dobrze pamiętam 126kg, widziałem tylko jeden samochód w jakim siedział ten głośnik zabudowa która miała utrzymywac ten głośnik wyglądała jak klatka bezpieczeństwa w samochodach rajdowych :) aha ciekawostką jest to że optymalne warunki pracy tego głośnika to zasilenie z wzmacniaczy o mocy 8000 watt + 6 kondensatorów (przypominam warunki optymalne a co z tego można wycisnąć :))
    hehehe to tyle ale jest to odjechane dziwactwo, dziwactwo które chciałbym mieć... ehhh może kiedyś... pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2222869
    bprzem
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    tak z ciekawosci - ile to kosztuje?
    Bo nigdzie nie widzialem ceny
  • #4 2223043
    wojciech944
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    mam fimik z Pimp My Ride z tym glosnikiem - poprostu robi trzesienie ziemii
  • #5 2223122
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Z tego co wiem jest większy głośnik i to w polsce...Z tego co pamiętam ma metrową membranę i można go oglądać w Warszawie tylko nie pamiętam w jakiej firmie-napewno jakaś zajmująca sie sprzętem car audio.Firma,która wyprodukowała wzmacniacz bardzo znana - CLARION.Poszukaj na stronkach warszawskich audio-tunerów.POZDR
  • REKLAMA
  • #7 2223335
    mariofranko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    szkoda że w danych technicznych ''zapomnieli '' podać cenę:D
  • REKLAMA
  • #8 2223573
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    eeeee estardówke byście zarzucili np jakąs precision devices 54 cm :D:D

no fajny ale ja bym wolał estradówke :D zresztą ja wole ilośc wolałbym sćiane np precision devices 18'' :D:D
  • #9 2223589
    cursor
    Poziom 31  
    Ocena: 140
    O ile dobrze pamiętam głośnik kosztuje 6000$ i jest wykonywany na specjalne zamówienie.
  • #10 2223634
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Jezu, ludzie, ile jeszcze razy będziecie zamieszczali tutaj temat o tym głośniku... Chyba tydzień temu ktoś zakładał taki sam... Swoją drogą, głośnik "nieporęczny", ciężki, potrzebuje potężnej i masywnej zabudowy, ma ma bardzo małą efektywność w stosunku do jego średnicy. Jedyne co w nim dobre to niskie zejście i duża wytrzymałość zarówno mechaniczna jak i elektryczna.
    Wg. mnie temat do zamknięcia.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic431872.html
  • #11 2225105
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Chyba zaczne gnebic za ten glosnik.... Jak pisalem juz 23443 razy - nie oplaca sie, to czysty bajer, 3 dobre 18 calowe i go miazdzymy z moca rzedu 3 - 4 KW.
    Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ MTX Audio Jackhammer 22" to potężny subwoofer o średnicy membrany 53 cm, wysokości około 50 cm i wadze około 126 kg, dedykowany głównie do zabudowy car-audio. Jego moc RMS wynosi 6000 W, a moc szczytowa 12000 W, jednak optymalne warunki pracy wymagają wzmacniaczy o mocy około 8000 W oraz kilku kondensatorów. Ze względu na rozmiar i wagę, instalacja wymaga masywnej, specjalistycznej obudowy, często porównywanej do klatki bezpieczeństwa. Cena subwoofera to około 6000 USD, a produkt jest wykonywany na specjalne zamówienie. W dyskusji pojawiły się opinie, że mimo imponujących parametrów, efektywność głośnika jest niska w stosunku do jego rozmiarów, a lepsze rezultaty można uzyskać stosując kilka mniejszych głośników 18-calowych, np. Precision Devices. Wspomniano także o większym subwooferze z metrową membraną dostępnym w Polsce oraz o firmie Clarion jako producencie wzmacniaczy do takich systemów. Filmik prezentujący Jackhammer dostępny jest pod wskazanym linkiem. Temat budzi kontrowersje ze względu na praktyczność i koszt, a niektórzy użytkownicy sugerują zamknięcie dyskusji z powodu powtarzających się wątków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA