coz mi jako profanowi do zamknietych linkow...
a jesli chodzi o TNC to ja tez lubie sluchac mojego radia lampowego....
telefony komorkowe nie maja TNC a dzialaja (demodulatorem jest jednoukladowy modem, prosty w zastosowaniu), oslawiona nakladka G4RUH nie ma juz racji bytu jest droga i skaplikowana a TNC..TNC pozostawmy dla zatwardzialuch hobbystow poprostu czasy sie zmienily...
zaprezetowalem dwa uklady, ktore moga pomoc Koledze w projektowaniu urzadzenia do transmisji danych, ja uzywam tylko karty ale powiem ze kiedy raz przedstawilem gotowe urzadzenie zostalem zjechany ze postepuje nie pedagogicznie poniewaz podaje wszystko na tacy a nie sklaniam do poszukiwan i modyfikacji...
ze swej strony moglem tyle zrobic co zrobilem a jesli Kolega sq6ade posiada jakis piekny schemat trx-a (taki z bardzo hermetycznego linku) to wlasnie wypadalo by sie nim pochwalic, jaka szerokosc pasma Kolega przewiduje dla szybkiej transmisji (jak dla mnie 9600, ale w dzisiejszych czasach to juz nie tak szybko...). jesli chodzi o sterowanie komputera sygnalem to wystarczy karta audio albo albo rs232 tylko do czego zmierzam odbiornik takiego sygnalu jest inaczej zbudowany niz "normalny" wiec przedstawilem aplikacje zeby dac poglad(moge dodac jeszcze dla porownania mc3357 albo 3361).
ok o tak poznej poze nie bede dywagowac ale prosze Kolege jako posiadajacego wiedze o przeslanie konkretych rozwiazan ja tez chcialbym skorzystac z prostego acz funkjonalnego rozwiazania transmisji GMSK 9600Bit/s najlepiej za pomoca jednego ukladu i bez DSP, uklad ma byc zastosowany tylko do przesylu danych(chociaz co to sa dane...skompresowany dzwiek to tez dane...), jaka czestotliwosc Kolega proponuje i jaka IF do niej a przedewszystkim jaka szerokosc..
jesli Kolega cos zaproponuje ja postaram sie(w miare mozliwosci) dodac cos od siebie, jak narazie jestem wtrakcie" wymyslania" obslugi emisji cyfrowych do mojego odbiornika przy WFM (200KHz) obsluga via COM port. gotowe aplikacje sa tylko trzeba poskladac to w kupke