logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa B duże spalanie zmiana czasu otwarcia wtryskiwacz

UcioX 29 Sty 2006 12:32 14019 10
REKLAMA
  • #1 2232812
    UcioX
    Poziom 11  
    Ocena: 59
    Witam.

Mam corse 1.2 silnik x12sz, wiem że silnik ten pomimo małej pojemności jest bardzo nieoszczędny, potrafi spalić do 10 l benzyny (mowa o silniku w pełni sprawnym).

Mój pomysł to skrócić czas otwarcia wtryskiwacza, myślę że spadek mocy nie będzie aż tak odczuwalny bo przecież to nie jest auto sportowe, na trasie przy 110 km/h podczas przejazdu np. 200 km będziemy do przodu trochę paliwa. zastanawiam się co jeszcze można zrobić żeby obniżyć te spalanie.
  • REKLAMA
  • #2 2232896
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 2233010
    cobraa
    Poziom 27  
    Ocena: 290
    Czy spalanie masz ksiązkowe? Jeżeli tak to trzeba bylo nie kupować z tym silnikiem nic nie zrobisz. No ewentualnie lzejsza noga przyjdzie z pomoca
  • REKLAMA
  • #4 2233225
    UcioX
    Poziom 11  
    Wielu urzytkowników corsy ma ten sam problem, wysokie spalanie, jak kupywałem to auto to nie wiedziałem że tyle pali. Zmniejszając czas otwarcia wtryskiwacza o np 1/4 teorwtycznie zamiast 10l spali 7,5l a to już coś.
    Nie praktykowałem tego ale jeśli zwiększają moc chipowaniem które właśnie polega na manipulowaniem czasu wtryskiwacza to czemu nie zadziałać w drugą strone i zmniejszyć ten czas.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2233250
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2233270
    UcioX
    Poziom 11  
    Rozumiem dzięki za zaoszczędzenie mojego czasu nad próbami, nie pomyśłałem sądze lambda :oops: sorry za zawracanie głowy.
  • #7 2235381
    autoz
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    uruchomienie integratora sondy to juz duzo
    dobrze byloby obejrzec parametry pracy dynamicznie na monitorze
    za pomoca diagnoskopu
    na moje oko to ten samochod gdyby byl sprawny nie powinien spalac wiecej niz 6 litrowna100
    jest jescze kilka punktow do sprawdzenia
    np:
    zasilanie sterownika
    a potem pomiar temperatury
    integrator sondy lambda
    a dopiero na koncu sama sonda
    z reguly wymiana sondy z pominieciem procedury diagnostycznej konczy sie niepowodzeniem:)
  • #8 2235441
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2245500
    UcioX
    Poziom 11  
    Co to jest ten integrator sądy lambda jak działa i gdzie go szukać?
  • #10 2245753
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 2976971
    UcioX
    Poziom 11  
    Temat zakończony, moje autko palilo więcej paliwa bo łapało lewe powietrze. Dziękuje za odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wysokiego zużycia paliwa w silniku Opel Corsa B 1.2 X12SZ, który mimo niewielkiej pojemności charakteryzuje się spalaniem sięgającym nawet 10 l/100 km. Autor rozważał skrócenie czasu otwarcia wtryskiwaczy jako metodę na obniżenie zużycia paliwa, jednak zwrócono uwagę, że układ wtryskowy pracuje w pętli zamkniętej z sondą lambda, która koryguje czas wtrysku, co uniemożliwia skuteczne zmniejszenie dawki paliwa przez manualną zmianę czasu otwarcia wtryskiwaczy. Zasugerowano, że lepszym rozwiązaniem byłaby wymiana silnika na mocniejszy lub zmiana skrzyni biegów na lepiej zestopniowaną. Wskazano również na konieczność diagnostyki parametrów pracy silnika za pomocą diagnoskopu, weryfikacji działania integratora sondy lambda oraz sprawdzenia szczelności układu dolotowego, gdyż nieszczelności (np. "lewe powietrze") mogą powodować wzrost spalania. Ostatecznie problem wysokiego spalania w omawianym egzemplarzu wynikał z nieszczelności układu dolotowego, a nie z ustawień wtrysku paliwa.
REKLAMA