logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niskopoziomowy format na jednym dysku dla innej partycji

Daniu_ckm 28 Sty 2006 00:09 3034 18
REKLAMA
  • #1 2227861
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    Tak jak w temacie chciałem sformatować nskopoziomowo drugą partycje na dysku czy jest to możliwe czy trzeba cały dysk formatować niskopoziomowo ?
  • REKLAMA
  • #2 2227899
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Tak zwane formatowanie niskopoziomowe dotyczy całych dysków, cociaż jest do pomyślenia i na partycji. Powodem jest to, że operacja nie ma nic wspólnego z prawdziwym formatowaniem niskopoziomowym a jest po prostu zapisem zer do KAŻDEGO sektora dysku. Proszę powiedzieć, co kolega pragnie osiągnąć dzięki takiemu właśnie formatowaniu?
  • #3 2227949
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Poprostu chciałbym jedną partycje osobną totalnie sformatować chciałbym żeby była jak nówka :) i to wszystko a jankolo jaki programik do sformatowania tej jednej partycji ?
  • REKLAMA
  • #4 2228029
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Daniu_ckm - podaj system. my nie wrozki.
  • REKLAMA
  • #5 2228590
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Przepraszam koledzy za moją dłuższą nieobecność system Windows XP SP2 zintegrowany tylko pamiętajcie koledzy że chciałbym to bezpicznie zrobić niechce sobie partycji skitrać :)
  • #6 2233513
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Platon podałem ci system odpowiesz mi wkońcu ?
  • #7 2234038
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Czy masz NTFS czy FAT32? Co to znaczy według Ciebie "jak nówka"? Po zwykłym formatowaniu dysk jest pusty.
    Jeżeli masz FAT to sformatuj z dyskietki startowej Win98 czy ME a jeżeli NTFS to usuń fdiskiem tę partycję załóż nową na FAT32 a póżniej pod Windows sformatuj na NTFS.
  • #8 2234497
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    "Jak nówka"... :] według mnieto znaczy że jest kompletnie pusty jak wyjęty z serwisu chce go jak to koledzy powiedzieli wyzerować tylko nie wiem czym i czy moge na jednym dysku wyzerować utworzoną drugą partycje "D" FAT32
  • #9 2234521
    Radzious
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Daniu_ckm napisał:
    "Jak nówka"... :] według mnieto znaczy że jest kompletnie pusty jak wyjęty z serwisu chce go jak to koledzy powiedzieli wyzerować tylko nie wiem czym i czy moge na jednym dysku wyzerować utworzoną drugą partycje "D" FAT32

skąpy w informacie jesteś podaj nazwe i model dysku a programy do takie zzerowania dysku znajdziesz na stronie producenta tego twardziela.
  • #10 2234801
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Jest to dysk Seagate (10GB) ST310211A
  • #11 2235093
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Przecież wcześniej było napisane jak byk. Zerujesz CAŁY dysk a nie partycję.
    Zrób tak jak radziłem wcześniej.
  • #12 2235824
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Czy kolega Robert nie rozumie ?? Pytałem się tylko o jedną partycje skoro się nie da trudno
  • #13 2236037
    ftb
    Poziom 35  
    Ocena: 100
    Dołączę się do postu.Dawniej no może nie aż tak dawno ale w tej dziedzinie to jednak bardzo dawno temu, kiedy HD 100MB było wyczynem przed zainstalowaniem dysku formatowało sie go na niskim poziomie a dalej to już normalnie.Używało się odpowiedniego programu lub nawet same, niektóre główne płyty miały taka opcję.Jeśli wystapiły jakieś robaki to taki format przeważnie załatwiał sprawę.Obecnie kupuje sie HD gdzie nie robi się takich rzeczy.
    Moje pytanie ..czy można podobnie postąpić z aktualnymi dyskami i czy są do tego narzedzia?

Pozdrawiam i dzięki za ew wyjaśnienie.
  • REKLAMA
  • #14 2236043
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Daniu_ckm - zrob pelny format tej partycji - bedzie pusta i "jak nowka". Zadne tam niskoformatowanie.

ftb - nie. Dyskow LBA nie da sie formatowac niskopoziomowo. Mozna wyzerowac (co bywa mylnie nazywane formastowaniem niskopoziomowym).
  • #15 2236045
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Z tego, co wiem to w nowych dyskach są zabezpieczenia uniemożliwiające nisko poziomowy format. A wykasować partycje tak żeby nie można było jej odtworzyć można nadpisując pliki kilkakrotnie jakimiś nic nieznaczącymi danymi za pomocą odpowiednich programów np "Paragon Disk Wiper"
  • #16 2236662
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Jasiek3 niech kolega zaułważy żeto nie jest nowy dysk tylko stary dobry Seagate 10GB
  • Pomocny post
    #17 2237600
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Pewnie da się sformatować w ten sposób tylko cały dysk do partycji użył bym Disk Wipera lub innego narzędzia do zamazywania danych Załączam fotkę programu
    Załączniki:
    • Niskopoziomowy format na jednym dysku dla innej partycji Disk Wiper (Large).JPG (68.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 2237616
    Daniu_ckm
    Poziom 18  
    Jaśku dzięki wielkie :)

Dodano po 9 [minuty]:

Jasiek a masz moze link do spolszczenia ? albo do całego pakietu :) Przydałby sie
  • #19 2237852
    Jasiek3
    Poziom 20  
    Posiadam pełną wersję po polsku z KS-Ekspert 1/2004 ma 4.3MB Ale chyba nie mogę jej opublikować na Elektrodzie :-( Wszystkie wersje dostepne w necie sa okrojone nie czyszczą dysków.

Podsumowanie tematu

✨ Formatowanie niskopoziomowe dotyczy całego dysku, a nie pojedynczych partycji. Operacja ta polega na zapisie zer do wszystkich sektorów dysku i jest możliwa tylko na poziomie całego nośnika. Współczesne dyski, zwłaszcza z interfejsem LBA, mają zabezpieczenia uniemożliwiające prawdziwe formatowanie niskopoziomowe przez użytkownika. Aby "wyzerować" lub całkowicie wyczyścić jedną partycję, zaleca się wykonanie pełnego formatowania tej partycji lub użycie specjalistycznych narzędzi do nadpisywania danych, takich jak Paragon Disk Wiper, które wielokrotnie nadpisują sektor partycji, uniemożliwiając odzyskanie danych. W przypadku systemu Windows XP SP2 i partycji FAT32 można użyć dyskietki startowej Windows 98/ME do formatowania, a dla NTFS zaleca się usunięcie i ponowne utworzenie partycji za pomocą narzędzi systemowych. W dyskach starszych, takich jak Seagate ST310211A 10GB, formatowanie niskopoziomowe było kiedyś standardem, jednak obecnie jest to rzadko stosowane i wymaga dedykowanego oprogramowania producenta dysku.
REKLAMA