logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć komunikat o wirusie na pasku zadań w Windows XP?

Paweł112 27 Sty 2006 20:52 1811 20
REKLAMA
  • #1 2227032
    Paweł112
    Poziom 11  
    Na pasku zadań w win xp pojawia mi się komunikat(dymek z napisami) po angielsku, że mój komputer jest albo może jest zainfekowany(tak zrozumiałem z angielskiego. Kompa przeleciałem awastem i adware. Znalazły wirusy je usuneły a ten komunikat nonstop się pojawia. Jeśli ktoś może to proszę o pomoc co dalej zrobić aby się tego komunikatu pozbyć.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2227523
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Pewnie masz włączonego messenger-a?
  • REKLAMA
  • #4 2227538
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Jeżeli posiadasz paczkę serwisową 2 do Win XP to komunikat ten może pochodzić właśnie z niej. Program ten sprawdza czy na komputerze jest zainstalowany program antywirusowy i jeżeli go nie znajduje wysyła taki komunikat.
    Spróbuj kliknąć w ten "dymek" i zobacz co ci wyjdzie.
    Podaj też jaką wersję językową windowsa XP masz zainstalowaną.
  • #5 2227839
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    Nie klikaj w dymek, to spyware.
    Wklej log z hijackthis tak jak napisal marek216.
  • #6 2227929
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Richi napisał:
    Jeżeli posiadasz paczkę serwisową 2 do Win XP to komunikat ten może pochodzić właśnie z niej. Program ten sprawdza czy na komputerze jest zainstalowany program antywirusowy i jeżeli go nie znajduje wysyła taki komunikat.
    Spróbuj kliknąć w ten "dymek" i zobacz co ci wyjdzie.
    Podaj też jaką wersję językową windowsa XP masz zainstalowaną.

Przychylam się do zdania kolegi Richi-ego jeżeli napis brzmi
    "Your computer may be at risk. Your virus protection status is unknown"
    Nie masz zainstalowanego oporogramowania antywirusowego, lub nie masz uaktualnionej bazy z sygnaturami wirusów, w drugim przypadku napis będzie inny i będzie zawierał nazwę Twojego programu antywirusowego.
    Pozdrawiam
  • #7 2228167
    Paweł112
    Poziom 11  
    Klikanie w dymek nic nie daje bo on znika po kliknieciu i po chwili sie znów pojawia. Windows jest z SP2 w wersji instalacyjnej. Możecie przystępniej omówic sprawę o której pisał Marek216.(bo nie wiem jak to zrobic).
    Dziękuje.
  • REKLAMA
  • #9 2228840
    Sawekfan
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Klikasz na link, który podał Marek216. Zapisujesz na dysku program Hijackthis. Następnie instalujesz go i uruchamiasz poprzez klikniecie na ikonke. Naciskasz Do a system scan and save a logfile. Czekasz aż program przeprowadzi skanowanie i następnie to co zapisze Ci w pliku notatnika kopiujesz i wklejasz jako treść tutaj. Już wiesz jak?
  • #10 2230053
    Gutek666
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    ale masz problem mi ten problem sie pokazyje czesto i jesli nie chcesz miec tego to po prostu daj se przywrocenie systemy a system sam ci usunie wirusai przestanie pokazywac znaczek
  • #11 2230643
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    Paweł112 :arrow:

Wklej log z hiajckthis na forum jak pisał marek216 i Kolobos.

Hijackthis ściągnij stąd http://www.spywarewarrior.com/uiuc/merijn/HijackThis.exe, po rozpakowaniu uruchom program i wykonaj: "Do a system scan and save a logfile". Log wklej w treść wiadomości, nie jako załącznik.
  • #12 2230730
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Richi, baro: Windows jest polski a napis pojawia się po angielsku. Zatem nie jest to ostrzeżenie wyprowadzane przez Windows. Potrzebny jest dokładny tekst komunikatu oraz log z hijackthis.
  • #13 2231710
    baro
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    jankolo napisał:
    Richi, baro: Windows jest polski a napis pojawia się po angielsku. Zatem nie jest to ostrzeżenie wyprowadzane przez Windows. Potrzebny jest dokładny tekst komunikatu oraz log z hijackthis.

Skąd wiesz ,że Windows jest Polski?< chyba że coś przeoczyłem> Ale masz rację, bez dokladnego "textu" nie można stwierdzić w jaki sposób rozwiązac problem oraz z czym on jest związany.
  • #14 2232130
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    BPS Spyware & Adware Remover Polecam to nie jakieś AD-Ware kiszkę
  • #16 2234661
    x3rox
    Poziom 20  
    Ocena: 5
    Ja tam nie narzekam :]
  • #17 2234838
    paweliw
    Spec od komputerów
    Ocena: 229
    x3rox napisał:
    Ja tam nie narzekam :]

Nie zmienia to faktu, że program jest nośnikiem adware (a ma przed tym chronić !) i nie wypada go polecać szczególnie jak ktoś zwrócił Ci na to uwagę.
    Ty możesz go sobie używać do woli ..
  • #18 2235466
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Ten komunikat jest na pasku zadań jczyli to coś powinno być zainstalowane.
    Pytanie jest takie czy komunikat wychodzi z takiej ikonki.
    Załączniki:
    • Jak usunąć komunikat o wirusie na pasku zadań w Windows XP? 1.JPG (5.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 2237588
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 165
    jesli wychodzi z takiej ikonki jak kolega powyzej nam zaprezentowal to mozesz nie meic zainstalowanego antywirusa lub nie ma on sciagnietych aktualizacji czyli uptade jesli jest taki krzyzyk na pasku zadan na czerwonym tle z bialym krzyzkiem to radze ci tego nie tykac tylko mozesz zaczac robic formata bo to jest trojan jak klinkniesz na to ,to sie siciagnie wiecej tych trojanow wiec nie radze ja bym polecil zrobic formata
  • #20 2237669
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10429
    :arrow: crazy_88
    Nie badz smieszny, chcesz formatowac dysk tylko dlatego, ze zainstalowal sie jakis trojan, ktorego usuniecie jest banalne i trwa chwile?
    Lepiej zachowaj takie rady dla siebie...
  • #21 2238774
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    Dyskusja przybrała bałaganiarską postać: udzielane porady są ignorowane a wymiana poglądów nie ma nic wspólnego z tytułem. Temat zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Na pasku zadań Windows XP pojawia się anglojęzyczny komunikat ostrzegający o możliwej infekcji wirusowej, mimo że system został przeskanowany i zainfekowane pliki usunięte. Komunikat może pochodzić z systemowego komponentu w SP2, który monitoruje obecność i aktualność oprogramowania antywirusowego. Brak zainstalowanego lub aktualnego antywirusa powoduje wyświetlanie takiego powiadomienia. Zalecane jest przeskanowanie systemu narzędziem HijackThis w celu identyfikacji potencjalnego spyware lub malware oraz wklejenie logu do analizy. Dodatkowo sugerowano użycie skanerów online, Ewido (z aktualizacją bazy przed skanowaniem) oraz Windows Worms Doors Cleaner do zamknięcia otwartych portów. Klikanie w dymek jest odradzane, gdyż może to aktywować spyware. Wskazano, że komunikat nie pochodzi bezpośrednio z polskiej wersji Windows, co sugeruje obecność złośliwego oprogramowania. W dyskusji pojawiły się także kontrowersje dotyczące polecania niektórych programów antyspyware, które same mogą zawierać adware. Ostatecznie zalecane jest wykonanie pełnej analizy logów i ewentualne przywrócenie systemu, jeśli problem będzie się utrzymywał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA