logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie prądu stojana Io w silniku klatkowym 3-fazowym 5,5kW

ajni 26 Sty 2006 22:12 3103 1
REKLAMA
  • #1 2223453
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Mam napisać sprawozdanie z silników klatkowych 3 fazowych. I mam podać prąd stojana Io i moc pobieraną Po. Z pomiarów mam tylko prądy i moce (z watomierzy) na poszczególnych fazach, napięcia zasilania (zmieniane od 420V do 280 V) oraz obroty silnika. W danych znamionowych mam moc silnika 5,5kW, nap zasilania 380/220V, prąd nominalny 11,2A, obr nominalne 1440 obr.min, cos(fi) 0,86 i rezystancje jednego uzwojenia 0,85 Ω. Moc pobieraną wydaje mi sie że moge policzyc poprzez zsumowanie mocy z 3 faz i pomnożyć przez cos(fi). Ale prąd stojana to nie wiem tak jak moc powyżej?? Mam także do policzenia rozdział strat mechanicznych ΔPm i strat w rdzeniu magnetycznym ΔPfe. ALe straty może jakoś wykombinuje bo coś mam na ten temat. Jak ktoś wie to prosiłbym o pomoc.

Dodam że silnik ma chyba 3 uzwojenia. Nie jestem pewien. Może to komuś pomoże.
  • REKLAMA
  • #2 2228844
    ajni
    Poziom 20  
    Ocena: 55
    Dobra widze że sam sobie odpowiedziłem na pytanie bo wykopałem w necie wreszcie. Prąd stojana I0=((I1+I2+I3)/3)/In.
    I1,I2,I3 to prądy mierzone na poszczególnych fazach a In to prąd znamionowy odczytany z tabliczki na silniku. PS jednak ten silnik ma nie 3 uzwojenia ale 2 pary biegunów (tak się to nazywa naukowo). Pozdro może podżuce to sprawozdanko na elektrode jak ukończe, może się komuś przyda. Pozdro

Dodano po 32 [minuty]:

Pomyłka ten wzór co podałem to jest dla silnika klatkowego zwartego, więc odpoadają, wpadłem na to jak liczyłem moce bo moc pobierana wyszła 420 W a oddawana 3633W, hehe lepiej niż perpetum sprawnoś 8,65. Fajnie by tak było. Więc teraz już dalej nie wim jak to ma być.
REKLAMA