logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie modyfikacje i przeróbki można zastosować w Fiacie 126p?

hanysek55 03 Lut 2006 10:14 12286 30
REKLAMA
  • #1 2252701
    hanysek55
    Poziom 11  
    Witam szanownych forumowiczów.
    Chciałbym otworzyć nowy temat , na co by tu jeszcze przerobić malucha?możliwe że ten temat chwyci i rozwinie sie burzliwa dyskusja. Jeżeli jestem w nieodpowiednim dziale proszę mnie sprostować.
    osobiście posiadam duże doświadczenie w napędzaniu maluszka gazem i olejem napędowym +gaz . ponadto widziałem kilka ciekawych konsrukcji z wykorzystaniem tego reliktu motoryzacji PRL.
    czekam na rozwinięcie tematu.
  • REKLAMA
  • #2 2252718
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    hmm golarke napedzana mechanicznie ? :P o malbo cos lepszego >> Zyletki made from 126p :) najlepsza "stall" w europie
    a tak na powaznie to ja bym mial wizje > samobierzny wzmacniacz aduio duzej mocy < SWADM pradniczka podlaczona do siolniczka maluszkowego + jakis mega duzy wypasiony wzmacniacz tranzystorowy
  • #3 2252776
    dromod
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    Samojezdny kontener do wożenia piwa!:D
  • #4 2252815
    hanysek55
    Poziom 11  
    co do nagłośnienia da sie bez problemu mam zrobiny traktorek ogrodowy z maluszka i ma wbudowaną prądnice 6kVA 3x380V powinno starczyć
  • REKLAMA
  • #5 2254841
    mariofranko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    moze jakiś ciekawy gołębnik lub kurnik :D
  • #6 2254958
    chemik007
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    olejem napędowym +gaz - to ciekawe????????

nasypac do środka ziemi i przez dziure w dachu posadzić drzewko... - oryginalna doniczka
  • #7 2254974
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Montował ktoś kiedys subwoofery w dachu ?? :D
  • #8 2255679
    drrumin
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Najlepsze co mozesz zrobic z maluchem to go sprzedac i kupic moze sobie jakis samochód np. A jak nie to przerób go jakos, tyle tu oryginalnych pomysłów - doniczka, kurnik...........
    Fakt temat godny rozwinięcia , ma zapewne kolosalna przyszłośc tak jak i maluchy.
  • REKLAMA
  • #9 2256070
    Neverhood
    Poziom 16  
    Ocena: 54
    Zrobić wersje 126p kombi, przedłużyć przód, chłodzenie cieczą
  • #10 2256469
    potencjalek
    Poziom 17  
    Ocena: 1
    mój kumpel tez tak kminił co zrobic ze swoim maluchem ciekawego
    no i wykminił...
    sprzedał malczana i kupił sobie buty nike, ogólnie to jest zadowolony :D

a jesli chodzi o audio to widzialem na forum audiomani zajebistą zabudowe tylnej kanapy na estradówkach stxa ... oj głosno chyba jest w tym maluszku
  • #11 2257691
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Witam.
    Ja zrobiłem dla braciszka tuning tarczy licznika i kilka dodatkowych kontrolek, np: sygnalizacja świateł pozycyjnych podświetla obraz lampy a promienie na dół światła krótkie, osobne kierunkowskazy obrotomierz na ledach, wsteczny, lampkę do alarmu i coś tam jeszcze...
    A tak wygląda
    Załączniki:
    • Jakie modyfikacje i przeróbki można zastosować w Fiacie 126p? Licznik malucha dla Darka.jpg (36.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 2258127
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    A propos instalacji gazowej w maluchu
    mój kolega był jakieś 2 lata temu przejazdem w Rumunii, i oniemiał na widok malucha z instalacja LPG, kompletna prowizorka, butla na dachu, i nawet jechał, jak mnie pamięć nie myli uwiecznił to na zdjęciu, zapytam go i jak będzie miał to wrzucę na forum :D
  • REKLAMA
  • #13 2258622
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    A oberwac chcecie za wyzywanie mojego samochodzika?? ja wam dam relikt PRLu!! kązdy z was zaczynał zapewne od maluszka a teraz wielkie cwaniaki szwabami za 1000zł jeżdzą ;) ja wam dam :D
  • #14 2259415
    dedopl
    Poziom 27  
    Ocena: 58
    Sadzi się kolega Banasiewicz02 hehe
    sam mam piździawkę i nie narzekam kupiłem go po to żeby się po mieście poruszać szybciej niż na butach i żeby na głowę nie kapało, w najbliższym czasie mam zamiar kupić coś "szybszego" ale piździawkę nie będe sprzedawał tylko unowocześniał :D bo szkoda sprzedawać za 200 czy nawet 1000zł co mi z tej kasy. Ważne ze jest, nawet jak by miał za nieruchomość robić :D
  • #15 2259497
    grzesiek_nysa
    Poziom 25  
    Ocena: 57
    Banasiewicz02 napisał:
    A oberwac chcecie za wyzywanie mojego samochodzika?? ja wam dam relikt PRLu!! kązdy z was zaczynał zapewne od maluszka a teraz wielkie cwaniaki szwabami za 1000zł jeżdzą ;) ja wam dam :D

No jeszcze zeby to byl relikt PRLu...Przeciez to nie jest polska konstrukcja tylko wloska.Ja osobiscie nie uwazam malucha za auto, to jest przedmiot do przemieszczania sie z punktu A do punktu B :) Ja nie zaczynalem od malucha,strach tym wogole jezdzic.

Pozdro
  • #16 2260599
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Widzisz nie zaczynałeś czyli nie wiesz jak te autko się prowadzi fajnie...zwłaszcza w zimę na tył napęd i ręcznego nie potrzeba aby ślicznie w zakręt wejść...a że autko jest małe to dobrze bo wszędzie wjedzie...mam również golfa II i powiem szczerze że maluszkiem się jeżdzi bardziej "klimatowo" mimo że golf szybszy,większy i wogule...maluch to maluch i szanuje go takim jakim jest...
  • #17 2260838
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    Zgodnie z pytaniem: zdjęcie (portret) i powiesić na
    ścianie, obok praprzodka (pradziadka).
  • #18 2261403
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    SZANOWNI FORUMOWICZE
    Przecież "maluch" to istne BMW
    "Bardzo Mały Wóz"
    A tak poważnie to super wygląda przerobiony na kabrio. Istotny pałąk wzmacniający karoserię i trochę zachodu przy homologacji tego cuda.Jednak warte zachodu, wygląd zajefajny. Widziałem takie cacko, Syrenę kabrio zresztą też, naprawdę cudeńka.
  • #19 2261517
    Poziom 36  
    Ocena: 415
    Mirek D napisał:
    SZANOWNI FORUMOWICZE
    Przecież "maluch" to istne BMW
    "Bardzo Mały Wóz"
    A tak poważnie to super wygląda przerobiony na kabrio. Istotny pałąk wzmacniający karoserię i trochę zachodu przy homologacji tego cuda.Jednak warte zachodu, wygląd zajefajny. Widziałem takie cacko, Syrenę kabrio zresztą też, naprawdę cudeńka.

wlasnie jak wyglada rejestracja auta takiego wynalazku ? .... powiedzmy ze mam se slinik od porshe <boxerek 3l> a do tego dostep do wszyskiego co jest potrzebne do zrobienia ramy z alu ... jak to wyglda ? da sie zarejestrowac auto typu sam w obecnej polsce ? :o ile to kosztoje
  • #20 2261541
    Krisstoferes
    Poziom 19  
    Ocena: 108
    Ja karierę zmotoryzowanego człowieka zaczynałem od Laguny 2000cm3 (lstna limuzyna), ale od kiedy pamiętam zawsze chciałem się karnąć kaszlakiem.
    No i stało się, kumpel kidyś wpadł swoim żeby naprawić mu radio i dał się przejechać... nie zapomiane chwile, chałas, specyficzny zapach oleju i benzyny, ciasno jak w d..., ale jechał. Teraz brat mam malucha i zawsze jak jadę do chaty (mieszkam 260 km od domu), to on jeździ moim a ja jego. Oczywiście to jest fura wyciągająca kasę od swojego właściciela na paliwo i części ale jest klimatowa :D
  • #21 2261654
    Mirek D
    Poziom 15  
    Ocena: 12
    Jeśli chodzi o rejestrację to trzeba rozpytać w ASO. Co do kosztów niewiele wiem, bo sam tego nie robiłem. Przy silniku porsche cudo może odfrunąć, potreba dociążenia samochodu, szczególnie przód.
    Homologację da się zrobić, widziane cudeńka maluch i syrenka były zarejestrowane i nie stały bynajmniej na parkingu. Syrena była nawet bez pałąka , ale to jest samochód na ramie, więc pewnie inne są wymogi bezpie czeństwa.
  • #23 2264605
    crazy_88
    Poziom 42  
    Ocena: 166
    heh patrzcie na to wyglada jak polski kombajn
    Załączniki:
    • Jakie modyfikacje i przeróbki można zastosować w Fiacie 126p? 83411947.jpg (12.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie modyfikacje i przeróbki można zastosować w Fiacie 126p? 83411947_1.jpg (13.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie modyfikacje i przeróbki można zastosować w Fiacie 126p? 83411947_2.jpg (70.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #24 2265182
    ksiu600
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    ja gdybym miał teraz malucha, to wstawiłbym go do jakieś szopy i wyciągnoł po jakis 20 latach !
    Haa, wtety to takie auto bedzie strasznie oldschoolowe !
  • #25 2265366
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    Odnośnie maluszka i gazu to żadna nowość ;D sam kiedyś takiego miałem .. jako zbiornik była bytla turystyczna wożona za siedzieniem kierowcy ;P parownik ogrzewany od oleju
    ( tj. orginalny kanał tłoczny pompy zaślepiony na dekielku kruciec do parownika i powrót zaraz obok tak żeby było smarowanie ;D // jakby się ktoś pytał to pompa podołała// a maluszek śmigał lepiej niż na benzynie ;D )
    Ad. tego co jeszcze można ?? proponuję napęd 4X4 oczywiście elektryczny ;D wsadzić tak 4 silniki bezszczotkowe w koła ( takie silniki na magnesach stałych ( widziałem coś takiego 1 szt i miał moc około 2-3KM ) trochę mało ale kto powiedziedział że nie da się czegoś większego wcisnąć ;D w końcu 3X4=12 jak na maluszka spokojnie wystarczy ( nie piszę juuż o zyskach jakie dostaniemy odnośnie mocy przy małych prędkościach obrotowych ;D)
  • #26 2266472
    Neverhood
    Poziom 16  
    Odnośnie maluch i gazu to przeglądając forum elektroda o lpg to natrafiłem na stronę firmy montującej instalacje gazową. Rozpoczynali od dużego fiata .. i nagle maluch 126p, zdjęcia tego, obok scan pozwolenia ministra - homologacja tego!!!! już mam link http://www.autogaz.pl/historia.htm - więc legalnie też można
  • #27 2342115
    Galareta
    Poziom 23  
    Ocena: 182
    Mój kolega zrobił sobie z malucha konsole do gier :!: Kierownice podłączył do kompa pedały tak samo i resztę. Na maskę monitor 22 cale i w pokoju trzyma a ile on go tam wnosił. Komputer ma z przodu pod maską i zamiast radia DVD-ROM tak ogólnie to super zabawka :D
  • #28 2342485
    mukade
    Poziom 31  
    Ocena: 48
    Nie mam pytań !!!
  • #29 2342538
    Neverhood
    Poziom 16  
    Ja kiedyś widziałem prototyp smochodu amfibli robiony w warunkach "domowych" czyli pasjonata a nie firmę na bazie malucha. Bardziej przypominał cytrynkę - citroen c2? takie coś garbusowatego z 50 lat, lampy motocyklowe na wysięgnikach itd....
  • #30 2343037
    sportowymisio
    Poziom 11  
    Ja mam maluszka, kupiłem go za 150 zł i odbudowałem od podstaw,jest jak nówka ma kolor czarny metalik <lol> nic z niego nie kapie,w środku jest cicho (jak na maluszka) i ogólnie ok. Nawet przy największych mrozach jak stał na dworze to odpalał w przeciwieństwie do innych aut. MALUCHY są THE BEST!!! pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnych modyfikacji i przeróbek Fiata 126p („malucha”), obejmując zarówno techniczne, jak i kreatywne rozwiązania. Wśród propozycji znalazły się: instalacje gazowe LPG i olej napędowy z gazem, tuning elektroniczny (np. wzmacniacze audio, subwoofery w dachu), przeróbki karoserii (wersja kombi, kabriolet z pałąkiem wzmacniającym), montaż liczników z dodatkowymi kontrolkami, napęd 4x4 z silnikami elektrycznymi bezszczotkowymi, a także nietypowe zastosowania jak konsole do gier czy samobieżne kontenery. Poruszono także kwestie homologacji i rejestracji przeróbek, zwłaszcza przy zastosowaniu silników innych marek (np. Porsche) i konstrukcji ram aluminiowych, co wymaga opinii rzeczoznawcy i stacji kontroli pojazdów. Wskazano, że maluch jest tani w naprawach, łatwo dostępny na złomie i stanowi dobry materiał do eksperymentów. Dyskusja zawiera również refleksje na temat wartości sentymentalnej i użytkowej pojazdu oraz jego specyfiki jazdy, zwłaszcza w warunkach zimowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA