logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć i skonfigurować głośniki 5.1 do komputera?

motorolae365ok 31 Sty 2006 22:00 2776 25
REKLAMA
  • #1 2243161
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Ocena: 1
    Witam,

mam klika pytań odnośnie głośników do komputera, oczywiscie w systemie 5.1:

a) Jak to jest zrobione, bo z tyłu mam kilka wejść i teraz przecierz do każdego głośnika nie może iśc bezpośrednio tylko przez wzmacniacz... i czy każdy głosnik ma swój wzmacniacz, czy jest jeden głowny i od niego wychodza kable do pozostałych?
    b) jak zrobić taki wzmacniacz? jak możecie to podajcie schematy.

Bede ogromnie wdzieczny za słowa pomocy.
  • REKLAMA
  • #2 2243429
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    Zabardzo cie nie rozumiem :). Chcesz miec glosniki do kompa w systemie 5.1........No to kupujesz sobie taki zestaw do komputera. Satelitki podpinasz bezposrednio do subwoofera. Od karty dzwiekowej* w kompie odprowadzasz 3 przewody do subwoofera i wszystko dziala :D

*Musisz kupic karte wielokanalowa by moc sie cieszyc dzwiekiem przestrzennym ("kosz paru zlotych"), badz tez SuondBlastera, 5.1 live! w zupelnosci starczy (na poczatek :D).Co do budowy wzmaka sam nie mam pojecia jak to jest zbudowane. Ale napewno nie ma do kazdego glosnika oddzielnego wzmaka. (tak mi sie wydaje). Co do schematu to nic cie nie dam bo to jest zbyta skomplikowane :/, a zreszta takowego nie mam. Poszukaj w wyszukiwarce na forum, cos tam znajdziesz wiecej
  • #3 2243509
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Dobra, ale ja jestem uparty i lubie cieszyć sie i w tym wypadku słuchać z czegoś własnego:).
    Mam płyte główną z zintegrowaną kartą dziwękową - 7.1 i chyba wystarczy, i w programie dołączonym do płyty jest opis wtyczek:
    -Line In
    -Mic In
    -Front Speaker Out (?) = czyli z przodu?
    -Rear Speaker Out (?) = a to do czego?
    -Side Speaker Out (?) = pewnie po bokach w środku...
    -Center/Subwoofer Speaker Out (?) = głośnik centralny i subwoofer czy tylko subwoofer?

Aha i pytanie do tego subwoofera - czy to jest normalny głośnik czy jakiś inny i czy ta tuba (w obudowie) dużo daje?

I chyba najważniejsze... czy opłaca się coś takiego zrobić samemu?:)
  • #4 2243631
    postiga
    Poziom 25  
    Ocena: 51
    No to oki, masz karte jest git. Co do subwoofera to jest taka sprawa ze musisz sie zaopatrzyc oczywiscie w subwoofer aktywny z wejsciami na satelity w tym wypadku piecioma. Szczerze........to nie chce cie zniechecac, ale podejmujac sie samemu, zbudowania wszystkiego od podstaw to jest zajebisci* duzo roboty no i trzeba miec sporo kasy. Naprawde polecam kupiena zestawu 5.1.
  • #5 2243799
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    a ja nie...

rear Out to jest wyjście na tylne głośniki

Side out se daruj to są głośniki boczne

center/subwofer - tak to jest centralny i sub..

wzmacniacze musza być oczywiście do kazdego głośnika osobne, ja w tym wypadku wstawił bym TDA2030 z zasilaniem symetrycznym.. musisz tez wtedy porobić sobie 5 kolumieniek 2 droznych

Subwofer powninien mieć specjany głośnik.. przedewszytkim, obudowa moze być normalna, zamknięta taki sub będzie miał małą dosyć sprawność.. ale inne parametry będą leprze niz przy innych typach obudowy.. no i zamknięta mozna robić "na oko" bo inne to juz trzeba liczyć.. no i do suba dał bym jakiś mocnieszy wzmacniacz..
  • #6 2244082
    konti
    Poziom 27  
    Ocena: 117
    Witam nie lepiej kupic jakis zestaw creative bo moim zdaniem zestaw kosztuje z 220 zl a ty na 100% nie zmiescisz sie w tej kwocie budujac zestaw samemu
  • #7 2245042
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Poczytałem na forum na temat TDA2030, ale zauwazyłem ze jest mozliwe podłaczenie 2 głośników... więc bede musiał zbudowac 2 takie wzmacniacze i osobny jeszcze do subwoofera i centralnego?
  • REKLAMA
  • #8 2245295
    konti
    Poziom 27  
    na subwoofer i centralny bedziesz musial dac wiecej mocy niz na pozostale czyli musza byc glosniejsze od 40 do 50 procent w stosunku do satelitek
  • #9 2245617
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    No więc troche wyjdzie na to kasy:/
    A tak jak w artykule: http://www.elektroda.net/audio/tda7294/ bede musiał kupić po 2 układy na przednie głośniki, 2 na tylne i jeszcze 2(inne) na sub i center?
    Gdzieś widziałem, że tylko jeden scalek jest potrzebny na głośniki... da się tak?
  • #10 2246505
    konti
    Poziom 27  
    czlowieku jestes git bedziesz mial po 100watt na kanal nie zapomnij o poborze pradu z sieci :) bo na to trzeba co najmniej trafo 150VA pomnoz sobie 150 * 6 :) w sumie jak chcesz miec dobrze grajacy sprzet to TDA bedzie sam ra pozdrawiam :)
  • #11 2246811
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    a jaki według was będzie najlepszy ukłąd i o jakiej mocy? Czy wg was 30W na satelite wystarczy?
  • REKLAMA
  • #12 2247351
    konti
    Poziom 27  
    to zalezy jak dla kogo jeden bedzie chcial 30 wat a drugi bedzie chcial 100 wat ja tam mam trawiate ws301 ktora ma 25w*2 i jestem zadowolony aha i jeszcze glosniki tonsila 40watowe mysle ze to bedzie zalezne od twojego gustu i uznania
  • #13 2247407
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    25W na satelitke to duuuzo, więc jednak nalezało by zmostkować tego TDA2030.. bo tyle wtedy z siebie odda .. pytanie teraz co z głosnikami?? do suba bym robił coś na tranzystorach.. a centralny... ja wiem..
    TDA1514A ??
  • #14 2247808
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    czyli tak:
    -4 satelitki (na 2 głośniki 1 TDA2030, czyli razem 2 układy
    -centralny (TDA 1514A)
    -subwoofer (tranzystory... a macie jakiś schemat bo jakoś nie umiem nic znaleźć konkretnego:( )
    Aha, moglibyscie podać mi przybliśoną cenę tego cuda?

-----------------
    Głośniki:
    no tu jest mały problem ale do rozwiązania, tylko znowu chce się was poradzić... lepiej większe głośniki, czy większy wzmacniacz? bo chyba jak na razie to wykombinuje 15 W na satelity... a na suba musze coś kupić i na centralnego... Wiec opłaca się robić z większym wzmacniaczem?
  • #15 2248137
    konti
    Poziom 27  
    Witam zawsze glosniki musza byc mocniejsze od wzmacniacza aby nie spalic ukladu
  • #16 2248273
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    a jeżeli będą słabsze, ale wzmacniacz ustawie na powiedzmy 50%, to dalej będzie zagrożenie przepalenia ich/układu ?
    Aha i jeszcze jedno, czy po zmostkowaniu tego TDA2030 to dalej bedzie stereo? bo do tego dążę?
  • REKLAMA
  • #17 2248279
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Cytat:

a jeżeli będą słabsze, ale wzmacniacz ustawie na powiedzmy 50%, to dalej będzie zagrożenie przepalenia ich/układu ?

Nie, będzie ok. Ważna jest jeszcze impedancja głośników.

Cytat:

Aha i jeszcze jedno, czy po zmostkowaniu tego TDA2030 to dalej bedzie stereo? bo do tego dążę?

Jeżeli zmostkujesz dwa układy TDA powstanie układ monofoniczny o większej mocy.
  • #18 2248403
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Dzięki że mnie uspokoiłes, co do tego drugiego...
    Cytat:
    25W na satelitke to duuuzo, więc jednak nalezało by zmostkować tego TDA2030.. bo tyle wtedy z siebie odda

Czyli na odwrót, chce zmniejszyć ich moc, ale wtedy strace stereo, tak?
  • #19 2248458
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Powoli.
    Masz układ TDA2030. Jest to monofoniczna końcówka mocy ~13W

Jeżeli chcesz wyciągnąć większą moc - należałoby zmostkować dwa takie układy.

W Twoim przypadku najprościej zbudować pięć wzmacniaczy monofonicznych na TDA, zasilić je jednym wspólnym trafo (~100VA powinno w zupełności wystarczyć) i zamknąć wszystko w jednej obudowie. Jeżeli Ci będzie mało - można dołożyć subwoofer (na czymś mocniejszym z odddzielnym zasilaniem).

Pojawia się jednak spory problem jeżeli chodzi o taki układ - a miarnowicie regulacja głośności.
    Nie wiem jak z dostępnością potencjometrów 5-cio kanałowych - ale podejrzewam że najtańsze nie są.
    Pięć osobnych potencjometrów - można zgłupieć gdy chcesz lekko zgłośnić lub przyciszyć. Jeżeli coś w tej materii się zmeiniło - prosze mnie poprawić.

Oczywiście można podłączyć bezpośrednio pod PC i regulować z panelu sterowania.
  • #20 2248873
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Czyli wyjdzie na to że bede miał 13W na kanał... myślałem ze wyjdzie więcej... czy wg was jest to wystarczające? I czy na centralny nie lepiej by mocniejszy? O subwooferze to jeszcze pomyśle. Co do głośności, to zobacze co da się zrobić, narazie o tym nie myśle (mam pilot do kmp[a wiec z głośnościa chyba nie bedzie za dużego problemu).
    A co radzicie mi z subem? mozecie podac jakiś schemat?

PS. A co do tych 13W... sa jeszcze jakieś ukłądy co b gwarantowały 25? Oczywiście takie które się nadaj bo na elce znalazłem ich dosyć sporo. Doradźcie coś:)
  • #21 2260542
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Sorki ze podbijam, ale w poniedziałem ide do sklepu zamówić wszystkie potrzebne cześci więc prosze was tylko o doradzenie na jakim układzie zrobić wzmacniacz na 25W? Na elce jest ich sporo, dlatego chce sie was poradzić.
  • #23 2261760
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    Ok, a jeszcze jedno pytanie, bo nie chce że zrobi i nie bedzie grało... Chodzi o Ω, czy bedzie działał ukłąd na 8Ω z głośnikami 3Ω i na odwrót?
    I czy Ω ma jakies znaczenie jeśli chodzi o moc głośnika?
  • #24 2262162
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ω to impedajcja głośnika. PRzeważnie 4 lub 8 Ω (omów) - pojawiają się też 6 Ω lub 16 Ω.
    Odnośnie impedancji głośników swojego czasu był przyklejony temat - poszukaj jest dokładnie opisane. Tak w skrócie - do wzmacniacza o mniejszej impedancji wyjściowej (np 4 Ω) możesz podłączyć głośniki o większej impedancji (8 Ω) ale NIGDY NA ODWRÓT.
    Jednak podłączenie np. głośników 8 Ω do wzmacniacza 4 Ω spowoduje że głośniki będą grały ciszej - wzmacniacz odda mniej mocy (połowe).
    Dlatego najlepiej podłączać głośniki dopasowane do impedancji wzmacniacza.
    Swoją drogą - skąd wziąłeś 3 Ω?
  • #25 2267500
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    dokładnie 3.2Ω, gdzieś tam z jakiego radiomagnetofonu. Nie wiem jakiego vbo są z odzysku.
  • #26 2277021
    motorolae365ok
    Poziom 20  
    No to teraz mam nadzieje ze ostanie pytanie:
    1. Koszty: ile bedzie kosztować transformator na 50V (TDA2050) i czy można podłączyć przez niego 4 wzmacniacze na TDA2050 i reszta części (do wzmacniacza na 1 kanał)?
    2. Najpierw chciałbym kupić sam ukłąd i te niezbedne pierdoły bez transformatora. I pytanie czy moge to testować na takiem innym transformatorze, na tórym moge recznie ustawić od 1-230V ? jest on pojedyńczy.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i konfiguracji głośników 5.1 do komputera, ze szczególnym uwzględnieniem kwestii wzmacniaczy i ich budowy. Standardowo satelitki podłącza się do aktywnego subwoofera, który ma wejścia na pozostałe głośniki, a do karty dźwiękowej komputera prowadzi się trzy przewody. Wzmacniacz jest zwykle jeden główny (w subwooferze), a nie osobny dla każdego głośnika. W przypadku samodzielnej budowy wzmacniaczy, popularnym wyborem są układy scalone TDA2030 (mono, około 13W na kanał) oraz TDA2050 (mocniejszy, około 25W). Do subwoofera i głośnika centralnego zaleca się mocniejsze wzmacniacze, np. TDA1514A lub wzmacniacze tranzystorowe. Wzmacniacze monofoniczne na TDA można zasilić jednym transformatorem o mocy około 100-150 VA. Impedancja głośników powinna być dopasowana do wzmacniacza (najczęściej 4 lub 8 Ω), podłączenie głośników o niższej impedancji niż wzmacniacz może uszkodzić układ. Mostkowanie układów TDA2030 zwiększa moc, ale zmienia sygnał na monofoniczny. Regulacja głośności w systemie 5.1 z własnymi wzmacniaczami może być problematyczna, gdyż wymaga potencjometrów wielokanałowych lub regulacji z poziomu komputera. Koszt samodzielnej budowy jest znacznie wyższy niż zakup gotowego zestawu 5.1, np. marki Creative. Subwoofer powinien mieć specjalny głośnik i odpowiednią obudowę (zamkniętą lub obliczoną akustycznie). W dyskusji pojawiły się pytania o schematy wzmacniaczy i dobór mocy, a także o testowanie układów na transformatorach o regulowanym napięciu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA