logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmniejszyć napięcie wtórne transformatora 90W o 4V bez odwijań?

fets 28 Sty 2006 18:57 2924 13
REKLAMA
  • #1 2230464
    fets
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam!
    Chciałbym zmniejszyć napięcie wtórne na transformatorze( o około 4V) nie ingerując w jego budowę(nie odwijać zwoji).Sęk w tym że owy transformator jest o mocy około 90W i niewiem co można by było wykombinować prostego co by zezwoliło na obniżenie napięcia!Wydaje mi się że najprostrza sprawą było by wstawienie "jakiegoś" układu po stronie pierwotnej!Tylko jakiego!Prosił bym o pomoc w tej sprawie!
    POZDRO!
  • REKLAMA
  • #2 2230546
    kilork
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Witam
    Wszelkie zasady Ohmów..itp wskazują , że nie da się tego zrobić bez zmiany przekładni transformatora a więc i ingerencji w jego budowę.
    Obniżenie napięcia po stronie pierwotnej jest trudne z uwagi na dużą moc. Może z pomocą przyjdzie zaniżanie napięcia sieciowego w sieci energetycznej ale to nie takie pewne.
    Ja bym jeszcze podsunął taką myśl, że możnaby dołożyć odpowiednio
    obliczone trafko o napięciu na wtórnym ok. 4V i włączone
    przeciwsobnie do tamtego. Powodzenia
  • #3 2230594
    fets
    Poziom 12  
    Wiadomo że kondensatory przy napięciu przemiennym obnirzaja napięcie!A gdyby tak w szereg z trafo po stronie pierwotnej wstawić kondziora o odpowiedniej pojemności może on by obnirzył napięcie!Tylko czy to wypali przy takiej mocy trafo?
    Pozdro!
  • REKLAMA
  • #6 2230657
    fets
    Poziom 12  
    Oki to akcja z dławikiem!Tylko jak wyliczyć ile ma być zwojów i jaki rdzeń!Bardzo proszę o pomoc!PLIS!
  • #7 2230685
    Przemyslaw
    Poziom 28  
    Ocena: 66
    Moja rada: Znajdz troche drutu o podobnej srednicy co uzwojenie wtorne i dowin ile trzeba - moze da sie nie zdejmujac rdzenia. Dla 4V tych zwojow pewnie nie bedzie tak masakrycznie duzo. Potem polacz dowiniete uzwojenie z istniejacym szeregowo i przeciwsobnie aby napiecie sie odjelo a nie odwrotnie - tak jak ktos tutaj sugerowal z dodatkowym transformatorm.
  • REKLAMA
  • #8 2230717
    fets
    Poziom 12  
    w tym właśnie problem że niemam mozliwości wogóle zaingerowac w budowę trafo!!!Może z tym dławikiem!Tylko że ja niemam pojęcia jak zabrać się do jego bydowy to zanczy wiem że trzeba rdzeń i nawinąć na to cewke tylko jaka srednica drutu i jakiej wielkości ten rdzeń oraz ile tych zwoji!Może jakieś wzory,linki lub cokolwiek!
  • #9 2230732
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    fets napisał:
    Oki to akcja z dławikiem!Tylko jak wyliczyć ile ma być zwojów i jaki rdzeń!Bardzo proszę o pomoc!PLIS!

Jak sie zdecydujesz, to wyszukaj sobie jakis rdzeń w granicach 3-4cm², to podam Ci obliczenia.
    Jak mieszkasz gdzieś w mojej okolicy to moge Ci tez taki wykonać.
  • #10 2230779
    fets
    Poziom 12  
    Spoko mam kilka takich małych dławiczków w domu to coś się wykombinuje!A jakbyś mógł to bardzo bym prosił o obliczenia a jak bedzie to problemem to przynajmniej o wzory!Dziekuję za zainteresowanie!POZDRO!!!
  • REKLAMA
  • #11 2230802
    serwis
    Poziom 37  
    Ocena: 268
    Podaję Ci publikację w której dowiesz się wszystkiego.
    T.Konopiński R.Pac "Transformatory i dławiki elektronicznych urządzeń zasilających"

Jezeli nie posiądziesz tego, to moge zeskanowac ale dopiero na poniedziałek.
  • #12 2230817
    fets
    Poziom 12  
    Nieposiadam takiej publikacji tak więc bardzo bym prosił o scana!Dzięki!
  • #14 2237622
    romtech1
    Poziom 11  
    Napisz do czego ma być to obniżone napięcie-co ma zasilać a napewno znajdę Ci inne łatwiejsze do wykonania rozwiązanie tego problemu.
    Pozdrawiam romtech1.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu obniżenia napięcia wtórnego transformatora o mocy około 90W o około 4V bez ingerencji w jego uzwojenia. Zgodnie z zasadami fizyki i prawa Ohma, zmiana napięcia wtórnego bez modyfikacji przekładni transformatora jest trudna. Propozycje obejmują zastosowanie dodatkowego transformatora o napięciu wtórnym około 4V włączonego przeciwsobnie, co pozwoliłoby na odjęcie napięcia, jednak wymaga to dodatkowego elementu. Próba obniżenia napięcia po stronie pierwotnej za pomocą kondensatora szeregowego jest mało praktyczna ze względu na bardzo dużą pojemność wymaganą przy mocy 90W. Alternatywnie sugerowano użycie dławika (autotransformatora) z kilkoma odczepami, co pozwoliłoby na pobranie napięcia o 4V mniej, jednak wymaga to wykonania odpowiedniego rdzenia i nawinięcia cewki o właściwej liczbie zwojów. Podano wskazówki dotyczące wyboru rdzenia o powierzchni przekroju około 3-4 cm² oraz obliczeń liczby zwojów, a także polecono literaturę techniczną: "Transformatory i dławiki elektronicznych urządzeń zasilających" autorstwa T. Konopińskiego i R. Paca. Wskazano, że bez ingerencji w transformator oryginalny, najpraktyczniejszym rozwiązaniem jest zastosowanie zewnętrznego autotransformatora lub dodatkowego transformatora przeciwsobnego. Na koniec zasugerowano podanie informacji, do czego ma być zasilanie, aby zaproponować inne, prostsze rozwiązania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA