logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb

Norbert_lubin 29 Sty 2006 14:32 1622 7
REKLAMA
  • #1 2233337
    Norbert_lubin
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    Witam kolegów mam ogromny problem z dyskiem otuż problem polega na tym że jak tylko chce zainstalować windowsa 98se to pojawia się monit ATTENTION: A seriovs disk error has occurred while writing to drive C. retry (r)

ale jak robilem test online na stronie seagate nie wykryl zadnych bledow po za tym sprawdzalem go wczesniej HDD Regeneratorem i bylo kilka błędów które naprawił ale to nie pomogło po za tym ponownie jak sprawdzilem hdd regeneratorem nie wykrył zadnych nie jasnosci wszystko ok do tego zrobilem na nowo partycje 4 i sformatowalem fat32 bez problemu wszystko zrobił zadnych błędów nie pokazał ale jak tylko wchodzi w skan disk w windowsie 98 se to po formatowaniu nie pokazuje błędów i przechodzi do kopiowania jak tylko zaczyna kopiowanie plikow pojawia sie w/w monit ale jak zrobie restart kompa i na nowo chce instalowac windowsa to juz skandisk pokazuje bledy i chce naprawiac robi to długo ale cos jak by naprawial po czym i tak nic sie nie daje zainstalować bo znowu ten monit z wyborem litery "r" koledzy może wiecie co to może być co może pomoc ja naprawde nie mam pojęcia dzięki za każdą wskazówkę

Co do ukladu partycji to sie zmieniły bo ciagle cos prubowałem naprawiac za pomoca programow ale to nie klopot jesli chodzi o poprawne poukladanie ich

Koledzy ja faktycznie odpalam go z polecenia setupcor i to sie dzieje bo jak tylko setup to robi sie ciemny ekran i nic po za tym faktycznie temperature dostaje dlaczego to nie wiem i stosuje sie do waszych rad wiec teraz juz szukam tych programikow i sprawdzam zaraz wkleje tu to co z nich wynika

Hyba dysku nie uda mi sie naprawic wiec temat uzznaje za zamkniety
    Załączniki:
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb HDTune_Info_ST380023A.png (20.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb HDTune_Health_ST380023A.png (21.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb HDTune_Error Scan_ST380023A.png (15.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb HDTune_Benchmark_ST380023A.png (21.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2233909
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    Proponuję na początek sprawdzić/wymienić taśmy IDE łączące dysk i CD-ROM z kontrolerem.
  • REKLAMA
  • #4 2233946
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    ... i go ochłodź / wyjmij z kieszeni !
  • #5 2233996
    bubu321
    Poziom 24  
    Ocena: 11
    ładne obrazki tylko z nich nic nie wynika ( chyba ).
    bo nie ma interpretera informacji.
    zainstaluj speedFana , wersja 4.28 beta, podłacz sie do internetu i speedfan zainterpretuje wyniki SMART-a
    można też podłaczyć terminal dyskowy ale to wyższa szkoła jazdy.
    przy okazji dowiesz się jaka może być ( wpisana w firmware dysku ) max temperatura twojego dysku.
    np. ten dysk jest dobry tylko kilka razy dostał max G, parametr g-Sense.
    Załączniki:
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb hdd2.gif (57.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb hdd1.jpg (12.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 2234049
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1575
    na początek wystarczą ;

natomiast mam pytanie czy ktoś używał A-FF Repair Station i czy się przydał ..
    Załączniki:
    • Wielki kłopot z dyskiem Seagate st-380023A 80Gb A_FF.PNG (13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 2234098
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 267
    Nie uruchamiaj standardowego setup.exe tylko uruchom instalacje przez polecenie setupcor.exe
  • #8 2249922
    Bradziaga
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    WojtasJD napisał:
    na początek wystarczą ;

natomiast mam pytanie czy ktoś używał A-FF Repair Station i czy się przydał ..

Nie obsluguje on wszystkich dyskow.I do IBM-ow jest nie przydatny.
    A moze ktos wie gdzie dostac (troche taniej) program X-Ways Capture.
    To dopiero jest kombajn.Jesli ktos juz ma i testuje,to niech mi cos podpowie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy dysku Seagate ST-380023A 80GB, na którym podczas instalacji Windows 98 SE pojawia się błąd zapisu "ATTENTION: A serious disk error has occurred while writing to drive C. retry (r)". Testy online Seagate oraz diagnostyka programem HDD Regenerator wykazały i naprawiły błędy, jednak problem nadal występuje. Po utworzeniu i sformatowaniu partycji FAT32 skanowanie dysku w Windows 98 nie wykrywa błędów, ale podczas kopiowania plików pojawia się wspomniany błąd. Po restarcie systemu skan disk wykrywa błędy i próbuje je naprawić, lecz bez skutku. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie i wymianę taśm IDE łączących dysk i napędy, chłodzenie dysku (usunięcie z kieszeni), instalację programu SpeedFan do interpretacji SMART dysku oraz uruchomienie instalacji Windows przez setupcor.exe zamiast standardowego setup.exe. Wspomniano także o programach A-FF Repair Station i X-Ways Capture jako potencjalnych narzędziach diagnostycznych i naprawczych, choć ich skuteczność i dostępność są dyskutowane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA