logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Anteny na 2,4 GHZ - szukam opisu jak samemu zrobić antenę

michalg14 01 Lut 2006 13:16 1574 6
REKLAMA
  • #1 2244925
    michalg14
    Poziom 10  
    Czy ma ktoś może opis jakiiś anten na 2,4 GHZ jak samemu zrobić ? Najlepiej po polsku
  • REKLAMA
  • #2 2247048
    Jerzy Węglorz
    Poziom 39  
    Ocena: 451
    Na GGOGLE jes ponad 71 000 stron na temat anten na 2,4 GHz w języku polskim.
    Może lepiej poczytaj, to co jest, a jeżeli tam nie znajdziesz, to chociaż będziesz wiedzial, o co zapytać?
    Robienie anten na 2,4 GHz bez elementarnej aparatury pomiarowej jest pomysłem dość beznadziejnym, a wynikiem używania "przypadkowej" anteny mogą być uzasadnione pretensje innych użytkowników tego pasma.

Dodano po 1 [minuty]:

Na Google jest ponad 71 000 stron na temat anten na 2,4 GHz w języku polskim.
    Może lepiej poczytaj to co jest, a jeżeli tam nie znajdziesz, to chociaż będziesz wiedział, o co zapytać?
    Robienie anten na 2,4 GHz bez elementarnej aparatury pomiarowej jest pomysłem dość beznadziejnym, a wynikiem używania "przypadkowej" anteny mogą być uzasadnione pretensje innych użytkowników tego pasma.
  • REKLAMA
  • #4 2258404
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 2259125
    danfil
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Popieram kolegę wyżej.. także wykonałem kilka anten wg opisu z tej strony i efekty sa rewelacyjne. Jak kupiłem w sklepie antene i rozebrałem to nawet kawałek patyka w niej znalazłem - dobrze że nie siekierą cięty ...

Pozdrawiam
  • #6 2259846
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy samodzielnego wykonania anten na pasmo 2,4 GHz, szczególnie do zastosowań WiFi. Zaleca się korzystanie z dostępnych w języku polskim materiałów, np. strony wardriving.pl, gdzie znajdują się szczegółowe opisy konstrukcji anten, takich jak anteny Yagi. Podkreślono, że precyzja wykonania jest kluczowa – odchylenia wymiarów o 1 mm mogą znacząco wpłynąć na efektywność anteny. Wykonane samodzielnie anteny Yagi mogą przewyższać parametrami fabryczne modele, które często są wykonane niedbale i niezgodnie z wymiarami. Brak specjalistycznej aparatury pomiarowej utrudnia optymalizację, ale ścisłe trzymanie się instrukcji pozwala osiągnąć około 90% skuteczności. Przykładowo, sygnał z anteny własnej konstrukcji wzrósł o 35-40% w porównaniu do anteny fabrycznej na odległość 1300 m.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA