logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Safari 5a - jak przestroić radio na górne pasmo? Szukam pełnego opisu z elektroniki

Malek 28 Maj 2006 11:39 3033 7
REKLAMA
  • #1 2671538
    Malek
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Cześć!
    Może ktoś z Was posiada pełny opis przestrienia radia Safari 5a. Wpadło mi w ręce nowiutkie nigdy nie używane radyiko. Okaz. W zasadzie podane opisy które znalazłem są dewagacjami- chodzi o opis z "elektroniki". Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2671940
    Malek
    Poziom 21  
    Dzięki- przeglądałem to. Jak zauwazyłeś większość zawartych tam wypowiedzi to dewagacje. Nie podał nikt sposobu przestrojenia zawartego w elektronice numer 4 lub 5 z 200 roku - i ja własnie tego opisu szukam. Większość ludzi którzy podejmowali sie przestrojenia tego radia opierało sie na safari 2a, safari 6 oraz ogólnych zasadach przestrajania głowic uKF. Ja również mógłbym to zrobić ale chce miec pewność ze nie skopie czegoś - przecież ktoś to testował i opisał w "elektronice". Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 2672290
    Gienek
    Poziom 37  
    Ocena: 352
    Nie wiem, czy o to Ci chodzi, ale link Ci podałem do tego artykułu opublikowanego w SERWISIE ELEKTRONIKI nr 4/2000. Wprawdzie dotyczy on Safari 6, ale głowica jest głowicą. Opis jest jak dla laika, a nie dywagacje.
  • #5 2672392
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Głowica od Safari 5 się różni mechanicznie dużo od Safari 6. Sam kiedyś porobiłem sobie szkice co gdzie i jak ale szczerze szkoda zachodu, roboty na masę czasu a i tak tylko 14MHz z górnego pasma chodzi (jak się zestroi to nawet da się to używać).
  • REKLAMA
  • #6 2672596
    dalmatynczyk
    Poziom 12  
    Nie lepiej konwerter i zostawić zabytek w takim stanie jakim jest?
  • #7 2672605
    Malek
    Poziom 21  
    Witajcie!
    Słuszniedjlj24 - te dwie głowice róznią sie od siebie, nie tylko mechanicznie.
    Gieniu , taki profesjonalista jak ty nie wie o tym??? To ze jest napisane jak dla laika nie załatwia sprawy skoro są pewne i to nie małe róznice. Posługiwac sie ogólnie znanymi zasadami przestrajania głowic to nie sztuka , sztuką jest jak najlepsze dobranie i zestrojenie elementów co zrobili specjalisci w labolatoriach i najlepiej jest skorzystać z ich doświadczeń - oni wiedzą co robią.
    Napisałeś wiele nic nie mówiących zdań, natomiast nic w tym merytorycznego na temat metodologi konwersji pasma tego własnie konkretnego radia - nie ma. Mogłeś napisać bo pewnie nie jedno radio "przestroiłeś" ale... nie napisałeś..
    Pozdrawiam
  • #8 2675577
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1323
    Aby to zrobić naprawdę dobrze, trzebaby przerabiać cewki (wymienić rdzenie na inne lub też przeszlifować plastik i nawinąć inaczej poszczególne zwoje - nie w dołkach fabrycznych).

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przestrojenia radia Safari 5a na górne pasmo UKF z wykorzystaniem pełnego opisu technicznego, najlepiej pochodzącego z czasopisma "Elektronika". Autor poszukuje szczegółowej metodologii konwersji pasma, opartej na oryginalnych rozwiązaniach laboratoryjnych, a nie ogólnych zasadach przestrajania głowic stosowanych w modelach Safari 2a czy 6. Wskazano, że głowice Safari 5a i Safari 6 różnią się zarówno mechanicznie, jak i elektronicznie, co utrudnia bezpośrednie przeniesienie rozwiązań. Przestrojenie wymaga modyfikacji cewek, takich jak wymiana rdzeni lub zmiana liczby zwojów poza fabrycznymi dołkami, co jest pracochłonne i wymaga precyzyjnego doboru elementów. Alternatywnie zasugerowano zastosowanie konwertera, pozostawiając radio w oryginalnym stanie. Dostępne opisy w sieci często mają charakter spekulacji, a brak jest pełnego, sprawdzonego opisu z "Elektroniki" dotyczącego modelu Safari 5a z lat 2000.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA