logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zwykly wzmacniacz + glosnik w obudowie walcowatej(subwoofer)

Misio89 28 Sty 2006 13:19 1408 8
REKLAMA
  • #1 2229043
    Misio89
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Witam
    Posiadam subwoofer z samochodu tzw glosnik w obudowie walcowatej, chcialbym to podlaczyc w domu, wczoraj wykrecilem glosnik i okazalo sie ze w srodku nie ma zadnego filtra(sub jest pasywny) myslalem nadtym zeby kupic taki filtr na allegro koszt 25zl i zamontowac. Musze do tego jakis wzmacniacz kupic bo sub jest 4Ohm. A ja we wzmacniaczu mam ze jak graja kanaly A+B to jest od 8-16Ohm wiec do swojego wzmaka nie moge tego podlaczyc. Czy jak dam ten filtr dolnoprzepustowy(chyba tak to sie nazywa) to nie uszkodzi mi wzmacniacza ktorego zakupie zeby podlaczyc tego suba?
  • REKLAMA
  • #2 2229286
    kintaton
    Poziom 13  
    Jeśłi zwrotnica będzie dla głośnika 4Ohm to nic się nie stanie.Ales koro planujesz zakupić wzmaka do tego głośnika to nie będzie lepiej jak odrazu zakupisz wzmacniacz z wbudowabym filtrem(aktywny).??
  • REKLAMA
  • #3 2229292
    Misio89
    Poziom 20  
    Aha. Wiesz nie wiem bo zamierzam uzywac jej w domu. A jesli kupie aktywny filtr to nie bede mial skad wziasc 12V bo z komputera chyba nie zabardzo pasuje brac. Kiedys slyszalem ze ktos podlaczal ale jak mu to gralo to sie juz nie chwalil.
    pozdrawiam
  • #4 2230306
    Kamil_rz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Misio89 napisał:
    Aha. Wiesz nie wiem bo zamierzam uzywac jej w domu. A jesli kupie aktywny filtr to nie bede mial skad wziasc 12V bo z komputera chyba nie zabardzo pasuje brac. Kiedys slyszalem ze ktos podlaczal ale jak mu to gralo to sie juz nie chwalil.
    pozdrawiam

Czesc Misio89 :). Rozwiazanie jest baaaardzo proste. To tego subwoofera, tak czy siak, musisz kupic wzmacniacz, kazdy wzmacniacz ma zasilacz. Pamietaj ze z wyzszego napiecia mozna zrobic nizsze uzywajac stabilizatorow, np. 7815 i 7915 gdyz wiekszosc wzmacniaczy operacyjnych na ktorych oparte sa filtry pracuja na napieciu symetrycznym 15V. Takze zainwestuj w filtr aktywny z prostej przyczyny, obcinaja pasmo przed wzmacniaczem, w owczas Twoj aktywny subwoofer moze dzialac na maxymalnej mocy wzmacniacza. W przypadku samego wzmacniacza i zwrotnicy glosnikowej sytuacja nie jest taka kolorowa gdyz zwrotnica konsumuje moc wydzielana przez wzmacniacz, a w razie gdybys chcial zmienic pasmo przenoszenia nie jest tak prosto jak w aktywnym filtrze. Pozdrawiam !!! :)

P.S. A i jeszcze ostatnia sprawa, zasilanie filtru moze odbywac sie z zasilacza komputera gdyz moc pobierana przez filt jest znikoma. Ale pojawia sie nastepne problemy ktorych nikt nie lubi, takze moja opcja ze stabilizatorami wydaje sie byc mądrzejsza ;).
  • #5 2231039
    Misio89
    Poziom 20  
    Tzn ze, mam kupic taki stabilizator i filtr aktywny i ten stabilizator podlaczyc pod 230V ? Tak to mam rozumiec? A ile kosztuje taki stabilizator i czy mozna go kupic w internecie?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 2231104
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Są zestawy aktywnych filtrów razem z zasilaniem...Zalezy jaką moc chcesz uzyskać z tego wzmacniacza do gł niskotonowego...Jesli około np 100 to zapomnij o zasilaczu z kompa...Najlepiej aby subwoofer miał oddzielne zasilanie z sieci...Jesli juz zdecydujesz się na wzmacniacz z filtrem to nie oszczędzaj na mocy...Zapas mocy zawsze się przyda...Uważaj tylko na głośnik tzn na jego dopuszczalną moc...
  • #7 2232921
    Kamil_rz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Misio89 napisał:
    Tzn ze, mam kupic taki stabilizator i filtr aktywny i ten stabilizator podlaczyc pod 230V ? Tak to mam rozumiec? A ile kosztuje taki stabilizator i czy mozna go kupic w internecie?

pozdrawiam

Nie do konca tak, stabilizatory dolaczysz do zasilacza wzmacniacza mocy (dopuszczalne napiecie wejsciowe to ok 35V), kosztuja grosze okolo 2zl za sztuke i sa tak popularne, ze mozna je nawet w zieleniaku za rogiem dostac ;). Zartuje oczywiscie, ale w kazdym elektronicznym sklepie kupisz, nawet internetowym. Pamietaj przy zakupie wzmaka by byl zasilany napieciem symetrycznym!!! Oszczedzi Ci to rozczarowan z filtrem :). W skrocie muszisz miec: wzmacniacz o zasilaniu symetrycznym, zasilacz do wzmacniacza (oczywiscie takze symetryczny), filtr dolnoprzepustowy (j.w. takze zasilany symetrycznie) i na koncu stabilizatory 78XX i 79XX. XX oznaczaja wartosc napiecia stabilizacyjnego czyli np. +15V --> 7815, -15V --> 7915. Jedna prosta zasada ulatwiajaca nam zycie, jak decydujesz sie na zasilanie symetryczne badz konsekwentny i zasilaj wszystko symetrycznym, jak na pojedyncze to pojedynczym, oszczedzi Ci to czasu i czasami nerwow ;). Mam nadzieje ze w miare jasno to wytlumaczylem, bynajmniej staralem sie jak moglem :).
  • REKLAMA
  • #8 2232958
    saratech
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Misio89...Odezwij się do mnie na priva i nie kombinuj...Masz obudowe głośnik wiec nie ma co kombinować...Przeslę Ci dwa kompletne projekty dwóch kompletnych sufwooferów opracowanych w postaci kitów do samodzielnego montazu...Sam je zbudowałem i chodzą super.Różnią się tylko mocą i rozwiązaniem konstrukcyjnym...Jeden jest własnie przystosowany do samochodu ale ja przerobiłem go do użytku domowego...Chodzi u mnie jako suwoofer do zestawu kina domowego...Drugi typowo do użytku domowego chodzi u mnie jako suwoofer do zestawu 5+1 zestawu komputerowego...Masz wszystko jak na tacy a przy uruchamianiu i montazu służe Ci pomocą...Na pewno bedziesz zadowolony...Pozdro
  • #9 2896799
    Misio89
    Poziom 20  
    Witam
    Subwoofer zostal sprzedany. Ale wszystkim dziekuje za dobre rady. Napewno innym elektrodowiczom sie przydadza.
    Temat zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia subwoofera samochodowego (głośnik w obudowie walcowatej, 4Ω) do użytku domowego z wykorzystaniem wzmacniacza i filtru dolnoprzepustowego. Subwoofer jest pasywny, bez wbudowanego filtra. Zalecane jest zastosowanie aktywnego filtru dolnoprzepustowego zasilanego napięciem symetrycznym (np. ±15V) przed wzmacniaczem, co pozwala na efektywne ograniczenie pasma i maksymalne wykorzystanie mocy wzmacniacza. Filtr aktywny wymaga zasilania, które można uzyskać z zasilacza sieciowego lub komputera, choć zasilacz komputerowy może być niewystarczający przy większej mocy. Stabilizatory napięcia (np. 7815 i 7915) są tanim i powszechnie dostępnym rozwiązaniem do uzyskania stabilnego napięcia symetrycznego dla filtru. Wzmacniacz powinien mieć zasilanie symetryczne i być dobrany pod kątem impedancji głośnika (4Ω) oraz mocy subwoofera. Warto zainwestować w wzmacniacz z wbudowanym aktywnym filtrem, co upraszcza konstrukcję i poprawia parametry pracy. W dyskusji pojawiła się także propozycja gotowych projektów subwooferów do samodzielnego montażu, przystosowanych do użytku domowego. Ostatecznie subwoofer został sprzedany, ale porady pozostają przydatne dla osób planujących podobne rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA