logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

!!! E365 nie włacza sie, widac tylko jakies malutkie paski !

Kukiz18 30 Sty 2006 19:21 1383 15
REKLAMA
  • #1 2238468
    Kukiz18
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    hej. mam motorole, nie znam jej pochodzenia. jak ja dostałem do wgrałem softa. wszystko poszlo ok, ale tel sie nie włacza.

przy właczaniu widac tylko jakis pasek w roznych miejscach wysw, taki granatowy cieniutki. wysw na 100% sprawny.

co moze byc przycznya?
  • REKLAMA
  • #2 2238840
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    jesli nie pomaga soft to najprawdopodobiej urwal sie procek lub flash musisz je przelutowac pozniej flash i 99% smiga
  • #3 2240761
    Kukiz18
    Poziom 21  
    a gdzie jest ten procesor?
    i flash? w ktorym miejscu, i jak to przelutowac, moze goracym powiewtrzem ?
  • REKLAMA
  • #4 2240812
    Robgie
    Poziom 27  
    tak goracym powietrezm jak nie wiesz ktory t pregrzej wszystkie .to sa te pod klawiatura
  • #5 2240870
    Kukiz18
    Poziom 21  
    nie jestem za bardzo specem od telefonow, i nie mam specjalistycznego sprzetu. Ten telefon jest podobno uszkodzony z powodu zaslinienia przez małego beybe :) jakies dziecko miało go w ustach i zaslinilo. ale miałem drugi taki tel. przełozyłem wszystko z tamtego. Ale dalej nic, wiec płyta gł nie działa. Grzeje go i grzeje i nic. Zadnych oznak zycia. Nie mam zadnego urzadzenia oprocz suszarki :/ mozna suszarka? albo zarowką z lampki? podstawie pod nia plyte i zostawie na troche (ale na ile?) moze tak byc?

aha, gdy sprawdzam czy działa to podpinam tylko zasilanie wysw i klawiature, nie skladam za kazdym razem całego telefonu, tak chyba tez sie właczy??? czy musze poskladac wszystko i włazyc w obudowe???

grzeje ja juz 20min pod lampka, w niektorych miejscach nie da sie jej dotknac rekami, taka jest goraca,a tel dalej nie działa

ma ktos jeszcze jakis
    pomysł????

z gory dziekuje za pomoc
  • #6 2241358
    zolni
    Poziom 11  
    sprawdz czy telefon laduje. jak bedzie ladowal to masz uszkodzona plytke klawiatury lub zlacze plytki.
  • REKLAMA
  • #7 2241379
    Kukiz18
    Poziom 21  
    po podłaczeniu ładowarki nic sie nie dzieje, na wyswietlaczu niekiedy pojawi sie jakas kreska i tyle, sprawdzalem miernikiem, prad dochodzi do bateri , ale mały ok 1,48V :/ ale nie w tym problem, mam inna naładowana baterie i 2 plytki klawiatur, i nic
  • REKLAMA
  • #8 2241636
    zydek87
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    A nie skopałeś telefonu przez złe wgranie flasha? bo ja też miałem taki tel.i przed flashowaniem nie naładowałem baterii i mi nie wgrało softa poprawnie i też miałem takie paski na wyswietlaczu.Spróbuj jeszcze raz z softem.Może to pomoże.
  • #9 2241736
    Kukiz18
    Poziom 21  
    miałem baterie na fool, 3 kreski
    soft na 100% wgrany poprawnie
  • #10 2242025
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    dokładnie przed chwilą miałem to samo, wygrzanie układów pod klawiaturą pomogło, grzałem wszystkie, aby co chwile nie składać i rozkładac
  • #11 2242164
    flashmmx
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Cytat:
    prad dochodzi do bateri , ale mały ok 1,48V

:D
  • #12 2242776
    Kukiz18
    Poziom 21  
    flashmmx napisał:
    Cytat:
    prad dochodzi do bateri , ale mały ok 1,48V

:D

:) moze to smieszne ale na innej motoroli mierzyłem i jest wiecej, chyba cos koło 3v

a tak wogole to udało sie uruchomic tel, tylko jest jeden problem, nie wiem czemu, czy podczas grzania, czy nie, ale plyta gl jest lekko wygieta. Tzn nie jest idealnie plaska tylko ma lekka fale. Jak jest luzem to działa , ale jak wkrece tel do obudowy i jak dociagne srobki to sie odkształaca i tel sie nie włacza.
  • #13 2248703
    Szusty
    Poziom 14  
    Oczyszczenie całej PCB, przelutowanie całej PCB + Flash i powinna wstać.
    Po wgraniu flasha sama powinna się włączyć.

Pozdrawiam.
  • #14 2250947
    Kukiz18
    Poziom 21  
    nie mam specjalistycznego sprzetu aby ja przelutowac, mozna to zrobic jakims domowym sposobem? ja ja wygrzewałem lampka biurkowa, 3cm od zarowki, i tak na 30 min. Tel działa, ale jeszcze czasem sie wiesza, i trzeba wyciagnac i włozyc baterie
  • #15 2252444
    Robgie
    Poziom 27  
    nie no bez jaj cyna puszcza przy okolo 230 -280 stopni a lampka to raczej poza wyraznemu przyjrzeniu sie nic wiecej nie zdzialasz
  • #16 2253298
    Kukiz18
    Poziom 21  
    hmm.... jakby to powiedziec. Oststnio zostawiłem plyte pod lampka na 1h. Jak ja potem zobaczylem to nic sie nie dało zrobic. Cyna wyplyneła spod procesora, wiec jedna da sie :> od tego czasu boje sie nia dlugo grzac:)

działa, zaryzykowałem i grzałem dluzej, plyta troszke sie wygieła, tzn srodkiem byla nizej, wiec wziałem deseczke przylozylem do niej pcb i dokrecilem do niej pcb, tak aby sie odksztalcila na prosto i grzałem....bardzo mocno...jak ostygła to odkrecilem pcb z deseczki i zamontowałem do tel, moze to smieszne, ale dziala.

dzieki za pomoc. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył telefonu Motorola E365, który po wgraniu softu nie uruchamiał się poprawnie, wyświetlając jedynie cienkie, granatowe paski na ekranie. Przyczyną mogło być uszkodzenie procesora lub pamięci flash, wymagające przelutowania układów pod klawiaturą. Próby domowego nagrzewania płyty głównej lampką biurkową lub suszarką nie przyniosły trwałego efektu, a długotrwałe grzanie spowodowało częściowe rozlutowanie cyny pod procesorem i lekkie wygięcie płyty. Telefon działał tylko wtedy, gdy płyta była luźna, a po dokręceniu obudowy odkształcenia powodowały brak uruchomienia. Ostatecznie zastosowano metodę prostowania płyty na desce i mocne, kontrolowane nagrzewanie, co pozwoliło na uruchomienie telefonu, choć nadal zdarzały się zawieszenia wymagające wyjęcia i ponownego włożenia baterii. Zalecane jest profesjonalne przelutowanie całej płytki PCB i ponowne wgranie softu, gdyż domowe metody są ryzykowne i mogą uszkodzić lutowanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA