logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Telefunken PalColor S540 – wyłącza się po 2 sek., miga dioda stand-by, TP24

geniusm 18 Lip 2006 12:18 1254 8
REKLAMA
  • #1 2830330
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Witam,

Telewizor Telefunken S540, po włączeniu
    uruchamia się na 1-2 sekundy ( słychać WN) po czym wyłącza się
    a dioda stand-by zaczyna migać...

dodam że telewizor jakiś czas temu (2-3 lata) był naprawiany - kilkakrotnie palił się tranzystor TP24 w przetwornicy... później się uspokoiło aż do dziś...

pozdr,
    szejk
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 2830608
    geniusm
    Poziom 27  
    czytałem to już wcześniej, niestety nic to nie dało ...
  • REKLAMA
  • #4 2831176
    *paweł*

Specjalista Automatyk
    Ocena: 95
    Wymien kondensatorki w przetwornicy.Jesli niema zimnych lutow i niejest zwarta na odchylaniu to powinna ruszyc.Ps.kolega jest moze z tego zdziarca kolo radomysla?

Pozdrawiam
    Konto firmowe:
    Automation-Systems
    Domatków 36, Kolbuszowa, 36-100 | Tel.: 17 XXXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: automatyka-sklep.eu
  • #5 2831904
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 79
    jakie sa napiecia na wyjsciu?odlacz poziom i zobacz jak sie zachowuje sama pzrretwornica ,czy tez sie wylacza
  • REKLAMA
  • #6 2836701
    geniusm
    Poziom 27  
    wymiana elków w przetworncy nic nie dała.

natomiast po odłączeniu odchylania TV odpalił, ale słychać dziwne trzaski ...

P.S.
    tak to "ten" Zdziarzec ... zresztą jedyny na mapie Polski ...
  • #7 2837988
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    w jakim sensie odlaczyles odchylanie?mam nadzieje ze wylutowale "hota" i podlaczyles zarowke miedzy systemowe i mase,i ruszyla przetwornica?jesli tak to do wymiany tranzystor jesli ,ska wiesz ze wchodzi "wysokie"?
  • #8 2839912
    geniusm
    Poziom 27  
    Tranzystor w przetwornicy wymieniałem.
    odłączyłem odchylanie w takim sensie że odłączyłem cewki...

pozdr,
    geniusm
  • #9 2843126
    mariusz.s
    Warunkowo odblokowany
    sprawdź czy kondensatory sa dobre czy nie ma przebicia i czy nie są powypalane lub coś w tym stylu

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor Telefunken PalColor S540 po włączeniu działa przez 1-2 sekundy, słychać wysokie napięcie (WN), po czym się wyłącza, a dioda stand-by zaczyna migać. Problem jest powiązany z wcześniejszymi awariami tranzystora TP24 w przetwornicy, który był kilkakrotnie wymieniany. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych w przetwornicy nie przyniosła poprawy. Po odłączeniu cewek odchylania telewizor uruchamia się, lecz pojawiają się trzaski dźwiękowe. Sugerowano sprawdzenie napięć na wyjściu przetwornicy oraz kontrolę kondensatorów pod kątem przebicia lub uszkodzeń. Odłączenie odchylania polegało na odłączeniu cewek, a nie na wlutowaniu żarówki między systemowe i masę. Wskazano, że przy problemach z wysokim napięciem w przetwornicy konieczna może być wymiana tranzystora TP24.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA