logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak prawidłowo rozładować pakiety NiCD 7.2V/1000mAh i 8.4V/1000mAh?

jacynka84 03 Lut 2006 02:24 9958 17
  • #1 2252256
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ocena: 29
    Problem wygląda tak że nie mogę właściwie rozładować
    pakietu 7.2V/1000mAh do mniej niż 1.7V i jesze jednego
    8.4V/1000mAh do 2.1V .
    Ile właściwie powinien pokazywać aku gotowy do zupełnego naładowania?
    ponadto jest taki efekt że jak tylko odłącze diode lub silniczek którymi chcę je rozładować szybko wzrasta Voltaż z 1.3V do 1.7V
    i z 1.6 do 2.1 w kilka sekund. co to znaczy???
    Aku co prawda były nie używane z 1 rok ale wykazywały jakiś Voltaż. są to pakiety z 7 oraz 6 akumulatorków 1.2V/1000mAh (tak mi się wydaje).
  • #2 2252725
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 2252808
    gruhojad
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam,
    Pakiet jest już załatwiony.
    Jeśli masz dostęp to pomierz napięcie na każdym z ogniw osobno. Te, które maja odwróconą polaryzację, są już do wyrzucenia.
    Pozdrawiam
  • #4 2252984
    jacynka84
    Poziom 26  
    Nie czaje - jak to odwrotną polaryzację??? zamiana plusa z minusem??? mają koło 1V/ogniwo może troszke mniej. Więc ILE mają pokazywać rozładowane prawidłowo odpowiednio aku. 7.2V oraz 8.4V???
  • Pomocny post
    #5 2253170
    gruhojad
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Witam.
    Odwrócenie polaryzacji dokładnie to oznacza.
    Jesli żadne ogniwo nie ma zamienionego + z - to może jeszcze da się uratować, z tym że musisz ładować małym prądem i kontrolować napięcie na pakiecie.
    Napięcie rozładowania dla pakietu 7,2V to 1V/ogniwo czyli 6V dla tego pakietu.
    Jak chcesz trochę po polsku o akumulatorkach to zobacz np.
    http://www.tkdami.net/~voytek/programy/programy.html
    Tam tez linki do kilku stron po angielsku.
    Popatrz tez na stronach modelarskich.
    Powodzenia
  • #6 2254099
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 2254339
    jacynka84
    Poziom 26  
    No to kicha, mam 2.28V w pakiecie 8.4V oraz
    1.22V w p. 7.2V . Są aktywne i reagują ale czy da się je przywrócić do względnej doskonałosci czy może są uszkodzone (napiszcie w jakim stopniu mogą być skatowane)?
  • #8 2255191
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 2314815
    jacynka84
    Poziom 26  
    Chyba cuś z nich będzie. w czasie ładowania dość szybko pokazały (w 3 godziny) swoje normalne napięcia. I chyba są w całkiem dobrym stanie, podłączyłem silnik i było że pobiera ok 70mA/7,2V
    po paru godzinach go odłączyłem i nadal nieżle chodził. a aku wciąż pokazywał 7,5V , pomimo że jest to aku 6x1.2V na 7,2 V.
  • #10 2315136
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4238
    Napięcie w pełni naładowanego pakietu powinno być około 1.40V na ogniwo, czyli 6 ogniw - 8.4V, 7 ogniw - 9.8V.
    Można ładować do odrobinę większego napięcia - do 1.46V na ogniwo. Jeśli były mocno rozładowywane, to
    proponuję ostrożnie rozładować do około 1.2V na ogniwo, i sprawdzić, czy napięcia są równe - jeśli któreś ogniwo
    ma znacznie mniejsze napięcie od pozostałych, to je podładować przez długi czas małym prądem (parę mA).
  • #11 2317679
    jacynka84
    Poziom 26  
    Ok. jeden pakiet nie trzyma voltów .O 12 w nocy został odłączony od ładowarki po 15godzinach ładowania 100mA (C/10) i miał 8,6V a rano koło 11 pokazał już tylko 6,5V. pewnie jest już skatowany...
  • #13 2318211
    jacynka84
    Poziom 26  
    Tylko jak je zdiagnozować? Rozmontowałem pakiet jedno z ogniw miało 0V reszta 1,41V co ciekawe chyba jednak nie są 1000mAh tylko jakieś większe,może 1500mAh? (pochodzą z wkrętarki)
  • #14 2318380
    _jta_
    Specjalista elektronik
    No, to pewnie to jedno już jest padnięte... można próbować je odratować ładując przez chwilę (kilka sekund)
    bardzo dużym prądem (kilka A), ale raczej nie należy liczyć, że będzie dobrze działać z pozostałymi.
  • #15 2318743
    jacynka84
    Poziom 26  
    Podłączyłem amperomierz do aku bez żadnego urządzenia-obciążenia - pokazało 1.40A co to znaczy? i jak tu sprawdzić jakiej pojemności jest pakiet?
    PS (troche nie na temat) mam trafo 22V/1.5A oraz LM317T
    Jak z tego zrobić ładowarke na stałe ok. 8V/400mA?
    podasz jakiś mozliwie najprostrzy schemat?
    próbowałem już 2 różnych ale żaden nie miał tak jak chciałem.
    Załączniki:
    • Jak prawidłowo rozładować pakiety NiCD 7.2V/1000mAh i 8.4V/1000mAh? Aperomierz.JPG (8.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 15439543
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    A wie kolega jak się używa amperomierza?

NIGDY nie podłącza się amperomierza jako jedynego odbiornika w obwodzie.
    Lepiej sprawdź czy ten amperomierz i zakres się jeszcze do czegoś nadają, albo czy nie wywalił chociaż bezpiecznik. Najprawdopodobniej uwaliłeś miernik.

Takie pomiary robi się zawsze przez jakiś odbiór w szeregu z amperomierzem.
    Najprościej - Znając napięcie pakietu, wyliczyć rezystancję dla równego prądu i mierzyć czas rozładowania i spadek prądu i napięcia.
  • #17 15440475
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Nie wiem, czy autorowi tematu przydadzą się jakiekolwiek porady blisko 10 lat po ostatniej jego wypowiedzi - tyle minęło od niej do wypowiedzi kolegi. Ale może przydadzą się komuś innemu, kto będzie miał podobny problem i trafi na ten temat.

Pewnie autor użył amperomierza z zakresem 10A - typowy tani miernik cyfrowy ma taki zakres, i można na nim mierzyć prąd zwarcia takich akumulatorków - nawet, jak będzie trochę większy, to od razu miernika nie spali (prąd z większego akumulatora może być na tyle duży, że mógłby spalić miernik, ale chyba ma on jakieś zabezpieczenia i "przeżyje").

Zakres 10A (albo, w lepszych miernikach, 20A) raczej nie ma bezpiecznika, bo jego opór mógłby znacznie zmniejszyć prąd i przez to zafałszować wynik pomiaru. Zaciski do takiego prądu są bezpośrednio połączone grubym drutem oporowym. Zabezpieczony może być przed napięciem, które może powstać na tym drucie przy przepływie dużego prądu.

Prawdopodobnie miernik cyfrowy wytrzyma ponad 50A (raczej poniżej 100A) przez sekundę, potem przegrzanie drutu może trwale zmienić jego opór, może się on odlutować, albo mogą się uszkodzić kontakty miernika. Nie wykluczam, że i przewody, zwłaszcza co tańsze, ulegną uszkodzeniu - np. nadpali się izolacja.

Kiedyś przez pomyłkę podłączyłem miernik ustawiony na zakres 20A do akumulatora żelowego 17Ah - miernikowi to chyba nie zaszkodziło (nadal go używam), akumulatorowi też (ale już dawno poszedł na złom), kabel (dobry) był do wymiany, bo pokruszyły się końcówki (kolega mi mówił, że zaświeciły), palce (w których trzymałem te końcówki) goiły się ponad tydzień.

Prąd zwarcia 1.4A nie świadczy dobrze o akumulatorku (choć może był już prawie rozładowany) - jak mi przestały działać akumulatorki w komórce i sprawdziłem prąd zwarcia, to miałem około 5A. Natomiast prądu zwarcia pakietu 470mAh o zwiększonej obciążalności nie mogłem zmierzyć - mignęło coś ponad 8A i bezpiecznik polimerowy odłączał pakiet.
  • #18 15440490
    jacynka84
    Poziom 26  
    Tak, już od dawna wiem że to zwykłe zwarcie.
    Mi ze dwa razy w życiu uwaliło bezpiecznik zarówno w mierniczku 10A, jak i np ogniwach LI-ION.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy prawidłowego rozładowywania pakietów akumulatorów NiCd o napięciach 7,2V/1000mAh i 8,4V/1000mAh. Zaleca się unikanie całkowitego rozładowania ogniw poniżej tzw. "kolana" na charakterystyce rozładowania, które wynosi około 1,1V na ogniwo, co dla pakietu 7,2V (6 ogniw) oznacza napięcie minimalne około 6,6V, a dla 8,4V (7 ogniw) około 7,7V. Szybki wzrost napięcia po odłączeniu obciążenia jest normalnym zjawiskiem wynikającym z charakterystyki chemicznej ogniw. W przypadku podejrzenia uszkodzenia pakietu, należy zmierzyć napięcie na poszczególnych ogniwach; ogniwo z napięciem bliskim 0V lub odwróconą polaryzacją wskazuje na uszkodzenie. Uszkodzone ogniwo można próbować odratować krótkim ładowaniem dużym prądem, jednak skuteczność jest ograniczona. Pełne naładowanie pakietu powinno dawać napięcie około 1,4V na ogniwo (8,4V dla 6 ogniw, 9,8V dla 7 ogniw), a rozładowanie do około 1,2V na ogniwo jest bezpieczne. Pomiar prądu bez obciążenia amperomierzem jest błędem i może uszkodzić miernik. W przypadku pakietów z nierównomiernie zużytymi ogniwami, jedno z nich może powodować szybkie samorozładowanie całego pakietu. Do ładowania zaleca się stosowanie małego prądu (np. C/10) i kontrolę napięć. W dyskusji pojawiła się także prośba o prosty schemat ładowarki z wykorzystaniem transformatora 22V/1,5A i stabilizatora LM317T do ładowania prądem około 400mA przy napięciu około 8V.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA