elektryk napisał: Standard przemysłowo oznacza do 32 urządzeń, ale ile zadziała więcej to nikt nie da gwarancji
Biblioteka do samego RS485 nie jest potrzebna bo to jedynie warstwa fizyczny, do obsługi protokołu warstwy logicznej (np modbus albo profibus) to nie wiem.
Ale ATTiny12/13 nie ma UARTa - trzeba 'ręcznie' oprogramowac nogi wejściowe i wyjścowe, na co jak się okazało nie mam za bardzo czasu. Najwyżej wezmę ATtiny2313, on co prawda więksy jest ale UARTa ma. Protokół wyższego poziomu jest mniej potrzebny, bo układy są proste, mają tylko dawać jeden bajt danych w odpowiedzi na jeden bajt przychodzący (adres) - tu żadnej filozofii nie trzeba.
BTW. Impedancja wejściowa RS485 to 12kΩ, tak? Czy można zasymulować te 80 odbiorników oporkiem 150Ω wpiętym do jednego (testowego) urządzenia? Bo nie chcę robić 80 układów tylko po to, żeby się przekonac, że to nie działa

Niestety z magistralą RS485 nie mam jeszcze większych doświadczeń i nie wiem jakie ma 'narowy'. W najgorszym razie podzielę te 80 sztuk na trzy oddzielne łańcuchy.
Dodano po 9 [minuty]: zby napisał: Ilość ta jest zależna od obciążenia jakie wnosi dołączony do magistrali układ i jest zależny od typu począwszy od 32, 128, 256. Innym parametrem jest maksymalna prędkość i tu są kostki i na 250kHz i 2M.
Ja stosuje z powodzeniem tanie 75LBC176 z około 70 urządzeniami na linii przy prędkości 2400B i przy dużo większych odległościach niż potrzebujesz. Taką transmisje możesz na małym 8-pinowym AVR zrobić programowo, ale każdy procesor będzie musiał mieć ustawiony w trakcie programowania inny adres. Jeśli zastosujesz kwarc to zostanie tylko 1 wolny pin (przy programowaniu wysokonapięciowym) lub gdy wewnętrzny RC to mogą się pojawić problemy ze stabilnością.
Dzięki - spróbuję tak zrobić, 2400B to i tak dużo za dużo niż mi wystarczy. Szkoda, że wewnętrzny oscylator jest tak niestabily - jedna noga to za mało, muszę mieć trzy (no, dwie z kombinowaniem), widzę, że muszę i tak użyć większego scalaka, co ma swój plus (wbudowany UART).
I jeszcze jedno dodatjkowe pytanko: Zasadniczo RS485 nie powinna być rozgałęziona, ale czy przy tak niewielkich prędkościach (1200 - 2400B) i odległosciach jedno czy dwupoziomowe drzewko ma szansę poważnie zepsuć transmisję? Bo zapene znacznie mi to ułatwi prowadzenie kabla z magistralą. Na wejściowej nodze scalaka zastosowalbym filtr tłumiący ew. odbicia, choć ich amplituda i czas trwania powinny być znikowme.