logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prawidłowe ustawienie pieca dwufunkcyjnego PRODOM TERMET

mymlon 02 Lut 2006 01:42 1967 6
REKLAMA
  • #1 2248022
    mymlon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    witam
    jak pisalem pyt. to mi wywalilo strone, wiec zaczne od nowa:) . mam 2 funkcyjny piec, ostatnio nie mam obiegu w kaloryferach, jak przeloze taka raczke pod obudowa to mam ogrzewanie, ale mam zimna wode w kranie. Co to za raczka, do czego sluzy. ja podejrzewam ze siadla mi termopara. prosze o kontakt i rade na maila d_kociolek(_at_)tlen.pl moze nie wyraznie napisalem ale spiesze sie by mi znowu stronaka nie uciekla. PS. mam 4 miesieczna corke i nie chce miec niespodzianek z brakiem ogrzewania w domu. zaznacze tylko ze piec ma okolo 8 lat PRODOM TERMET
  • REKLAMA
  • #2 2248113
    ccezary
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Witam. To coś z rączką pod obudową to zawór trójdrożny, sterujący przepływem wody na kaloryfery lub na wymiennik cwu. Tą dźwignią sterujemy ręcznie zawór w pozycję na obieg co. Najprawdopodobniej siadł silnik od tego zaworu. Niestety kupuje się to w całości. Mnie jak on siadł, to po zakupie kompletnego zaworu wymontowałem z niego silnik i przełożyłem do starego zaworu - mniej roboty, odchodzi cała hydraulika. Silnik dostaje przerwy więc łatwo można sprawdzić na kabelkach od niego czy jest sprawny czy nie bez wymontowywania. Umożliwi to jednoznaczną diagnozę. Sprawny ma kilkaset omów albo i więcej, nie pamiętam dokładnie.
  • REKLAMA
  • #3 2250562
    vivaford
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    nie jestem pewien ale mam chyba taki zawór troche uzywany jak by co to może go sprzedam.
  • #4 2251953
    mymlon
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    A ile taki zawor moze kosztowac, oczywiscie nowy? na uzywany raczej nie bede zzorientowany
  • REKLAMA
  • #5 2252315
    ccezary
    Poziom 14  
    witam. jesteś z Wrocławia - rzut beretem do Świebodzić, chyba mają tam jakiś sklep fabryczny. http://www.termet.com.pl/
  • REKLAMA
  • #6 2252342
    DonRomano
    Poziom 34  
    Ocena: 728
    Sprawdź narazie czy to on jest uszkodzony.
    Jeżeli nie masz miernika to wymontuj zawór i podłącz do napięcia 220V, zobacz czy się obraca.
  • #7 2252388
    ccezary
    Poziom 14  
    Ale nie cały zawór. Można wyjąć tylko część z silnikiem. Wiem, bo robiłem to kilka lat temu. Nie trzeba będzie spuszczać wody. Nie pamiętam, ale chyba można podejrzeć bez zbytniego demontażu czy obraca się przy przełączaniu co/ccw.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy pieca dwufunkcyjnego PRODOM TERMET, w którym brak jest obiegu w kaloryferach, a po ręcznym przełożeniu dźwigni pod obudową pojawia się ogrzewanie, lecz woda w kranie pozostaje zimna. Dźwignia ta steruje zaworem trójdrożnym, który kieruje przepływ wody na kaloryfery lub na wymiennik ciepłej wody użytkowej (cwu). Najprawdopodobniejszą przyczyną problemu jest uszkodzenie silnika zaworu trójdrożnego, który można wymontować i przetestować podłączając do napięcia 220V, aby sprawdzić, czy się obraca. Silnik zaworu można również wymienić, kupując cały zawór, choć możliwa jest wymiana samego silnika w istniejącym zaworze, co ogranicza zakres demontażu i utratę wody z instalacji. Wskazano także możliwość zakupu części w sklepie fabrycznym TERMET w Świebodzicach. Cena nowego zaworu nie została określona, a używane części mogą być dostępne na rynku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA