logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować prosty zakłócacz szerokopasmowy na jednym tranzystorze?

qwerty9110 11 Lut 2007 13:57 28832 13
REKLAMA
  • #1 3556010
    qwerty9110
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam!
    Co myślicie o zbudowaniu jakiegoś bardzo prostego układu najlepiej na jednym tranzystkorku, nadajnika szerokopasmowego którego zasięg by był nie większy niż 2 m , a jego celem było zakłócanie wszystkich odbiorników w jego zasięgu. Może być również w wersji dołączanej do anteny, ale to pierwsze trudniejsze jest do wykrycia. Może coś na TTL? :D

Temat może i nietypowy ale fajna zabawka jak się chce kogoś trochę podenerwować

Jakieś propozycje?
  • REKLAMA
  • #2 3556051
    lex00
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Hmmm ciekawe tylko nie ten dział. A do czego zakłócania ten zakłócacz miałby służyć
  • REKLAMA
  • #3 3556091
    qwerty9110
    Poziom 10  
    np. zakłócania normalnego radia FM albo TV co by było pewnie znacznie trudniejsze...
  • #4 3556506
    krzsiek
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Najprosciej i najszybciej - stosujesz transmiter sprzedawany na allegro.
    Wada w tym przypadku - selektywnosc. Sprawdza sie jedynie na fm i do konkretnych czestotliwosci. Ustawiajac czestotliwosc na ktorej nadaje jakas stacja wycinasz ja w ten sposob i jest spokoj ;)

pozdro
  • REKLAMA
  • #5 3556588
    qwerty9110
    Poziom 10  
    ...niby można tak ale tu też chodzi o wiekość i prostote układu. Bo jeśli układ by był wystarczająco mały żeby zamknąć go w dlugopisie lub markerze i wtedy kładziesz go przy odbiorniku to można sie już pobawić! :D
  • #6 3557656
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4259
    Na jednym tranzystorku to kiedyś robiono generator sygnałowy, w układzie generatora samodławnego.
    Siało to częstotliwościami od akustycznych do grubych megaherców, więc każde radio to "zauważało".
    I konkretnie to robiono w obudowie wielkości długopisu, używano tego w serwisie do sprawdzania odbiorników.
  • #7 3557701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 3557799
    qwerty9110
    Poziom 10  
    jta masz może od tego schemacik?
    a z mikrofala to tez nieglupi pomysl :D tylko troche przyduże.
  • REKLAMA
  • #10 3558553
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1701
    Witam

Zdecydowanie odradzam zabawy z mikrofalami, można sobie krzywdę zrobić.
    Używając magnetronu z mikrofalówki, możemy ugotować (dosłownie) siebie i sąsiadów - to wcale nie jest żart.

Najlepiej użyć generatora LC, nieco informacji możemy znaleźć tu:
    http://mikroklocki.elektroda.net/index.php?action=lekcja&id=8

Pozdrawiam
  • #11 3558577
    petrakwap
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam :)
    przyznam się że nie lubię dawać takich porad,które mogą kolidować z prawem!,ale jesli znajdziesz w swoich skarbach przechodzony silniczek na baterię (chodzi o to abyły ładnie iskrzył na szczotkach!!!)dolutuj mu dipol półfalowy np dwa kawałki drutu po 80 cm do szczotek i sprawdź ;)!,sieje równo od AM po UHF,mocniejszy jest stary młynek do kawy a jeszcze lepszy odkurzacz =oczywiście układ gaszący iskrę przy szczotkach wylutowany,w tych ostatnich anteny nie trzeba = jest nim kabel zasilający!.Powyższe układy sprawdzone! doświadczalnie i naukowo = przez niezłośliwych sąsiadów ;),oczywiście na mnie!.
    ps.kończę zabawę,napisałem to tylko w celu edukacyjnym~,i tak proszę to potraktować = przestaję śledzić ten wątek
  • #12 3561628
    qwerty9110
    Poziom 10  
    ...najbardziej mi się podoba pomysł z generatorem samodławnym. Jego schemacik znalazłem na stronie :
    http://mikroklocki.elektroda.net/index.php?action=lekcja&id=8

Ponieważ jestem początkującym, to nie wiem jakie wartości powinny mieć elementy - potrzebuję konkretów, a zwłaszcza jak wykonać cewki?
  • #13 3562354
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Żeby nie te gabaryty, to mógłbyś zbudować lampę plazmowa, a dokładniej sam generator hv. Jak ja się nim bawiłem koło tv to ładnie zakłócenia szły.
    Słyszałem też że kom wariuje jak się bawi hv niedaleko jego.
  • #14 3562495
    And!
    Admin grupy Projektowanie
    Ocena: 784
    I to tyle w ramach nieszkodliwego zakłócania o zasięgu nie większym niż 2m.
    Popularne są również układy oparte o bramkę cyfową, generującą przebieg prostokontny. Efektem jest olbrzymia liczba składowych sygnałów co powoduje generowanie szerokopasmowych zakłóceń.
    np.
    Jak zbudować prosty zakłócacz szerokopasmowy na jednym tranzystorze?

Ponieważ, zakłócać nie wolno,
    temat kończymy aby nie zszedł na niewłaściwe tory.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy budowy prostego zakłócacza szerokopasmowego na jednym tranzystorze o zasięgu do 2 metrów, mającego na celu zakłócanie odbiorników radiowych i telewizyjnych. Propozycje obejmują wykorzystanie generatora samodławnego, który generuje szerokie spektrum częstotliwości od akustycznych do megaherców, co skutecznie zakłóca odbiór. Układ taki można zamknąć w obudowie wielkości długopisu, co zwiększa jego dyskrecję. Alternatywnie sugerowano użycie prostych transmiterów FM dostępnych komercyjnie, jednak mają one ograniczoną selektywność i działają na wąskim paśmie. Wspomniano także o niebezpieczeństwach związanych z użyciem magnetronu z mikrofalówki do generowania zakłóceń, co jest niezalecane ze względów bezpieczeństwa. Inne pomysły to wykorzystanie iskierników na szczotkach silniczka bateryjnego jako źródła zakłóceń obejmujących pasma AM do UHF. Wskazano również na możliwość zastosowania generatorów opartego na bramkach cyfrowych generujących przebieg prostokątny, co powoduje szerokopasmowe zakłócenia. Podano link do schematu generatora samodławnego oraz omówiono potrzebę doboru wartości elementów i wykonania cewek. Temat zakończono z uwagi na kwestie prawne związane z zakłócaniem sygnałów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA