Mam internet radiowy i antene na kominie na szczycie domu.Na pierwszym pietrze jest router i rozdziela mi sygnal na 2 kompy.mam pytanie : Czy i w ktorym miejscu odlączac antene???
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tammirekbielcza napisał:jest na wysokosci ok 15 m a komputer jest na parterze
Cytat:... czy w Pogotowiu, Straży Pożarnej,stacjach bazowych GSM itp.
odłączają anteny lub zasilanie bo "idzie burza" ?
encyklopedia napisał:...natężenie prądu przy wyładowaniu wynosi około 250 000 A, napięcie około 30 milionów V.
Lazer napisał:Cytat:... czy w Pogotowiu, Straży Pożarnej,stacjach bazowych GSM itp.
odłączają anteny lub zasilanie bo "idzie burza" ?
(1) kondensator jest jeden drobiazg... cena instalacji ochronnej.(...)
Zakładali tam napewno sprzęt za który kupił byś drogą furę z roczną darmową możliwością tankowania jej.
(2) W domu odłączasz i masz spokój chyba że nie chcesz to jesteś narażony na straty ...
(3)encyklopedia napisał:...natężenie prądu przy wyładowaniu wynosi około 250 000 A, napięcie około 30 milionów V.
Zastanawiam się jakie urządzenie elektroniczne przetrwa bezpośredni czy nawet pośredni kontakt z piorunem ... nawet z instalacją ochronną .... żadne ?
wikipedia napisał:... warystor trakcie pracy jako odgromnik (połączenie szeregowe pomiędzy piorunochronem a uziemieniem) jego mała rezystancja, wywołana ogromnym napięciem pioruna, pozwala na swobodny przepływ prądu do ziemi...