logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podbić modulację w radiu President Herbert? Usunięcie diody?

peugeot81 02 Lut 2006 17:18 4802 11
REKLAMA
  • #1 2250099
    peugeot81
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Witam serdecznie.Mam takie pytanko jak zrobic tzw. podbicie modulacji w Presidencie Herbercie??? Np. w onwie MK1 MK2 wystarczy usunac diode D10 w ukladzie ARW a co nalezaloby dokonac w Herbercie aby taki efekt uzyskac? A moze tez wystarczy usunac diode tylko prosilbym o podanie oznaczenia elementu na plycie jezeli jest to mozliwe lub jakis opisik abym mogl trafnie zlokalizowac dany element. Dziekuje bardzo za wszelka udzielona mi pomoc :-) Hej!

Dodano po 2 [godziny] 43 [minuty]:

Dla uzupelnienia dodam ze pisze w imieniu mojego dobrego kolegi... Zamontowalem mu juz w gruszce kompresor dynamiki na ukladzie AD,MA741 itp. ktory sprawuje sie super ale kolega upiera sie jeszcze na tym podbiciu wiec stad ten post.Coz to juz kwestia gustu... Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2274218
    Redss307
    Poziom 20  
    Ocena: 31
    Witam. Ależ proszę bardzo....
    Pod płytką po prawej stronie jak rozkręcisz radio masz zworę z drutu JP68 - usun ją. modulacja dostanie niezłego kopa. a jak dasz jeszcze mic ze wzmocnieniem to juz sąsiedzi z siekierami cię będą ganiali . niezły wyziew ..... pzdr 161SM307

myśle że pomogłem... :-)
  • #3 2283186
    zwirek1
    Poziom 30  
    Ocena: 306
    witam
    przy tych manewrach wymień jeszcze diode przy trafie mod. jakąś 4A/1000V
    (taka jak w 48+) bo przy większej mod. będzie zanikać nośna
    umnie tak bylo
    pozdro 4all
  • REKLAMA
  • #4 2283291
    Redss307
    Poziom 20  
    w herbercie tego nie będzie (mogę zagwarantować).miałem takiego herbatnika + sadelta i wszystko chodziło bez żdnych problemow.kilka tych radii przerobiłem i było wszystko ok.
  • #5 2307830
    Redss307
    Poziom 20  
    no i jak tam? zrobiłeś? bez problemów bedzie działało. widze że tyle tu po mnie :-(
  • #6 2507265
    Homar7
    Poziom 1  
    Ale opis dotyczy starego czy nowego Herbatnika ???
  • REKLAMA
  • #7 2507570
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    A ja bym poprosił opis takiej modyfikacji to tyakiego radyjka jak president johnny II bo szczerze mówiąc za te pieniądze spodziewałęm się czegoś lepszego a tu modulacja jest tragiczna. Fakt że dużo poprawiło się jak założyłem mikrofon od A87 ale to jeszcze nie to.

Z góry dzięki

Damian
  • #8 2507577
    zwirek1
    Poziom 30  
    witam
    chodzi o stary model
    p.z.d.r.
  • REKLAMA
  • #9 2507732
    switaniec
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    Witajcie ! Czy pozbawienie nadajnika AM ukladu ogranicznika glebokosci modulacji to jest "modyfikacja".Proponuje obejrzec na oscyloskopie lub analizatorze widma sygnal ktory taki nadajnik emituje.Jezeli juz jakas modyfikacja jest tak niezbedna w modulacji to moze zmienic stala czasowa ogranicznika w granicach rozsadku...pzdr
  • #10 2508188
    zwirek1
    Poziom 30  
    witam
    do damiana
    piersze co zrób to mikrofon na innej wkładce lub wzmocnienie bo oba mikrofony mają wkładki dynamiczne a tu i ominięcie układu amc. za wiele nie da .
    pozdro 4all :D
  • #11 2508231
    damiankop
    Poziom 22  
    Ocena: 44
    zwirek1 napisał:
    witam
    do damiana
    piersze co zrób to mikrofon na innej wkładce lub wzmocnienie bo oba mikrofony mają wkładki dynamiczne a tu i ominięcie układu amc. za wiele nie da .
    pozdrawiam 4all :D

I tu się mylisz bo maik w johnny II był pojemnościowy.
  • #12 2508583
    zwirek1
    Poziom 30  
    to prawda 2-ka jest na wkładce pojemnościowej pomyłka z mojej strony
    Damian spróbuj wypiąć d14 w starym modelu pomaga w 2-ce nie wiem nie mam mapki od niego .
    p.z.d.r.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów na podbicie modulacji w radiu President Herbert, zwłaszcza w kontekście usunięcia diody lub innych modyfikacji. W modelach President MK1 i MK2 podbicie modulacji uzyskuje się przez usunięcie diody D10 w układzie ARW. W przypadku Herberta sugerowano usunięcie zwory JP68 pod płytką po prawej stronie radia, co znacząco zwiększa modulację. Dodatkowo zalecano wymianę diody przy transformatorze modulacji na typ 4A/1000V, aby uniknąć zanikania nośnej przy większej modulacji. Jednakże niektórzy użytkownicy podkreślali, że w Herbertcie nie występują problemy wymagające takich modyfikacji. W dyskusji pojawiła się także kwestia mikrofonów – zastosowanie mikrofonu o większym wzmocnieniu lub innej wkładce (dynamicznej lub pojemnościowej) może poprawić modulację. W modelu President Johnny II mikrofon jest pojemnościowy, a w starym modelu Herberta sugerowano wypięcie diody D14 jako potencjalne rozwiązanie. Poruszono również temat ogranicznika głębokości modulacji i możliwości zmiany stałej czasowej tego układu dla uzyskania lepszej modulacji. Ogólnie modyfikacje powinny być wykonywane z rozwagą, aby nie zakłócić pracy nadajnika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA