logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell 1703FP - ściemnianie i paski na ekranie po nagrzaniu monitora

anni 01 Lut 2006 00:09 2865 9
REKLAMA
  • #1 2243731
    anni
    Poziom 2  
    Mam od kilku dni monitor dell 1703FP i nastepujacy problem - po pewnym czasie 3/4 matrycy sciemnia sie i wyswietla roznokolorowe paski.
    ma to zwiazek chyba z nagrzewaniem sie monitora..zimny zawsze jest OK. Zauwazylem ze czesto po puknieciu w obudowe problem ustepuje nawet na kilka godzin z czego wniosek ze jest to cos ...mechanicznego.
    Nie rozbieralem nigdy tego monitora...wiem ze Dell ma jakies ukryte zatrzaski itp. a nie chcilalbym zniszczyc obudowy. Czy jest nadzieja ze jesli sie do niego dobiore podociskam wszystko co sie da usterka zniknie ? Co mozna tam ew...docisnąć ?
    Moze jest ktos z Warszawy majacy doswiadczenie z tym Dell-em i zechcialby zerknac na monitor ?
    pozdrawiam
    Andrzej
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 2245577
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Spróbuj ostrożnie go "rozebrać" i poszukaj niekontaktów, zimnych lutów (dokładanie) i popraw. Jeżeli pomaga mu pacnięcie w niego ręko to powinno pomóc.
    Pozdrawiam
  • #3 2247373
    anni
    Poziom 2  
    No właśnie gdybym wiedział jak się dobrać do niego to pewnie bym zrobił. Obudowa nie ma w zasadzie ani jednej śrubki.. jakies tajemne zatrzaski pewnie ..ale gdzie ? :(((
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 2247935
    Piciol34
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam one obudowy dosyć mocno trzymają ale są wytrzymałe włóż klinik z tworzyaw sztucznego (np od kładzenia płytek) nie używaj śróbokręta bo poranisz obudowe. w górny prawy róg i kolejno dół sam odejdzie. mogą być luźne wtyczki przy inwenterze które oświetlają matryce bądz luty się wygrzały. Powodzenia gdzieś na www. teleplan.pl jest instrukcja jak otwierać poszczególne modele LCD (po zalogowaniu serwisanta np.ja):-)
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2247939
    creepingdeath
    Poziom 24  
    Ocena: 28
    Wszystko jest do wybadania. Próbuj delikatnie podważać z każdej strony. Może uda ci sie gdzieś znaleźć "złożeniówkę" tego moonitora. Często w instrukcji albo w serwisówce...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2247940
    Piciol34
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    ale najpierw poodkręcaj wszystkie wkręty dwa są pod podstawą Ważne
  • #7 2249591
    anni
    Poziom 2  
    Dzieki wszystkim za dodanie otuchy i wskazówki ...dzis wieczorem sie za to biore :)
  • Pomocny post
    #8 2249831
    Teleplanek
    Poziom 14  
    siemanko
    instrukcja otwierania:)
    po odkreceniu srob zacznij operacje otwierania pacjenta od dolu.... uzyj do tego plaskiebo lecz malego srubokreta, taki ok 5 mm, srubokret wkladaj w strone tylnej obudowy co ok 2 cm. Omin okolice klawiszy funkcyjnych, poprowadzona jest tam tasna ktora latwo uszkodzic!!! ruchy srubokretem spokojne ale zdecydowane!! mozna tez uzyc kawalek tworzywka ok 3 mm szerokosci... jak bedziesz dzialal tym sposobem rozszerz obudowe w ednym miejscu wcisnij tworzywo i przeciagnij smialo wkolo obudowy... samo "rozpadnie sie" w łapkach.
    co do matrycy... szukaj zinmnych lutow...najlepiej podgrzac panel elektroniki opalarką z reg. tem. uwazaj by nie lecialo za gorace powietrze... najlepiej pocwicz na innej plycie...moze to cos ta.
    milego dłubania;)
  • Pomocny post
    #9 2252223
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    a teraz dokładniej.Masz na dole około 2 cm od każdej krawędzi malutkie szczelinki(oczywiście pomiędzy frontem a tyłem obudowy).wsadź coś małego tak i rozeprzyj jedną strone,potem drugą.reszta pod małym naciskiem sama puści.dalej.Problem raczej nie polega na nikontaktach czy też zimnych lutach.Częstą przyczyną takiego zachowania jest po prostu wypięcie się tasiemki łączącej elektronikę z matrycą.Dociśnij obie wtyczki,ale raczej na matrycy.Jeśli nie da rady i nie będzie poprawy jestem za matrycą tylko.Raczej na nim nigdy nie zaobserwowałem zimnych na płycie,a robiłem ich dużo.W tym modelu della pada całkowicie matryca,objawia się to tym że wyświetla co drugi pixel,a uszkodzeniu ulega sam procek na matrycy.W sumie wymiana to nic skomplikowanego ale znaleść go ciężko,więc jak już zaczyna głupieć teraz to go sprzedaj i kup sobie coś innego,tylko nie 1704 bo mają podobne usterki.Polecam bardziej budżetową wersję 172,173.może nie są tak wypasione,ale za to zdecydowanie mniej awaryjne.W nich pada tyko zasilacz i inwerter, i to niesamowicie żadko.
  • #10 2254564
    anni
    Poziom 2  
    Dziekuje Wam serdecznie za pomoc...z kazdym postem czulem sie pewniej a juz post Łukasza726 sprawil ze nawet po omacku bym ten monitor otworzyl :) Nie sądziłem ze tak latwo sie uda go rozebrac. Od 5 godzin monitor dziala i wszystko jest ok. Docisnalem tasmy płyta->matryca i wyglada ze to bylo przyczyną problemow. Jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc - gdyby nie Wasze wskazówki nie porwałbym sie na samodzielne rozbieranie monitora :)

Podsumowanie tematu

✨ Monitor Dell 1703FP po nagrzaniu wykazuje problem z ściemnianiem 3/4 matrycy oraz pojawianiem się różnokolorowych pasków, co jest związane z nagrzewaniem i prawdopodobnie luźnymi połączeniami mechanicznymi. Rozwiązaniem okazało się ostrożne rozebranie obudowy, która nie posiada widocznych śrubek, lecz jest zamknięta na zatrzaski. Do otwarcia zaleca się użycie cienkiego klinika z tworzywa sztucznego lub małego płaskiego śrubokręta, unikając uszkodzenia taśmy przy klawiszach funkcyjnych. Po otwarciu należy sprawdzić i docisnąć tasiemki łączące elektronikę z matrycą, które często ulegają poluzowaniu, a także zweryfikować zimne luty i połączenia przy inwerterze. W przypadku Dell 1703FP typową usterką jest wypięcie tasiemki matryca-płyta, co powoduje opisane objawy. Wymiana matrycy jest możliwa, lecz trudna ze względu na dostępność części. Zaleca się rozważenie zakupu modeli Dell 172 lub 173, które są mniej awaryjne. Po docisnięciu taśm problem ustąpił na kilka godzin, potwierdzając przyczynę usterki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA