logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić pilota do wieży Philips FW66 z problemem styków?

mroova81 02 Lut 2006 22:26 24811 11
REKLAMA
  • #1 2251543
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Witam mam pilota ma klawiature gumową i coraz gorzej chodzą w nim styki (coraz mocniej trzeba dusić niektóre przyciski). Stąd moje pytanie jak najlepiej domowym sposobem to naprawić? Czyściłem płytke i klawiaturke od strony styków alkoholem ale rezultat nie był zadowalający. Dodam jeszcze, że jest to pilot do wieży philipsa FW66.
    Pozdrawiam - Robert
  • REKLAMA
  • #2 2251556
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Witam
    Jest na ten temat masa postów :P.
    Kupić nowe gumki, wyciąć stare, przykleić nowe silikonem i pilot jak nówka :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #3 2251658
    ogryz
    Ocena: 134
    Witam!
    No właśnie - opcja Szukaj się kłania.
    Dodam tylko, że klawiatury (gumowej) nie wolno czyścić alkoholami - najlepiej ciepła, bieżąca woda + mydło w płynie + szczoteczka do zębów.

Tu masz przykładowy link https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic338908.html - poszukaj jest ich więcej.

Pozdrawiam.
  • #4 2251666
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    mroova81 napisał:
    Witam mam pilota ma klawiature gumową i coraz gorzej chodzą w nim styki (coraz mocniej trzeba dusić niektóre przyciski). Stąd moje pytanie jak najlepiej domowym sposobem to naprawić? Czyściłem płytke i klawiaturke od strony styków alkoholem ale rezultat nie był zadowalający. Dodam jeszcze, że jest to pilot do wieży philipsa FW66.
    Pozdrawiam - Robert

Jak gume wymyłeś jakimś alkoholem to napewno do wymiany gumki:))
    Do gumy tylko gorąca woda mydło i szczoteczka:))

Chyba sie spóżniłem:))
  • REKLAMA
  • #5 2251727
    _PREDATOR_

ogryz napisał:
    nie wolno czyścić alkoholami

:arrow: mroova81, to nie wiesz do czego jest taki płyn, nie szkoda Ci go :P ?
    No to 'machniom', ja Ci płyn 0.5l do czyszczenia gumek, a Ty mi 0.5l akloholu :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #6 2251795
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    Witaj Kolego!
    Dam Ci sposób regeneracji gumek bez wycinania.
    Na ulicy leżą często wypalone pudełka od papierosów.
    W środku mają złotko, a raczej sreberko, podklejone papierem.
    Podnieś je, wyrwij sreberko i sprawdż omomierzem.
    Jeżeli masz omomierz z brzęczykiem (sygnałem dźwiękowym) i sreberko wykazuje przejście rzędu kilkudziesięciu omów, to znaczy, że się nadaje do regeneracji styków pilota.
    Wytnij odpowiednie pola nożyczkami i naklej je na niewycięte styki pilota (gumki). Ponieważ złotko jest cienkie, więc nie musisz wycinać starych gumek, które straciły rezystancję. wystarczy nakleić sreberka.

I styki będą dobre. Na pewno.

Ostatnio kupiłem czekoladę OPTI Optymalne zakupy.
    Jest to 100gram - chyba 8 czekoladek opakowanych osobno w białe pofałdowane sreberko i do naszych celów najlepsze ze wszystkich jakie spotkałem. Parametry ma świetne. Tym bardziej, że z takiej okazji można zjeść czekoladę na koszt klienta. Dobrze, że koniaku w to nie pakują. Rozejrzyj się po sklepach, a na pewno dostaniesz.
    Jeżeli z tego wytniesz i podkleisz, na 100% będą styki dobre, lepsze jak fabryczne. Podklej klejem typu "Kropelka" lub "Butapren", oczywiście z czuciem.
    Pozdrawiam! :idea: :D :idea:

A przedtem wyczyść wszystkie części pilota pod gorącą wodą, a gumy płynem do mycia naczyń i potem dokładnie wysusz, a dopiero potem klej sreberka ! Oczywiście nie myj baterii! Hej !:D
  • #7 2251828
    mroova81
    Poziom 16  
    Dziękuje wszystkim za zainteresowanie na pewno coś z tego będzie!
  • #8 2251845
    _PREDATOR_

Tady1 napisał:
    Podklej klejem typu "Kropelka" lub "Butapren"

No nie wiem, próbowałem różnych klejów i te co Ty podajesz, zawsze po czasie odklejały się sreberka (za dawnych czasów) od gumek, matowanie również nie pomogło :|
    To już lepiej klejem Silver Glue :P
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #9 2251922
    ogryz
    Ocena: 134
    :arrow: _PREDATOR_
    Same sreberka się odklejają ale jeśli sreberko ma z jedenj strony naklejony papier (np. niektóre czekoladki) to się trzyma.

_PREDATOR_ napisał:
    ogryz napisał:
    nie wolno czyścić alkoholami

:arrow: mroova81, to nie wiesz do czego jest taki płyn, nie szkoda Ci go :P ? (...)

No nie chciałem tak bezpośrednio mówić o tym na publicznym forum ale widzę, że kolega nie ma żadnych skrupułów ;) Ja używam do tego denaturatu :D (do czyszczenia oczywiście ;))

Pozdrawiam.
  • #10 2251989
    _PREDATOR_

Eeee, na zamianę z 'dyktą' to ja nie idę :P
    A z tymi papierkami na foli to masz rację nie zakapowałem, nie mniej klej ten odchodził mi, nie od folii, lecz właśnie od uciętych skalpelem gumek. Może faktycznie na należało ich ucinać, a przykleić bezpośrednio do istniejących :D
    Konto firmowe:
    ELMAX
  • REKLAMA
  • #11 2252112
    Tady1
    Poziom 25  
    Ocena: 21
    [quote="ogryz"]Witam!

Dodam tylko, że klawiatury (gumowej) nie wolno czyścić alkoholami - najlepiej ciepła, bieżąca woda + mydło w płynie + szczoteczka

Kolego , zgadzam się z Tobą, poza tym dodam, że wg mnie po to są papierosy, żeby było sreberko, bo do palenia , tj. zatruwania siebie i rodziny to jest bez sensu, jaka w tym przyjemność ??? :?:
    To już na pewno lepiej wino ( szczeg. mołdawskie - jako przejaw jedności z cywilizacją śródziemnomorską trwającą przez wieki - aby nie za dużo)
    ale tam nie ma sreberka.
    Dziękuję za podzielenie się doświadczeniami z klejem. dopisujcie to, co zdało egzamin - skorzystamy wszyscy.
    Na dzisiaj - DOBRANOCCC !!! :cry:
  • #12 2270188
    mroova81
    Poziom 16  
    Narazie wymyłem gumki tak jak pisaliście i bez podklejania nie jest najgorzej! Dzięki wszystkim

Podsumowanie tematu

✨ Problem z pilotem do wieży Philips FW66 polega na pogarszającej się pracy styków pod gumową klawiaturą, wymagającej coraz mocniejszego nacisku na przyciski. Zalecane jest unikanie czyszczenia gumowej klawiatury alkoholem, który może ją uszkodzić. Najlepszą metodą jest mycie gumek ciepłą wodą z mydłem i szczoteczką do zębów. W przypadku zużytych styków można wymienić gumki na nowe, przyklejając je silikonem. Alternatywnie, można regenerować styki, naklejając na gumki cienkie sreberka pozyskane np. z opakowań czekolad lub papierosów, które wykazują odpowiednią przewodność. Do klejenia sreberek polecany jest klej Silver Glue, gdyż tradycyjne kleje często odklejają się od gumek. Czyszczenie styków denaturatem jest również stosowane. Po zastosowaniu tych metod pilot działa poprawnie bez konieczności wymiany gumek.
REKLAMA