logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bezpieczeństwo anteny 5/8 bez uziemienia podczas burzy - jak chronić budynek?

marcin_kozlowice 26 Sty 2006 21:26 3593 13
REKLAMA
  • #1 2223209
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam. Mam pytanie. Moja antena jest nieuziemiona. Co grozi mojej instalacji radiowej i antenowej i co najważniejsze budynkowi w którym mieszkam w razie uderzenia pioruna w antenę? Dodam, iż jest to antena 5/8 stojąca na budynku jednorodzinnym. Czy da coś, gdybym np. podczas burzy wyrzucił kabel za okno j wcisnął go w ziemię? Czy uziemiłoby to antenę i zapewniło bezpieczeństwo podczas burzy? Proszę o jakiekolwiek rady bo przy montażu anteny nie myślałem o uziemieniu, a teraz nie wiem co robić!!! Śnieg na dachu nie pozwala mi wejśc na dach do antenki... :|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|:|
  • REKLAMA
  • #2 2223483
    maskisz
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    w razie wyładowania w Twoją antenę to na pewno po kablu jak i po wszelkich wzmacniaczach, symetryzatorach i zwrotnicach nic nie zostanie.
    Podstawowa sprawa to podłączenie masztu do instalacji piorunochronnej np. takim samym drutem jak instalacja na budynku jeżeli taka istnieje na dachu. Bo jak nie to tylko mieć nadzieję, że może nie uderzy w twoją antenę albo znajdzie sobie inny wyższy pkt. obok twego domu (drzewo, inny maszt sąsiada :) słup itp) a w mieszkaniu odłącz wszelkie anteny od sprzętu podczas burzy a nawet i z zasilania. Przykro jest po tym jak wyładowanie dostanie się do sieci energrtycznej lub antenowej.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 2223559
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    aA jeśli bym wcisnął wtyczkę antenową w ziemię?

Dodano po 3 [minuty]:

wtedy chyba masa byłaby w ziemi. czy to nie da takiego efektu jak uziemienie? bo piorunochronu na budynku nie ma.
  • #4 2223885
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Kabel antenowy ma za dużą rezystancje i za mały przekrój dla prądu piorunowego - rozerwie go przy samej antenie i wtedy prąd będzie szukać innego ujścia do ziemi i prawdopodobnie dojdzie do wyładowania w obiekt, co się może źle skończyć.
  • #5 2223988
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    uuu. to chyba moze sie faktycznie zle skonczyc. ale na szczescie w zime burz nie ma, a jak tylko snieg stopnieje to antenka z dachu trafi na 20metrowy maszt. a zadam jezcze inne pytanko:

CZY UDERZENIA PIORUNÓW W ANTENY CB SĄ CZĘSTYMI PRZYPADKAMI CZY SPORADYCZNYMI???

Jestem kompletnie "zielony" w tej dziedzinie bo dopiero 2 miesiace mam radyjko...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2224008
    SQ9MEM
    Poziom 29  
    Ocena: 279
    Ja w słyszałem tylko raz o uderzeniu w antene CB w moich okolicach - dom był za miastem na wzgórzu.
    Ogólnie rzecz biorąc są to przypadki bardzo rzadkie.
  • REKLAMA
  • #7 2224028
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    troszke mnie to uspokoilo. niedaleko jest rzeka, a sasiedzi dookola maja wyzsze budynki wiec mysle ze do wiosny dotrwam. dzieki wszystkim, a w szczegolnosci SQ9MEM za zainteresowanie tematem i pomoc. pozdrawiam!!!
  • #8 2224076
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 192
    witam !! miałem antenę 5/8 na 12 piętrowym bloku - dookoła były same 4 piętrowe i co ciekawe kilka razy ( w ciągu 8 lat ) wyładowanie poszło na niższe obiekty a w moją ant. nigdy . ale uziemić musisz koniecznie ! poza wyładowaniami są jeszcze ładunki statyczne . przed burzą trzeszczy jak nieszczęscie i można uszkodzić TRX. jak chcesz być spokojny to wykręcaj wtyczkę i za okno . pozdrawiam !!
  • #9 2225132
    marek12349
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Ja też zdecydowanie zalecam uziemienie, przypominam że nie musi koniecznie wystąpić bezpośrednie wyładowanie w antenę, piorun może uderzyć w pobliski obiekt co spowoduje zaindukowanie niebezpiecznych napięć w instalacji antenowej i duże straty. Nie wolno twierdzić że bezpośrednie uderzenie rozerwie kabel antenowy i nic się dalej nie stanie bo niestety nie jest to prawda. W przypadku kiedy danego elementu nie można bezpośrednio uziemić należy stosować ochronniki przepieciowe przeznaczone dla tych celów. A dopowiem że ostatnio dobre uziemienie uchroniło elektronikę przemiennika w Świdniku, uszkodzeniu uległa tylko antena.
    Pozdrawiam
  • #10 2225336
    klaudiusz.z
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    u mojego kolegi (osiedle domków jednorodzinnych) piorun trafił w antenke 5/8 zamontowaną na tarasie do balustrady, efekt - 90% urządzeń rtv w domu poszło do śmieci, oprócz tego komputer sąsiada, który był połączony w sieć. pozdrawiam
  • #11 2225359
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    podczas burzy wszystkie urzadzeni elektryczne mam odlaczone z sieci. dzieki
  • #12 2225423
    guliweros
    Poziom 19  
    Ocena: 21
    klaudiusz.z napisał:
    u mojego kolegi (osiedle domków jednorodzinnych) piorun trafił w antenke 5/8 zamontowaną na tarasie do balustrady, efekt - 90% urządzeń rtv w domu poszło do śmieci, oprócz tego komputer sąsiada, który był połączony w sieć. pozdrawiam

I właśnie tego typu zjawiska sa najczęściej spotykane.
    Antena musi byc uziemiona i to skutecznie.
    Często jest to jednak niewystarczające.
    W czasie burzy lub przed wyjściem z domu w porze letniej należało by dodatkowo przewód antenowy ( koncówkę po jej odłączeniu od radia ) uziemiać.
    Przyjmijmy napięcie wyłądowania rzędu 100 MV i przyjmijmy że tylko 1/tysięczna tego napięcia odłoży się nie na instalacji odgromowej a na instlacji antenowej naszego radia to mamy na koncówce radia napięcie 100 000V - to chyba wystarczy dola uświadomienia niebezpieczeństwa.
    Tak naprawdę nigdy nie wiadomo czy posiadając takie konstrukcje dachowe jesteśmy bezpieczni.
  • #14 2227754
    marcin_kozlowice
    Poziom 14  
    o.k. dzieki wszystkim, bo te rady naprawde sa mi pomocne. pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Brak uziemienia anteny 5/8 naraża instalację radiową i budynek na poważne uszkodzenia w przypadku uderzenia pioruna. Prąd piorunowy może uszkodzić kabel antenowy, wzmacniacze, symetryzatory i sprzęt RTV, a także spowodować pożar lub awarię instalacji elektrycznej. Próba uziemienia anteny poprzez wciśnięcie kabla antenowego w ziemię jest nieskuteczna ze względu na zbyt dużą rezystancję i niewystarczający przekrój przewodu dla prądu piorunowego, co może prowadzić do rozerwania kabla i niekontrolowanego wyładowania w budynek. Zaleca się podłączenie masztu antenowego do instalacji odgromowej budynku lub zastosowanie ochronników przepięciowych. Odłączanie anteny i urządzeń od zasilania podczas burzy minimalizuje ryzyko uszkodzeń. Uderzenia piorunów w anteny CB są rzadkie, jednak ładunki statyczne i indukowane napięcia mogą uszkodzić elektronikę. Dodatkowo, uziemianie przewodu antenowego po odłączeniu od radia zwiększa ochronę. Literatura fachowa, np. artykuł w "Świecie Radio", dostarcza szczegółowych informacji na temat zabezpieczeń antenowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA