logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak "zakłócić" radioodbiornik?

done 30 Sty 2006 09:51 37036 25
REKLAMA
  • #1 2236357
    done
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam

Czy wie ktoś może jak zakłócić radioodbiornik (np. "grający" za ścianą częstotliwość 88-108FM). Czasem zdaża się, że radio podłączone do jednego gniazdka z wiertarką w momencie działania wiertarki jest "zakłócone" (pomijam fakt, że zostaje skutecznie zagłuszone).
    Czy można "czymś" na stałe zakłócić radiodobiornik np. przez gniazdko 230V analogicznie jak z wiertarką?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2236493
    IjeSJot
    Poziom 27  
    Ocena: 40
    W jakim celu chcesz zaklocic odbiornik? A jezeli radio jest podlaczone do tego samego gniazda co radio to mozliwe sa zaklocenia od iskrzacych szczotek w silniku.
  • #3 2236520
    done
    Poziom 21  
    Nie w celu jest problem, a w sposobie ;) Proszę o konkretniejsze wskazówki.
  • REKLAMA
  • #4 2236547
    Markbur
    Poziom 16  
    Ocena: 24
    Można zagłuszyć radio za pomocą innego nadajnika. Może być nim generator w.cz działający w tym zakresie częstotliwości z dołączonym do wyjścia kawałkiem przewodu (anteny). Może być to prosty generatorek na jednym tranzystorze taki sam jak do podłuchów radiowych tylko trzeba go dostroić do częstotliwości odbieranej stacji. Zakłócanie może być trudne jeśli odbierana stacja jest bardzo silna lub jeśli odbiornik ma antenę zewnętrzną (dachową).
    Ale należy dodać że takie działania są nielegalne.
  • #5 2236602
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Budowa i używanie nadajników do 20mW jest ponoć legalne i nie wymaga żadnych pozwoleń.
  • #6 2236625
    sp6
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Hii !!! 30 wiosen chyba będzie jak robiłem moje pierwsze próby z generatorami Wówczas zrobiłem generator na lampie radzieckiej G 807 i wyobraś sobie że radio-odbiornik Jubilat nie odbieral stacji na wszystkich zakresach w chwili pracy tego generatora--po prostu był chyba zatkany.Schemat zaczerpnięty z Nowoczesnych zabawek pana Wojciechowskiego.
  • #7 2236825
    Preskaler
    Poziom 40  
    Ocena: 1057
    Sprawa zakłócania odbiuoru radiowego jest prawie tak stara jak samo radio! Najogólniej rzecz ujmując można to robić selektywnie (zakłócać tylko jedną częstotliwość) lub szerokopasmowo. W obu tych przypadkach można zagłuszać lub wytłumiać. Zagłuszanie polega na silnej modulacji jakimś sygnałem, który słychać w radiu dużo silniej jak sygnał stacji radiowej. Wytłumianie polega na wytworzeniu niemodulowanej częstotliwości o bardzo dużym natężeniu co powoduje wyciszenie sygnału użytecznego.Dzieje się to zwykle dlatego bo ARW powoduje zmniejszenie wzmocnienia i audycja jest wyciszona. Dokładnych opisów nie można zamiaścić bo byłby to współudział w przestępstwie. Zagłuszanie i zakłócanie odbioru radiowego jest ZABRONIONE.
  • #8 2236912
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    A może tak zbudować nadajnik małej mocy o częstotliwości pracy 10,7 MHz? Biorąc pod uwagę że większość odbiorników jest robiona "oszczędnościowo" (brak pułapki p.cz. na wejściu) mozna by w ten sposób zakłócać odbiór radia FM bez konieczności ciągłego dostrajania się do aktualnie odbieranej przez sąsiada audycji.
  • #9 2237226
    Jaco2002
    Poziom 20  
    Ocena: 50
    Tylko że wtedy i Ty i On nie posłuchacie niczego!!!
    A co done? Aż tak zalazł Ci za skórę Ojciec dyrektor?
  • #10 2237273
    STARYWYGA
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Włacz komputerblisko ściany
    zakłoca tak że na długich i średnich nic nie usłyszy
  • #11 2238130
    done
    Poziom 21  
    STARYWYGA napisał:

Nie mam komputera w pokoju. Ciężko mi w to uwierzyć co napisałeś ;)
  • REKLAMA
  • #12 2238188
    igabriel
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    podobno dobre jest CB lub inny radiotelefon ze źle zestrojoną anteną...:D
  • #13 2238922
    STARYWYGA
    Poziom 10  
    done napisał:
    STARYWYGA napisał:

Nie mam komputera w pokoju. Ciężko mi w to uwierzyć co napisałeś ;)

Ja mam radio przy kompie i nic mi chodzi
    mocne zakłocenia
    na UKF tylko mocne stacje
  • #14 2239116
    pinik
    Poziom 11  
    Witam.Pytanie tylko czy w chwili kiedy uda się wyciszyć radio sąsiada ,on nie włączy muzy z CD?
  • REKLAMA
  • #15 2239130
    done
    Poziom 21  
    Nie. Problem w tym, że człowiek nie ma "sleep" timera w radiu, on sobie spi a radio gra całą noc.
  • #16 2239409
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 286
    Na moherowego radyjosłuchacza wystarczy minipodsłuch-pluskwa nastrojony na częstotliwość rydzyjka. Kupisz kit do samodzielnego montażu za równowartość kilku Kelerisów i przy prawidłowym zmontowaniu i nastrojeniu - ubaw po pachy.To tak teoretycznie BO: Oczywiście jest to niemoralne,karygodne i dodatkowo popełniasz grzech śmiertelny więc sie zastanów 666 razy.
  • #17 2240167
    gimof
    Poziom 27  
    Ocena: 60
    :] ostatnio widziałem fajną rzecz na targu transmiter mp3. takie malutkie urządzonko na bateryjke AAA z jednym kabelkiem który podłączasz pod swego diskmena lub odtwarzarke mp3. Ustawiasz w radyjku częstotliwość, w tym urządzonku częstotliwość i słychać w głosnikach w radiu.
    Zasięg ok. 30m Przeznaczenie do samochodu ;)
  • #18 2240466
    done
    Poziom 21  
    W takim przypadku w gre wchodzi tylko transmiter z regulacją częstotliwości, a to wydatek ponad 50zł :(

Zastanawiam się nad budową takiego nadajnika https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic197583.html ale obawiam się, że nie da rady dostroić go do konkretnej częstotliwości. Proszę o sprostowanie jeśli się mylę ;)
  • #19 2409467
    annaanna
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    Nie chcę zakładać nowego tematu, bo jest to podobny problem. Czy można zakłócić sąsiada, który gra w nocy na full z odtwarzacza CD albo magnetofonu? Jakieś zdrowe trzaski z kolumn mogłyby go zniechęcić. Nie wiem czy to możliwe, bo nie ma tu odbioru fal radiowych. Ale np. komórka jest czasem słyszalna we wzmacniaczach. Może coś w tym kierunku?

Pozdrawiam
  • #20 2409574
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    Jak ma porzadny sprzet, to nic nie jest w stanie zaklocic wzmacniacza. No chyba ze 1 kW nadajnik z antena jak najblizej przewodow do kolumn, a i to niezbyt pewne, a poza tym jak najbardziej nielegalne i karygodne. Nie wspominajac o kosztach budowy samego zasilacza do takiego nadajnika. Znacznie bardziej efektywnym rozwiazaniem jest wylaczenie pradu.
  • #21 2409870
    annaanna
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że to nie będzie proste. Ale swoją drogą także nielegalne i karygodne jest granie na full w nocy (szczególnie w okresie matur lub egzaminów na uczelnie).
  • #22 2410125
    sp8gsc
    Poziom 26  
    Ocena: 41
    annaanna napisał:
    . Ale swoją drogą także nielegalne i karygodne jest granie na full w nocy

Oczywiscie ze zaklocanie ciszy nocnej jest karygodne. I od tego jest policja.
  • #23 2429256
    rodzyn25
    Poziom 12  
    zrób sobie jakis prosty nadajnik z regulaczja czesttliwosc a na wejsscie mcz podłącz sobie jakis prosty generatr np 1khz i muszisz wiedziec jakie radio sasiad odbiera i wystarczy sie w niego wstroic i po sprawie
  • #24 2429689
    bartibarti
    Poziom 12  
    A może komoreczką go powkurzać, ustawic w gprsie na właczonym gg i połozyć przy scianie tak blisko wzmaka.
    Chyba raz na minutę komórka w gg przezyła pakiety danych - zależy od telefonu , ale jak ktos bardzo głośno słucha to moze go to zdenerwować.
  • #25 2430984
    panmechanik
    Poziom 23  
    Ocena: 116
    Cewka Tesli również zakłóca...Gdy podłączyłem swoją ,TV szalało w drugim pokoju nie sprawdzałem na radiu ale myśle że powinno działać...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metod zakłócania odbioru radiowego na paśmie FM (88-108 MHz), zwłaszcza radia podłączonego do tego samego gniazdka co urządzenia generujące zakłócenia, np. wiertarka. Proponowane rozwiązania obejmują użycie nadajnika małej mocy (do 20 mW), generatora wysokiej częstotliwości dostrojonego do odbieranej stacji lub nadajnika na częstotliwości pośredniej 10,7 MHz, co może skutecznie zagłuszyć odbiór. Wspomniano o prostych generatorach na tranzystorach lub lampach (np. radziecka lampa G807) oraz o transmiterach FM z regulacją częstotliwości, które mogą być użyte do nadawania własnego sygnału na wybranej częstotliwości. Zwrócono uwagę, że zakłócanie odbioru radiowego jest nielegalne i może być traktowane jako przestępstwo. Alternatywnie, zakłócenia mogą powodować źle zestrojone anteny radiotelefonów CB lub urządzenia elektroniczne takie jak cewka Tesli. W przypadku zakłócania odtwarzaczy CD lub wzmacniaczy, skuteczne zakłócenie jest trudne i wymagałoby bardzo silnego nadajnika, co jest niepraktyczne i nielegalne. Propozycje obejmują także użycie telefonu komórkowego generującego zakłócenia elektromagnetyczne w pobliżu wzmacniacza. Podkreślono, że zakłócanie jest moralnie i prawnie naganne, a w przypadku uciążliwego hałasu lepszym rozwiązaniem jest interwencja policji lub odcięcie zasilania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA