logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie akumulatora VARTA bez korków - jak to zrobić?

dstawarz 27 Sty 2006 12:45 10363 9
  • #1 2225089
    dstawarz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam!
    Mam problem z akumulatorem VARTA (do fiesty). Prawdopodobnie padl na mrozie i chce go podladowac. Ale nie widze zadnych korkow zeby dolac wody destylowanej. Jest tylko taka plaska klapka pod naklejka z dwoma dziurkami po bokach. Nie wiem czy otwierac ja na chama..
    Mozna ladowac bez odkrecania korkow? Elektrolit chyba musi oddychac, co? Moze ktos ma podobny? Help plizzzz!

pozdrawiam
    Damian
  • #2 2225108
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    Może to jest akumulator - bezobsługowy? Po prostu naładuj go prostownikiem i będzie ok.
  • #3 2225160
    Essi79
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Jeżeli niema na wierzchu żadnych korków do odkręcenia lub wyjęcia to napewno jest to akumulator bezobsługowy. W każdym bądź razie tak czy tak możesz go spokojnie ładować. Ja ładowałem swój 24h z zamkniętymi celami i nic się nie stało.
  • #4 2225174
    Frogg85
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Laduj bo malym pradem zebys go nie zagotowal i to wszystko.
  • #5 2225201
    dstawarz
    Poziom 11  
    hmm, dzieki chlopaki dzieki..
    Mam taki stary, rzeznicki prostownik z wbudowanym amperomierzem.
    Dziala na 6 i 12 v. To co ustawic na 6? prad powinien byc tak z 5A? CZy za duzo?

pozdro

aha! 10h, tak zeby ruszyl wystarczy? nie padl zupelnie, troche kreci ale za slabo..
  • #6 2225380
    kruczi
    Poziom 17  
    Ocena: 22
    dstawarz napisał:
    Witam!
    Mam problem z akumulatorem VARTA (do fiesty). Prawdopodobnie padl na mrozie i chce go podladowac. Ale nie widze zadnych korkow zeby dolac wody destylowanej. Jest tylko taka plaska klapka pod naklejka z dwoma dziurkami po bokach. Nie wiem czy otwierac ja na chama..
    Mozna ladowac bez odkrecania korkow? Elektrolit chyba musi oddychac, co? Moze ktos ma podobny? Help plizzzz!

pozdrawiam
    Damian

spróbuj podwazyć delikatnie tą klapke
    jeśli nie jest to akumulator bezobsługowy to pod klapką powinny być korki

pozdrawiam
    kruczi
  • #7 2225450
    dstawarz
    Poziom 11  
    No wlasnie tak myslalem, ale probowalem podwazac delikatnie i nie idzie. Trzeba na brutala:|
    Moze ktos wie czy nie uszkodze tego dziadostwa..
    To sa chyba tak zwane akumulatory bezobslugowe ktore maja te korki zabudowane. Bo sa jeszcze takie, ktore sa calkowicie hermetyczne.
    I pytanie: czy te "pol-bezobslugowe" mozna ladowac bezodkrecania korkow..
    Ostatni post kolegi sprawil, ze znowu mam watpliwosci:/

Pozdrawiam!
  • #8 2225464
    leszek sam
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Akumulatory bezobsługowe można normalnie ładować 0,1 pojemności z tym tylko, że nie można dolać wody.Ale jak już ma 4-lata to praktycznie jest po nim.
  • #9 2225777
    marian11@
    Poziom 21  
    Ocena: 76
    Witam.
    Jak masz akumulator 12V to ładu prostownikiem 12V.
  • #10 2892565
    dstawarz
    Poziom 11  
    akumulator zyje, podladowalem i hula.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy ładowania akumulatora VARTA do Forda Fiesta, który nie posiada widocznych korków do uzupełniania wody destylowanej, co sugeruje, że jest to akumulator bezobsługowy lub półbezobsługowy z zabudowanymi korkami. Użytkownicy potwierdzają, że akumulatory bezobsługowe można ładować prostownikiem bez konieczności otwierania klapki czy korków, ponieważ elektrolit jest szczelnie zamknięty i nie wymaga dolewania wody. Zaleca się ładowanie małym prądem, około 0,1 pojemności akumulatora, aby uniknąć przegrzania i uszkodzenia. W przypadku prostownika z regulacją napięcia i amperomierzem, dla akumulatora 12V prąd ładowania powinien być niski (np. 5A może być za duży, lepiej mniejszy prąd i dłuższy czas ładowania, np. 10 godzin). Próby siłowego otwarcia klapki nie są zalecane, gdyż może to uszkodzić obudowę. Po podładowaniu akumulator działa poprawnie, co potwierdza skuteczność ładowania bez otwierania korków.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA