logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Radmor 5102 - Zniekształcenia w jednym kanale przy wyższej głośności

Myszaxx1 30 Sty 2006 23:24 1199 4
REKLAMA
  • #1 2239596
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam.Mam amplituner Radmor 5102 i podczas pracy gdy dam trochę głośniej w jednym z kanałów zaczynają być słyszalne duże zniekształcenia.Wygląda to tak jak by sinusoida na wyjściu nie była symetryczna(np. ścięta od dołu lub góry)usterka na pewno znajduje się na płytce wzm. mocy, ponieważ gdy podmieniłem płytki to usterka znikła.Podmieniłem na tej płytce wszystkie półprzewodniki i elektrolity i problem nie zniknoł.Może to być spowodowane tym że podczas podmiany tranzystorów które pracują w parach nie zwracałem uwagi na to aby były identyczne pod względem wzmocnienia, tylko brałem je z różnych źródeł??
  • REKLAMA
  • #2 2239714
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2306
    Witam
    Kilka miesięcy temu miałem taki przypadek, że dopiero wymiana tych końcowych tranzystorów przywróciła prawidłową pracę wzmacniacza na większych mocach (parami).
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • REKLAMA
  • #3 2239905
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    No proszę, a ja myślałem że tranzystor albo działa, albo nie działa, ale to już nie pierwszy raz kiedy wszystko(i wszyscy)mówi że tak nie jest.Jutro zakupię dwie dwuenki i przelutuję.Pozdro
  • REKLAMA
  • #4 2239966
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    jak mam takie uszkodzenie w radmorze to 1 co robię to zamieniam miejscami płytki sterujące (o sprawdzeniu bezpieczników nie wspominam bo to oczywiste) jak dalej charczy ten sam kanał to zamieniam miejscami sygnały dochodzące do tego wzmacniacza co jest trochę trudne(bo trzeba trochę rozciąć sznurek na wiąskach )ale mozliwe i po tych zabiegach mam zlokalizowaną usterkę jak dalej zniekształca ten sam kanał to zostaja tylko tranzystory mocy i prądu spoczynkowego
    u tu potwierdzę że miałem taki przypadek że były to tranzystory mocy ale miały dziwne troche przejscia ale trzeba by też sprawdzić połączenia przez śruby tranzystrów mocy bo zasilanie na kolektory idzie przez śruby które z czasem moga tracić kontakt
  • #5 2916605
    Myszaxx1
    Poziom 12  
    Problem rozwiązała wymiana tranzystorów 2N3055.Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.
REKLAMA