logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Medion MD 4631 - Brak obrazu na wyświetlaczu, jak sprawdzić przetwornicę?

quell 06 Mar 2006 22:09 6587 14
  • #1 2383613
    quell
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Witam,
    Dostałem takie radyjko ale nie działa. Po otwozreniu panela świeci się niebieska lampka przy slocie CD, wciąga płytę, zaczyna kręcić i tyle. Nie ma nic na wyświetlaczu, żadna z żarówek się nie świeci. Radio ma przetwornice na kablu wyprowadzoną na zewnatrz. Na tyle co wyczytałem, to ona może być przyczyną. Jak ją sprawdzić?
    Jeszcze coś, po rozebraniu panela zauważyłem ślad jakby po brakującym elemencie, ale nie koniecznie. Załączam fotki.
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Medion MD 4631 - Brak obrazu na wyświetlaczu, jak sprawdzić przetwornicę? Medion MD 4631 - Brak obrazu na wyświetlaczu, jak sprawdzić przetwornicę?
  • #2 2383991
    mlody12
    Poziom 12  
    witam a sprawdzałes tasme łączącom panel z płytą czy jest cała i ma przejscia

Popraw swój post używając klawisza "Pisownia". Reg. pkt 15 i 10.9.[damiancz]
  • #3 2408069
    quell
    Poziom 17  
    Tak, takie podstawowe sprawy oczywiscie sprawdziłem. Ktoś wie jakie napięcia powinny byc na przetwornicy? I na których stykach?

Dodam jeszcze, że po zainstalowaniu w samochodzie, przyciski działają, słychać "pikanie" w głośnikach.
    Po podłączeniu ok. 8v na zasilanie przetwornicy nic się nie pokazuje na wyjściu. Tylko, że nie wiem na których przewodach ile powinno być. Zapewne ok. 200V.

Kolega z serwisu RTV pomógł mi z tym radyjkiem. Okazało się, że przetworniczka działa. Powodem uszkodzenia był tranzystor, który podawał zasilanie na "płytę główną". Sprawdzając tranzystory miernikiem wyglądały na sprawne, to był błąd. Pod obciążeniem nie wyrabiały. Trzeba było po prostu podmieniać na nowe i już. Uszkodzony był tylko jeden tranzystorek.
    Może ktoś wykorzysta te informacje i nie popełni takiego błędu jak ja.
  • #4 3010931
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 33
    Ale ten tranzystorek był w przetworniocy?
  • #5 3015345
    quell
    Poziom 17  
    Witam,
    Nie, przetwornica była OK. Tranzystor na płycie, jeden z dwóch "od tyłu" radia. Nie mam już go, więc nie pamiętam. Podstawiłem jakiś mniej więcej odpowiednik i poszło.
  • #6 3088046
    rafik071
    Poziom 1  
    zna ktoś jakieś zamienniki prosze o nazwy bo nnie wiem co mam kupić. Chodzi mi o te felerne tranzystory zd803 i zd301
  • #7 3248961
    arnie
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Ma ktoś jakieś informacje na temat takiej przetwornicy??
  • #8 3251780
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 3451885
    dondiego
    Poziom 12  
    Witam
    Czy wiecie może jak podłączyć przetwornicę do radia? ponieważ dostałem ją
    odciętą ( przewody nie wystają ani z niej ani z radia wiec nie wiem gdzie podłączyć ) z góry dziękuję za odpowiedź.
    Pozdrawiam
  • #10 3753820
    bartek1686
    Poziom 11  
    Witam. Potrzebuje symbolu tego wadliwego tranzystorka z tyłu radia. Czy pomogłoby coś gdybym założył radiator na ten tranzystor??
  • #11 5186158
    Knopers10
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam mam problem z tym właśnie radyjkiem. po włączeniu migają wszystkie diody wyświetlacz nie świeci wciąga płytę lecz nie kreci nią sprawdziłem tranzystory przy zasilaniu i nie maja zwarcia. prosze o pomoc
    dodam jeszcze że mierzyłem napięcia z przetwornicy między czerwonym a żółtym jest ok 40V miedzy czerwonym a drugim żółtym jest też 40V i między czerwonym a czarnym jest 40V czy tak ma być? aha radio nie da się rady wyłączyć. może to wina jakiegoś układu?
  • #12 5267581
    alecsandrus
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Jak ja mam robic radia z mediona nie patrząc na to jaki model to aż mnie skręca na samą myśl otóż posiadam radyjko MD80403 tej firmy.
    co do CDeka to płyty rozpędza ale po chwili sie zatrzymuje i to jest wszystko z jego działania. Myślę że znajdzie się ktoś kto dysponuje schematem to tego ustrojstwa bo czuje ze szybko się tego nie pozbede

Problem wyświetlacza został zażegnany otóż wystarczy na płycie głownej znaleźć punkt mający powyżej 11V i tam wpiąc przewód zasilający do przetwornicy ja tak zrobiłem i odziwo wyswietlacz zareagował ponieważ owe wyświetlacze nie są to typowe LCD lecz VPL potrzebujące około 30V do rozżarzenia siatki po takim manewrze zamiast 5,14V na wyjściu do siatki znajduje sie ok. 35V
  • #13 7298305
    xlim
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    witam ok zrobiłem tak pisaliście do zasilania przetwornicy podłączyłem pand 11V wyświetlać się zapalił lecz tylko na chwile jak go ruszyłem to zgasł Taśma jest ok zauważyłem że na wyświetlaczu cie wyświetlał się żaden konkretny napis lecz wszystko się paliło
  • #14 7882680
    chomisi
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Z tyłu radyjka przychodzą 2 tranzystory BD435

Dodano po 51 [sekundy]:

BD 435 (tranzystorki z tyłu radia) - 2 sztuki
  • #15 7946723
    tomekccoolloo
    Poziom 11  
    Ocena: 19
    Mógł by ktoś konkretnie powiedzieć gdzie znajdują się te 2 tranzystory? Bo mam podobny problem z radiem.

Dodano po 4 [godziny] 56 [minuty]:

Już doszedłem gdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy radia Medion MD 4631, które po włączeniu nie wyświetla obrazu na wyświetlaczu, mimo że mechanizm CD działa (płyta jest wciągana i kręcona). Radio posiada zewnętrzną przetwornicę napięcia, podejrzewaną o usterkę. Podstawowe sprawdzenia taśmy łączącej panel z płytą główną nie wykazały uszkodzeń. Po podaniu około 8 V na zasilanie przetwornicy nie pojawiło się napięcie wyjściowe, które powinno wynosić około 200 V. Jednak serwis RTV potwierdził, że przetwornica działa prawidłowo. Przyczyną braku obrazu okazał się uszkodzony tranzystor na płycie głównej, który podawał zasilanie do układów radia. Tranzystory mierzone miernikiem bez obciążenia wydawały się sprawne, ale pod obciążeniem zawodziły, co wymagało ich wymiany na nowe. Uszkodzony tranzystor nie znajdował się w przetwornicy, lecz na płycie głównej, z tyłu radia. Wskazano, że stosowane tranzystory to m.in. BD435 oraz oznaczenia zd803 i zd301, dla których poszukiwano zamienników. Dodatkowo, aby wyświetlacz typu VPL działał poprawnie, potrzebne jest napięcie około 30 V na siatkę, co można uzyskać podłączając zasilanie przetwornicy do punktu na płycie głównej z napięciem powyżej 11 V. W niektórych przypadkach diody na wyświetlaczu migają, a radio nie wyłącza się, co może wskazywać na problemy z układami zasilania lub sterowania. Użytkownicy poszukiwali również schematów przetwornicy oraz informacji o podłączeniu przewodów przetwornicy, które czasem są odcięte.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA