logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić?

Mbeat 30 Sty 2006 12:19 3725 16
REKLAMA
  • #1 2236868
    Mbeat
    Poziom 21  
    Ocena: 52
    Witam.
    Mam problem z radiem Tevion CDD217. Po włączeniu wszystko chodzi, no prawie wszystko. Wyświetlacz nie reaguje wogóle - brak wyświetlania czegokolwiek (podświetlenie panelu, jak i przyciski działają). Co mogło się zepsuć ??
    Drugą sprawą jest to, że nie wciąga płyt, ale spróbuje to jakoś naprawić :(
    Doradzcie jak to naprawić. Niestety schematów nigdzie nie ma do tego radia. Chodzi mi w głównej mierze o naprawienie wyświetlacza (podobny jest on do takiego stosowanego w magnetowidach).
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 2239831
    TYTUS...
    Poziom 32  
    Ocena: 144
    No cóż jaki sprzęt taka dostępność dokumentacji. Przy tym sprzęcie tylko doświadczenie i aplikacje układów.
  • #3 2240053
    rafalch
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    witam jesli chodzi o wyświetlacz to pewnie odcięta jest przetwornica odpowiedzialna za podświetlenie.pozdrawiam
  • #4 2240574
    Mbeat
    Poziom 21  
    rafalch napisał:
    witam jesli chodzi o wyświetlacz to pewnie odcięta jest przetwornica odpowiedzialna za podświetlenie.pozdrawiam

A możesz troche dokładniej powiedzieć o tym i jak to sprawdzić ??
    Czyli chodzi tutaj o przetwornicę. Jakie napięcie powinno wychodzić z niej, czy 110V ??.
    Zerknąłem na napięcie zasilające przetwornicę (w tym radiu jest dana ona na zewnątrz w małym pudełku metalowym) no i okazało się, że wynosi ono zaledwie 1,5V. Chyba trochę za mało - co wy o tym sądzicie ?? W takim razie coś musiało w radiu walnąć ??

Później zamieszcze zdjęcia.
    Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2246313
    Mbeat
    Poziom 21  
    Zamieszczam zdjęcia (trochę słabej jakości - robione telefonem, postaram się później zrobić cyfrówką). I co wy o tym sądzicie ?? Na jednym ze zdjęć na czerwono zaznaczyłem tranzystor który mocno się grzeje, na żółto również nieco podejrzany tranzystor.
    Wie ktoś gdzie może być przyczyna usterki ?? Sprawdzałem miernikiem, napięcie dochodzące do przetwornicy to ok 1,3V. Czy usterka może leżyć w tych tranzystorach ?? Dodam, że żadne napięcie wyższe od 20V z niej nie wychodzi :(
    Z góry wielkie dzięki.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0214.JPG (44.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0215.JPG (51.38 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0216.JPG (53.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0217.JPG (53.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0218.JPG (53.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Radio Tevion CDD217 - brak reakcji wyświetlacza, jak naprawić? Obraz 0219.JPG (35.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2251770
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    Jeśli masz wyświetlacz podobny do używanych w magnetowidach to z tej przetwornicy powinieneś mieć raczej napięcie zmienne ok 30V. 110 V lub więcej potrzebne do zasilania folii elektroluminescencyjnych tam nie uświadczysz. Folia ta nie jest potrzebna w wyświetlaczach które same świecą :D. Druga sprawa to właściwe wysterowanie wyświetlacza żeby zaczął wyświetlać zrozumiałe informacje.
  • #7 2252838
    Mbeat
    Poziom 21  
    Sprawdzałem napięcie dochodzące do przetwornicy i wynosi ono około 1,5V. Chyba mocno za mało ?? Dlatego nie wiem co mogło paść.
    Pozdrawiam.
  • #8 2255166
    elek77
    Poziom 24  
    W większości przypadków przetwornice sa zasilane napięciem 5 - 12V. Brak napięcia zasilającego lub jego niska wartość może mieć kilka przyczyn. Dwie najważniejsze to uszkodzenie tranzystora zasilającego przetwornicę oraz uszkodzenie elementów w samej przetwornicy (też tranzystor(y). Podłącz przetwornicę do zewnętrznego zasilacza i sprawdź wtedy.
  • REKLAMA
  • #9 2256528
    Mbeat
    Poziom 21  
    Witam.

Jeszcze raz sprawdziłem napięcia :
    Czarny gruby (masa) + czarnym - napięcie około 5V
    Czarny gruby (masa) + białym - ok. 2V (chyba zmienne)
    Czarny gruby (masa) + czerwonym - 2V (stałe)
    Żółty - wyjście wn

Co wy o tym sądzicie ?? Czy w takim wypadku padła przetwornica, bo chyba na to wygląda ?? Zastanawiam się czy da się taką samą kupić i ile kosztuje.
    Dodam, że na wyświetlaczu nawet przy zerowym oświetleniu nic nie widać.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #10 2260647
    elek77
    Poziom 24  
    Proste przetwornice mają tylko dwużyłowy przewód w ekranie(masa). Jedną żyłą dochodzi napięcie stałe zasilające przetwornicę a drugim "wraca" napięcie zmienne zasilające np. folię świecącą. Jeżeli masz więcej przewodów (a bywa nawet kilka więcej) to jest to bardziej skomplikowane bo jest ona sterowana z radia (np. kontrast wyświetlacza) i może być wiele innych przyczyn braku napięcia wyjściowego. Takie przetwornice spotkałem w radiach Sony i Kenwood. Ale one były na foliach a ty chyba masz inny typ wyświetlacza.
  • #11 2260762
    Mbeat
    Poziom 21  
    Z mego wychodzi aż 5 przewodów z czego jeden czarny ale grubszy od pozostałych i jest on z masą podłączony. Wyświetlacz jest identyczny jak ten z tego radia : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=85138814
    Nie widze tam żadnej foli która by podświetlała. Budową identyczny jest dotych stosowanych w wideach starszego typu.

:|
  • #12 2346476
    Mbeat
    Poziom 21  
    Witam. CDROM naprawiłem. Przyczyną były uszkodzone tranzystory. Dalej jednak mam problem z wyświetlaczem. Gdy patrze na wyświetlacz nawet przy silnym oświetleniu zewnętrznym nie widać żadnych objawów
    sprawoności :(
  • #13 2348834
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Zasilanie przetwornicy 12V.Na (czarnym cieńkim) powinno być -30 do -35V doprowadzane do 4-ech skrajnych nóżek wyświetlacza.
  • #14 2428355
    Mbeat
    Poziom 21  
    ikar55 napisał:
    Zasilanie przetwornicy 12V.Na (czarnym cieńkim) powinno być -30 do -35V doprowadzane do 4-ech skrajnych nóżek wyświetlacza.

Problem w tym, że do przetwornicy dochodzi napięcie max. 6 V. Jak sprawdzić bez radia czy jest ona dobra - chodzi mi o podłączenie.
    Z góry dzięki.
  • #15 2431188
    ikar55
    Spec od car audio
    Ocena: 339
    Parę dni temu miałem identyczne radio i podobny problem. Przyczyną był poprzerywany i pozwierany z oplotem (w obrębie wyjścia z radia) przewód do przetworniczki.Dziś nie pamiętam co na którym kabelku.Wiem,że uszkodzony był biały i czarny.Poodłączaj przewody w radiu i wtedy sprawdź napięcie zasilania przetwornicy.
  • #16 2431545
    Mbeat
    Poziom 21  
    W kablach nie ma zwarć. :(
    Trzeba kombinować dalej.
  • #17 4783147
    Henry(k)
    Poziom 30  
    Ocena: 136
    Odświeżę temat trochę.

Ktoś pomierzył napięcia z tej przetwornicy na kabelku?

Z tego co widzę to biały/żółty to około 4V do żarzenia lampy, czerwony zdaje się to 12V zasilanie przetwornicy i no właśnie na tym czwartym mam +5V ale pośrednio z jakichś układów logiki pojawiające się.
    Mam tam być (+) czy (-) te 30V ?

Mam panel 2x20 znaków i przetwornica tam dostarcza 3,7V zmiennego na grzanie i +42V - czyli mam co podtstawić ewentualnie.

Podsumowanie tematu

✨ Radio Tevion CDD217 ma problem z wyświetlaczem, który nie reaguje i nie wyświetla żadnych informacji, mimo że podświetlenie i przyciski działają. Przyczyną może być uszkodzenie przetwornicy odpowiedzialnej za zasilanie wyświetlacza, która w tym modelu jest umieszczona w metalowym pudełku na zewnątrz radia. Pomiar napięcia zasilającego przetwornicę wykazał zaledwie około 1,3-1,5 V, co jest zdecydowanie za niską wartością, gdyż typowo przetwornice do wyświetlaczy elektroluminescencyjnych lub podobnych wymagają napięć zmiennych rzędu 30 V lub więcej. Uszkodzone tranzystory zasilające przetwornicę zostały zidentyfikowane jako potencjalna przyczyna usterki, co potwierdziła naprawa mechanizmu CD-ROM, gdzie również wymieniono tranzystory. Wyświetlacz jest podobny do stosowanych w magnetowidach starszego typu i nie posiada folii elektroluminescencyjnej. Wskazano, że zasilanie przetwornicy powinno wynosić około 12 V, a na wyjściu powinno pojawić się napięcie około -30 do -35 V na nóżkach wyświetlacza. Sprawdzono również przewody zasilające przetwornicę pod kątem zwarć i uszkodzeń, które jednak nie zostały wykryte. Zalecane jest podłączenie przetwornicy do zewnętrznego zasilacza celem testu. W podobnych modelach innych marek (Sony, Kenwood) przetwornice są sterowane z radia i mogą mieć więcej przewodów, co komplikuje diagnostykę. Ostatecznie problem z wyświetlaczem pozostaje nierozwiązany, mimo naprawy przetwornicy i wymiany tranzystorów, a brak schematów utrudnia dalszą diagnostykę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA