Prymulka napisał: Możliwe że bedzie wszystko ok jak nie dasz konwertera. W każdym badź razie cc1000 powinien prawidłowo odczytywać stany z procka, a w drugą stronę strone mógłbyśdać np. 74AHCT1G125
Bez żadnego konwertera raczej nie przejdzie bo z tego co wyczytałem cc1000 nie znosi zbyt dobrze napięcia 5V. Czym ten 74AHCT1G125 różni się od zwykłego bufora - i jak miałby mi pomóc? Czy 3V to będzie już dla niego stan wysoki?
elektryk napisał: A nie ma w nocie aplikacyjnej napisanego przykładowego podłączenia do procesora 5V? Bo mnie się wydaje ze ktoś prezentował już na forum, jakieś wycinki ze schematami.
Znalazłem tylko jedną notę dotyczącą konwersji poziomów -
http://www.chipcon.com/files/AN_021_Voltage_Level_Conversion_1_1.pdf - ale żadnego konkretnego przykładu podłączenia nie podali.
Wspominali tam o MAX3370/3371 - wygląda nieźle bo dwukierunkowy i nie wymaga specyfikowania kierunku, ale na polskich stronach nic o nim nie znalazłem więc nie wiem na ile trudno go dostać, poza tym potrzebowałbym 5 takich na jedno radio.
Był też 74LVC4245 - 8bitowy, ale wymaga podania jednego kierunku dla wszystkich bitów - więc to też mnie nie urządza.
A przy najprostszym dzielniku napięcia w kierunku cc1000 -> atmega 3V wypada na granicy tego co uznaje za stan wysoki.