logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bardzo dziwny procesor 2400XP może jest uszkodzony?

sebserfnet 03 Lut 2006 00:10 2219 25
REKLAMA
  • #1 2252054
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam.
    Czy ktoś z obecnych pomoże mi ustawić tego procka na szynie 133?
    Dodam że udało mi sie go uruchomić na szynie 100 z ustawieniami auto jako Athlona 2200GHZ czyli 22 x 100 co wydaje mi sie bardzo dziwne.
    Procesor pracuje na napięciu 1.575V i osiąga temperaturę około 56st.
    Nie mogę za nic odpalić tego procka na szynie 133.Za każdym razem po restarcie mam 4 czerwone diody i pomaga tylko reset biosu.
    Czy może byc uszkodzony?
    Dodam ze na 133 chodził mój wcześniejszy Athlon 1GHZ.
    Oto dane procka
    Moderowany przez TONI_2003:

Poprawiłem temat.
    Post z dublowany w innym temacie proszę tak nie robić !

Załączniki:
    • Bardzo dziwny procesor 2400XP może jest uszkodzony? 82744229.jpg (37.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2252187
    arbgre
    Poziom 14  
    Ocena: 103
    Myślę że przydało by się więcej informacji na temat płyty głównej ,prawdopodobnie zbyt stary bios nie rozpoznaje prawidłowo procesora .
  • #3 2252222
    Marcinoza77
    Poziom 16  
    AXDA - Athlon XP 0,13µ
    2400 - numer modelu
    D - OPGA - rodzaj opakowania
    K - 1,65V napięcie jądra
    V - 85 °C - temperatura maksymalna
    3 - 256kB - rozmiar pamięci podręczenej
    C - 266MHz maksymalna cześtotliwość magistrali systemowej czyli fsb 133MHz

tutaj masz opisane
    cyferki http://www.amd.com/pl-pl/assets/content_type/...bleAssets/Processor_Recognition_Rev05_POL.pdf

Wygląda na to że to płyta główna nie obsługuje. Albo BIOS nie aktualny.
  • REKLAMA
  • #4 2252548
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Jeżeli świecą mu się 4 diody na czerwono to będzie płyta MSI tylko jaka... Ja równiez polecam zaktualizować biosa i jak to nie pomoże zobacz na innej płycie.
  • #5 2252577
    mickop
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Ten procek to jest szlifowany (podrobka).
    Podaj typ MB.
  • REKLAMA
  • #6 2252690
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Szlif poznasz po "pisanym" napisie na rdzeniu . Oryginały mają je trawione lub wypalane laserowo ( napisy są zagłębione ) .

Pzdr.
  • #7 2252822
    isiek78
    Spec od drukarek
    Ocena: 98
    Miałem kiedyś atlonika 1700, który nagle stał się athlonem 800. Na kilku płytach próbowałem i kicha cały czas 800, może i tu coś padło w procesorze, że widzi go inaczej.
  • #8 2253693
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam.
    To jeszcze raz ja.
    Powinienem od razu napisac wszystko w jednym temacie.
    Moja mobo to K7T266 PRO2 na via 266A.Oficialnie płyta nie obsługuje Athlonów z jądrem 0,13 ale po wykonaniu moda polegającym na wylutowaniu kondensatora jest to możliwe o czym czytałem na Forum MSI.
    jestem na 100%pewny ze powinien chodzic na szynie 133.
    Może dzisiaj spróbuje wgrac poprzednią wersję biosu.
    Ale dlaczego na 100 wybija automatycznie mnożnik 22 skoro płyta ma w ustawieniach max 15 a czytałem na forum MSI że komuś udało sie 18 ale widac nie wszystko jest wyjaśnine do końca.
    Sebastian
  • #9 2253795
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Najpewniej bedzie jak sprawdzisz proca na innej płycie.Ten mod na twojej chyba coś nie bardzo działa.
  • #10 2255478
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Mod działa - chociażby na mojej byłej płycie !. Trzeba wgrać BIOS v3.7 i odlutować kondensator C37, odpowiadający za poziom napięcia CPU ( tak a propo to ja o tym pisałem na Forum MSI-Polska :D).
    Pozdr. :D
  • #11 2256311
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam.
    Ja wiem że mod działa na płycie po wylutowaniu kondensatora.Ale za nic nie moge uruchomic tego Athlona 2400XP na szynie 133.mało tego nie udało mi sie go nawet odpalić na 133 na K4TV a na szynie 100 odpala sie jako athlon2200GHZ.Czyli tak samo jak na mojej K7TPRO2RU
    I dlatego napisałem ze jest niecodzienny.
    A wstawiłem do swojej płyty Athlona 2000XP oczywiście Thoroughbred i oczywiście zadziałał bez problemu również na szynie 133.
    Już jestem bez pomysłu i zastanawiam sie czy ten 2400 nie jest poprostu nowwszy i bios poprawnie go nie wykrywa.
    Ale powinien pójśc na K4Tv a nie poszedł.Może poszedł by po uaktualnieniu biosu.
    z tego co ja zauważyłem są dwa rodzaje athlonów 2400XP i nie pisze tu o szynie ale nadruku i mostkach.
    Pozdrawiam Sebastian
  • #12 2256699
    mickop
    Poziom 16  
    Spróbuj podnieść napiecie na CPU ale moze nie pomódz bo ten CPU to podróbka. KT266A bez problemu obsługuje takie procki np (Shuttle AK32A).

Też miałem podobny problem i mosiałem wymienic procka.
    Działał na 100 a na 133 już nie.
  • #13 2257157
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    szlifowany procek.. podróbka AMD ... ::):):) dooobra!
    pfhhhhyyyhhyyyyhyy :D:D:D

na powaznie to mzoe masz na płycie głównej ustwaione jakąś zworką "safe mode" czyli ze masz na sztywno fsb100.... ja na swojej msi mam taką.. ze albo 100 albo moge se reulować..
  • REKLAMA
  • #14 2257233
    wwwsokol
    Poziom 24  
    Ocena: 179
    Też od niedawna posiadam Athlona 2200XP na płycie Shuttle AK32 i też mam problem,tylko troszkę inny: komputer nie chce się włączać. Czasem wystartuje od razu, czasem po kilkunastu próbach. Poprzedni Athlon 1000 śmigał bez problemu. Ma ktoś jakiś pomysł na to?? Bo powoli mnie zaczyna irytować ten procek.

Z góry dziękuję.
  • #15 2257315
    mickop
    Poziom 16  
    Jak bym się nie spodkał to bym nie pisał, jak było safe mode to by się zawsze uruchamiał. Faktem jest żę poróbek na OEM - ach było wiele. Sprzedaż procków z pokruszonymi jądrami też.
    Nie wiesz nie pisz.
  • #16 2258104
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam.
    Co do podrabianych AMD to nie miałem pojęcia.
    W przypadku mojego jeśli brac pod uwagę naklejkę i napisy to raczej orginał ale jeśli chodzi o mostki to już zupełnie nic sie nie zgadza.
    Orginalny ma przeciety tylko 1 mostek L11 a u mnie są aż 3 przecięte.
    Co do mostka L3 tam też mam przeciety o jeden mostek więcej.
    Ostatnia szansa jak sądze to połączyć te mostki tak jak jest w orginale.
    Ale i tak skłaniam sie bardziej do tego ze to podróbka.
    Napiszcie jak najszybciej połaczyć te mostki o ile to wogóle jest wykonalne.
    Pozdrawiam Sebastian
  • #18 2260408
    Lzep
    Poziom 39  
    Ocena: 133
    Faktycznie jakiś dziwny ten procesor ? Sam używam XP 2400+ od ponad 2.5 roku na KT4AV i chodzi nienajgorzej, 12.5 x 176 = 2200 MHz / 1.675.V.
    Na zdjęciu zaciekawił mnie taki fragment AIUHB 0341 MPM - u mnie jest AIUHB 0322 RPEW. Czyli ta sama seria AIUHB, tydzień no to wiadomo 41 albo 22 , ale co to te MPM - może to jakiś procek mobilny ??? i dlatego płyty nieprzystosowane do takich wynalazków głupieją ?
    Pozdr. :D
  • #19 2261786
    mickop
    Poziom 16  
    To by było na poczatku oznacznie MXP. Eksperymentowałem z mobilami ale nigdy na płycie nie przeznaczonej do overclockingu (np Abit NF7) nie osiągnołem żadengo sukcesu. Procek pracował poniżej prametrów nominalnych. A napewno nie jak 2200 GHz. Jeżeli płyta ma mozliwość ustawienia możnika to ustawić 15. A jak nie to pozstaje zabawa z mostkami na procku.
  • #20 2268359
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam
    Skoro masz taki sam procesor jak ten to napisz mi na jakiej płycie i wersji biosu Ci chodzi.
    Wczoraj sprawdzałem ten procesor na płycie Asusa A7N8X-E -Deluxe i tez się nie podniósł.Już nie wiem co jest grane.Wcześniej pisałem o tym,że jest bardzo dużo poprzecinanych mostków.Może połączenie tych mostków by coś dało w co szczerze wątpię.
    Sprawa jest o tyle dziwna ,że nawet jeśli próbuje zmniejszyć mnożnik bo w auto sam ustawi8a na 22,5 to komp nie wstaje.
    Moja sugestia to może przecięta scieżka która od razu ustawia najwyższy mnożnik ale nawet nie wiem która.
    Cos z tym prockiem jest nie tak.Gość pisał ze chodziła na płycie eone2003 ale ja nawet o takiej nie słyszałem.
    Jak to jest z tymi 2400XP były dwie wersje czy nie?
    I czy jeśłi była druga wersja potrzebowała aktualizacji biosu?
    Za pomoc dziękuję.
    Sebastian
  • #21 2274469
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam
    Szukałem w sieci i znalazłem stronkę na której pokzany jest sposób łaczenia mostków dla danego możnika.
    Tak jak wcześniej pisałem na moim procesorze na szynie 100 procesor automatycznie ustawia mnożnik 22 co daje prędkośc 2200MHZ.
    I to zgadza sie dokładnie z tym jaki mam układ mostków na swoim procesorze.
    W związku z tym mam pytania.Czyu jeśli połacze te mostki jest szansa że procek wystartuje na szynie 133?
    Na mostku L11 mam taki układ że procek pracuje na napięcie 1,5V.
    czy mam połaczyć tam dwie ścieżki aby ustawić 1,65 czy wystarczy zmiana napięcia w biosie?
    I ostatnie pytanie.Czy zamiast łączyć te mostki wystarczy zastosowac drut mody jako formę chyba bezpieczniejszą?
    Mam nadzieję że z Wasza pomocą uda mi sie postawić tego procka.
    Bo raczej na pewno ma zablokowany mnożnik a układ mostków ustawia go w automacie i pewnie stąd te zwisy.
    Pozdrawiam pełen nadziei Sebastian.
  • #22 2274943
    nikto2
    Poziom 11  
    Moim zdaniem po połączeniu mostków powinno być O.K. Nigdy nie słyszałem o athlonie XP z mnożnikiem 22,5x. Najwyższy jaki był to chyba 17x. Miałem niedawno procesor, który też na jednej płycie miał podwyższony mnożnik i działał tylko na FSB 100. Po ustawieniu ręcznym mnożnika na nominalny działał na FSB 133 bez zarzutu. Możesz jeszcze sprawdzić w biosie czy napięcie Vcore jest prawidłowe. Jeśli jest za niskie to nie będzie działać prawidłowo.
  • #23 2275247
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witam.
    Może miałes odblokowany mnożnik a u mnie najwyraźniej jest zablokowany.
    Zapytam jeszczze raz.Czy zamiast łączenia mostków lakierem przewodzącym na procku można zrobic połaczenia w podstawce procesora.
    A co do mnoznika to nastepujące połaczenia mostka L3 dają taki mnożnik.

1-przerwa(ten mostek chcę połączyć aby uzyskac x15)
    2 -zwarty
    3 zwarty
    4-przerwa
    5-przerwa

A co do szyny to na L12 pracuje na 100 w nastepującej konfiguracji

1-przerwa (ten mostek chcę połączyć aby uzyskać 133 tylko czy to konieczne?)
    2-zwarty
    3-przerwa
    4-zwarty

I napięcie na L11 ustawione na 1,5V

1-zwarty
    2-przerwa
    3-przerwa (czy musze połaczyć ten mostek )
    4-przerwa (a także ten żeby uzyskac 1,65V czy wystarczy bios?
    5-zwarty

czy te połaczenia moge wykonac na podstawce drut modem?
    Pozdrawiam
  • #24 2275583
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Drut mod w podstawce powinien pomoc. Duzo latwiejszy do wykoania niz ciecie/laczenie mostkow.

Moim zdaniem nie musisz podnosic napiecia, u mnie przy 1,4V ladnie chodzi przy 133x13, wiec mysle ze Twoj powinien dac rade.

Z drugiej strony czy nie masz mozliwosci skontaktowania sie z poprzednim wlascicielem i dowiedzenia sie ocb?
  • #25 2276602
    sebserfnet
    Poziom 11  
    Witaj.
    Dzięki za odpowiedź.Na początek spróbuje ustawić mnożnik drut modem i szynę.Może sie uda.
    Nie mam możliwości skontaktować sie z poprzednim właścicielem bo osoba od której kupiłem procesor kupiła ten sprzęt w komisie ale wg moich doświadczeń to chyba tez musiały być tam jakieś drut mody.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 32 [minuty]:

Witam ponownie.
    Udało się!!!!!!!!!.Odpaliłem tego procka na szynie 133 z fabrycznymi ustawieniami za wyjątkiem Vcore które teraz waha sie od 1,55 do 1,59V.
    Napiszcie mi czy próbowac je zmieniać czy zostawić?
    Pomógł drut mod na socecie.Praktycznie jeden mostek z 22 na 15.
    Zastanawiam sie czy uda sie tak ustawić mnożnik 16 najwyzszy dla mojej płyty i cieszyć sie 2600XP.
    Temperatura przy otwartej obudowie w trakcie konwersji filmu do DVD 47-48 więc chyba w miarę?Po zamknięcie pewnie wzrośnie o okolo 10st.
    Czas pokaże.
    Wszystkim dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
    Sebastian
  • #26 2278158
    hekto5
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Gratulacje!!!

Narazie przetestuj to Prime95 (Torture Test) przez pare godzin, pozniej 3DMark 2001 itp, aby na 100% upewnic sie co do stabilnosci. A pozniej mozna dalej probowac. :D Oczywiscie jesli posiadasz godny zaufania zasilacz.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy procesora AMD Athlon XP 2400+, który nie uruchamia się poprawnie na magistrali 133 MHz, a jedynie na 100 MHz z automatycznym mnożnikiem 22x, co jest nietypowe i sugeruje możliwe uszkodzenie lub podróbkę procesora. Procesor pracuje na napięciu około 1,575 V i temperaturze około 56°C. Płyta główna to MSI K7T266 PRO2 z chipsetem VIA KT266A, która oficjalnie nie wspiera procesorów z jądrem 0,13 mikrona bez modyfikacji (mod polegający na wylutowaniu kondensatora C37 i aktualizacji BIOS-u do wersji 3.7). Użytkownik podejrzewa, że procesor może być podrobiony, co potwierdzają nietypowe oznaczenia i przecięte mostki na procesorze. Dyskusja wskazuje, że problem może wynikać z nieprawidłowego rozpoznania procesora przez BIOS lub zablokowanego mnożnika. Rozwiązaniem okazał się drut mod na podstawce procesora, który pozwolił na zmianę mnożnika z 22 na 15 i uruchomienie procesora na magistrali 133 MHz z napięciem Vcore w zakresie 1,55-1,59 V. Zalecane jest testowanie stabilności systemu programami typu Prime95 oraz monitorowanie temperatury, która przy obciążeniu wynosi około 47-48°C przy otwartej obudowie. Dyskusja porusza także kwestie łączenia mostków na procesorze w celu zmiany mnożnika i napięcia, a także różnice między wersjami Athlona XP 2400+ i kompatybilnością BIOS-u.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA