logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwersja poziomów napięć między AVR a cc1000 - 3.3V <-&g

anszom 31 Sty 2006 16:18 4325 10
REKLAMA
  • #1 2241646
    anszom
    Poziom 11  
    Mam, albo raczej będę niedługo miał moduły do transmisji radiowej oparte na cc1000 (mmcc1000 z propoxu). Chciałem je podłączyć do mikrokontrolera atmega128 - problem polega na tym że cc1000 chodzi na 3.3V, a atmega na 5V. Przez co należałoby je połączyć?
    Z tego co widzę do komunikacji potrzebne są dwie linie dwukierunkowe, dwie w kierunku cc1000 (3.3V) i jedna w kierunku atmegi (5V).
  • REKLAMA
  • #2 2241724
    Prymulka
    Poziom 18  
    Ocena: 8
    Możliwe że bedzie wszystko ok jak nie dasz konwertera. W każdym badź razie cc1000 powinien prawidłowo odczytywać stany z procka, a w drugą stronę strone mógłbyśdać np. 74AHCT1G125
  • REKLAMA
  • #3 2241832
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A nie ma w nocie aplikacyjnej napisanego przykładowego podłączenia do procesora 5V? Bo mnie się wydaje ze ktoś prezentował już na forum, jakieś wycinki ze schematami.
  • REKLAMA
  • #4 2241905
    anszom
    Poziom 11  
    Prymulka napisał:
    Możliwe że bedzie wszystko ok jak nie dasz konwertera. W każdym badź razie cc1000 powinien prawidłowo odczytywać stany z procka, a w drugą stronę strone mógłbyśdać np. 74AHCT1G125

Bez żadnego konwertera raczej nie przejdzie bo z tego co wyczytałem cc1000 nie znosi zbyt dobrze napięcia 5V. Czym ten 74AHCT1G125 różni się od zwykłego bufora - i jak miałby mi pomóc? Czy 3V to będzie już dla niego stan wysoki?

elektryk napisał:
    A nie ma w nocie aplikacyjnej napisanego przykładowego podłączenia do procesora 5V? Bo mnie się wydaje ze ktoś prezentował już na forum, jakieś wycinki ze schematami.

Znalazłem tylko jedną notę dotyczącą konwersji poziomów - http://www.chipcon.com/files/AN_021_Voltage_Level_Conversion_1_1.pdf - ale żadnego konkretnego przykładu podłączenia nie podali.
    Wspominali tam o MAX3370/3371 - wygląda nieźle bo dwukierunkowy i nie wymaga specyfikowania kierunku, ale na polskich stronach nic o nim nie znalazłem więc nie wiem na ile trudno go dostać, poza tym potrzebowałbym 5 takich na jedno radio.
    Był też 74LVC4245 - 8bitowy, ale wymaga podania jednego kierunku dla wszystkich bitów - więc to też mnie nie urządza.
    A przy najprostszym dzielniku napięcia w kierunku cc1000 -> atmega 3V wypada na granicy tego co uznaje za stan wysoki.
  • #5 2242073
    Jacor
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Polecam konwertery pozimów z firmy Maxim z serii MAX3372-MAX3379, MAX3390-MAX3393, do wyboru do koloru. Stosuje je w swoich aplikacjach i doskonale się sprawdzają. Mamy do wyboru linie jednokierunkowe i dwukierunkowe, minimalna ilość elementów zewnętrznych.
  • #7 2244174
    uC
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    Witam,

Nie musisz uzywac konwerterow:)
    Zaopatrz sie w AVR'a z koncowka L w nazwie. Dziala przy nizszych napieciach:) 3.3V spokojnie mu starczy. Tak samo mam w swojej aplikacji, wszystko dziala!

Pozdrawiam,
    Piotr
  • REKLAMA
  • #8 2244881
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Ja te układy zasilam 3V6 i ATmega32 (bez literki L) i śmiga bez problemu.
  • #10 2245503
    anszom
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

uC, GienekS:
    Procesora nie mogę uruchomić na napięciu < 5V, bo musi się komunikować z innymi układami (np. kamerką) pięciowoltowymi - czyli pozostałby ten sam problem.

Light-I:
    Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia z elementami analogowymi (z cyfrowymi bawię się kilka miesięcy więc też żaden ze mnie specjalista) - ale ten konwerter nie może działać w dwóch kierunkach "na zmianę" na jednej linii prawda?

Jeśli chodzi o wybór elementu to poszukam w sklepie na początek "gotowców" - z tego co wygooglałem MAX3000/1/2/3 lub ADG3308 robią 8-kanałową dwukierunkową konwersję bez specyfikacji kierunku. A jeśli nie to zostaje parka 74AHCT1G125 (w kierunku 3V->5V) oraz 74LVX125 (5V->3V) i ręczne przełączanie kierunku - tylko to zajmie sporo miejsca.
  • #11 2245576
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    µC podłączasz do RxD_1 i TxD_1. Dokładasz jeszcze jedną identyczną linię dla SCK. Obie linie zwierasz (RxD_2 z TxD_2), a własne echo filtrujesz programowo w µC, ot i cała filozofia... ;)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu konwersji poziomów napięć między modułami radiowymi opartymi na układzie CC1000 pracującymi na 3.3V a mikrokontrolerem Atmega128 zasilanym napięciem 5V. Wymagana jest dwukierunkowa komunikacja na kilku liniach sygnałowych, co komplikuje dobór odpowiednich konwerterów poziomów. Wskazano, że bezpośrednie połączenie może być ryzykowne, gdyż CC1000 nie toleruje napięcia 5V na wejściach. Proponowane rozwiązania to użycie specjalizowanych układów konwerterów poziomów, takich jak seria MAX3370/3371, MAX3372-MAX3379, MAX3390-MAX3393 firmy Maxim, które oferują dwukierunkową konwersję bez konieczności ręcznego przełączania kierunku. Alternatywnie sugerowano użycie buforów 74AHCT1G125 (3.3V->5V) i 74LVX125 (5V->3.3V) z ręcznym sterowaniem kierunkiem, co jednak zwiększa złożoność i zajmuje więcej miejsca. W dyskusji pojawiła się także sugestia zasilania mikrokontrolera napięciem 3.3V (np. wersje AVR z końcówką L), jednak w tym przypadku autor potrzebuje 5V ze względu na inne podłączone urządzenia. Podkreślono, że proste dzielniki napięcia mogą nie zapewnić stabilnego poziomu logicznego wysokiego dla CC1000. Wskazano również na możliwość programowego filtrowania echa sygnałów przy łączeniu linii RxD i TxD. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem są dedykowane dwukierunkowe konwertery poziomów napięć, które minimalizują elementy zewnętrzne i komplikacje w układzie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA