logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do przesyłania internetu przez łącze radiowe bez WiFi

adas_ppp 03 Lut 2006 13:52 1901 15
  • #1 2253422
    adas_ppp
    Poziom 16  
    Ocena: 31
    Witam!

Mam pytanie czy spotkał się ktoś z jakimś programem dzięki któremu jest możliwe przekazywanie połączenia internetowego przez łącze radiowe do innego komputera. Oczywiście wzelkie WFi odpadają ze względu na ukształtowanie terenu. Zdaje sobie sprawę że nie będzie to demon predkości ale zawsze coś

Dziękuje i pozdrawiam
  • #2 2263824
    wapster89
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Polecam MixW czy jakos tak pisalem o tym ostatnio w poscie Transmisja cyfrowa przez CB. Wiec ten program i do tego sterowniki wirtualnej karty sieciowej. A co do predkosci to bardzo marnie... jakby ci kie udalo uzyskac 9.6kbps to by bylo super. Wiec do odwiedzania stron to to nie przejdzie niestety.
  • #3 2264996
    Piter K.
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    hehe 9600 to przez g3ruh...przy szerokosci kanalu jakies 100KHz(w GSM jest 200KHz przy tej predkosci) :) ale na ptrzeby GG to 1200 starczy.
    ale zaraz....<hmmm> AGWP( sterowniki FlexNet tez daja ta mozliwosc) daje mozliwosc packetowania w 9600 i to przez karte dzwiekowa, i jakby przerobic telefon taki na 900MHz zeby mozna bylo nim ladowac to czemu nie...
    a tak PMRy w... to znaczy chcialem powiedziec szable w dlon :) (ufff o maly wlos...i znowu by bylo ze nie wolno...)
  • #4 2265400
    $ibulek
    Poziom 11  
    Jeżeli zechciałbyś używać zwykłych radyjek to niestety prędkość będzie jak widzisz - marna. Możesz spróbować MIKROTIKi na 5,7GHz z kartami 0,5 watowymi lub mocniejszymi. Wówczas możesz uzyskać odległość 25km z pełną widocznością lub 2-3 km bez widoczności ale to też nie do końca sprawdzone. Jedynym plusem tego jest fakt, iż prędkość przy najniższym sygnale to 6Mb/s (czyli jakieś 750kB/s).
  • #5 2265834
    Piter K.
    Poziom 23  
    taaak i moze jeszcze LMDS...albo inna radiolinie o charakterze profesjinalnym najlepiej taka na pasmo Ka bo to gwarantuje duza przepustowosc i niewiarygodna niezawodnosc...
    a ja proponuje (nie wiem jak tor nadawczy)zrobic cos na scalaku mc3356 on sobie poradzi z odbiorem FSK 500 kilobaud-nie mylic z transferem, baud to szybkosc modulacji a nie transferu(a mam gdzies opis takiego co radzi sobie z 2MB!)
    znalazlem potrzebne aplikacje i zamieszczam je, moze Ci to pomoze.
    tk14583 to ten szybki scalak uzywany w telefonach cyfrowych
    Załączniki:
    • mc3356.pdf (186.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • tk14583v-e-gc3_d001d.pdf (1.25 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 2266115
    adas_ppp
    Poziom 16  
    No tak ale dalej nc konkretnego nie wiemy o oprogramowaniu. Wiadomo że cudów to sie nie ma co spodziewać jeśli chodzi o prędkośc transmisji. Chciałbym wykorzystać radiotelefony pracujące w paśmie LPD gdzie dozwolona jest transmisja cyfrowa z mocą do 10mW. Najlepiej żeby wpiąć się do radiotelefonu prosto z karty dzwiękowej i sterowanie PTT z com-a
  • #8 2269541
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Piter K. teoria jest piękna a co z praktyką? czyli w rozumieniu większości konsumentów tego działu - gdzie dzałający i przetestowany schemat i almanach porad uruchomieniowych magicznego układu łączącego PC z radiem?
    Proponuję poszukać w sieci oprogramowania ROM pod modem TNC przekształcającego go w urządzenie "widziane" przez PC jako modem do połączenia internetowego.
    Takie linki są dostępne ale w zamkniętym dziale elektrody i nie wypada mi ich przytaczać.
  • #9 2270149
    Piter K.
    Poziom 23  
    coz mi jako profanowi do zamknietych linkow...
    a jesli chodzi o TNC to ja tez lubie sluchac mojego radia lampowego....
    telefony komorkowe nie maja TNC a dzialaja (demodulatorem jest jednoukladowy modem, prosty w zastosowaniu), oslawiona nakladka G4RUH nie ma juz racji bytu jest droga i skaplikowana a TNC..TNC pozostawmy dla zatwardzialuch hobbystow poprostu czasy sie zmienily...
    zaprezetowalem dwa uklady, ktore moga pomoc Koledze w projektowaniu urzadzenia do transmisji danych, ja uzywam tylko karty ale powiem ze kiedy raz przedstawilem gotowe urzadzenie zostalem zjechany ze postepuje nie pedagogicznie poniewaz podaje wszystko na tacy a nie sklaniam do poszukiwan i modyfikacji...
    ze swej strony moglem tyle zrobic co zrobilem a jesli Kolega sq6ade posiada jakis piekny schemat trx-a (taki z bardzo hermetycznego linku) to wlasnie wypadalo by sie nim pochwalic, jaka szerokosc pasma Kolega przewiduje dla szybkiej transmisji (jak dla mnie 9600, ale w dzisiejszych czasach to juz nie tak szybko...). jesli chodzi o sterowanie komputera sygnalem to wystarczy karta audio albo albo rs232 tylko do czego zmierzam odbiornik takiego sygnalu jest inaczej zbudowany niz "normalny" wiec przedstawilem aplikacje zeby dac poglad(moge dodac jeszcze dla porownania mc3357 albo 3361).
    ok o tak poznej poze nie bede dywagowac ale prosze Kolege jako posiadajacego wiedze o przeslanie konkretych rozwiazan ja tez chcialbym skorzystac z prostego acz funkjonalnego rozwiazania transmisji GMSK 9600Bit/s najlepiej za pomoca jednego ukladu i bez DSP, uklad ma byc zastosowany tylko do przesylu danych(chociaz co to sa dane...skompresowany dzwiek to tez dane...), jaka czestotliwosc Kolega proponuje i jaka IF do niej a przedewszystkim jaka szerokosc..
    jesli Kolega cos zaproponuje ja postaram sie(w miare mozliwosci) dodac cos od siebie, jak narazie jestem wtrakcie" wymyslania" obslugi emisji cyfrowych do mojego odbiornika przy WFM (200KHz) obsluga via COM port. gotowe aplikacje sa tylko trzeba poskladac to w kupke :)
  • #10 2270364
    sq6ade
    Poziom 40  
    Ocena: 285
    Chodzi o to że świetnych komponentów do budowy takich urządzeń jest cała kupa. Gorzej z działającym projektem,który łatwo podłączyć do PC jako medium internetowe.
  • #11 2270623
    adas_ppp
    Poziom 16  
    Kolega sq6ade trafnie to ujął. Zadałem proste pytanie a dostałem dużo linków i i wiadomości mógłbym powiedzieć że niewiele związanych z moim pytaniem. Ja nie chce budować modemów do transmisji cyfrowych z z telefonów komorkowych czy jakiś innych układów. Tego jest pełno na rynku. Nawet jakbym zrobił coś takiego to co dalej?
    Może spróbujemy jeszcze raz:
    Bierzemy dwa radiotelefony kupione w sklepie podpinamy sygnał mic i audio do karty muzycznej ustawiamy je w systemie VOX lub bierzemy sygnał z com-a lub lpt do załączania PTT i co dalej??? Jak udostępnić internet na drugim komputerze wyposarzonym w identyczny zestaw sprzętowy??? Chodzi oczywiście o oprogramowanie jakie użyć im prostsze tym lepsze.
    Zanim założyłem ten temat to toche poszperałem na forum i w necie ale oczywiście ogólników jest pełno ale żadnych konkretów.

Pozdrawiam i dziekuje za porady
  • #12 2270634
    Piter K.
    Poziom 23  
    sq6ade
    no i teraz wszysto jasne :)
    najleprosciej jest podpatrzec jak to robia inni i zrobic cos podobnego, nie jest to moze szczyt mysli ale mamy gwarancje ze uklad bedzie pracowal poprawnie. nie wiem jak uklad Toko ale tej motorolce milo z pyska patrzy :) tylko posrednia zastosowana w aplikacji jest zawysoka jak dla mnie, zastanawiam sie czy musi taka byc, czy nie mozna tego zmienic, nie widze zadnego kwarca przy generatorze...
    a co do reszty to jak juz powiedzialem trzeba zrobic sterowanie dla PTT(link podany juz byl) i ktos cos mowil o emulacji karty sieciowej ja jeszcze sprawdze w AGWP jak to jest.
  • #13 2275214
    wapster89
    Poziom 15  
    A ja mam pytanie: jak udostępnic polaczenie drugiemu gosciowi przez radio na wirtualnych kartach sieciowych? Jak to wszystko poustawiac w opcjach karty itp.??
  • #14 2275329
    Piter K.
    Poziom 23  
    protokol TCPIP sie klania
    polaczenia, ustaienia...brama itd. pozniej laczenie z numerem IP :) to na tej samej zasadzie jak laczyc dwa kompy za pomoca crossa
  • #15 2276429
    wapster89
    Poziom 15  
    Ech... no wlasnie, moze cos wymysle. Dam rade;)
  • #16 2309057
    adas_ppp
    Poziom 16  
    Coś temamat ucichł. A miało byc takie proste.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przesyłania połączenia internetowego przez łącze radiowe bez użycia WiFi, ze względu na trudne ukształtowanie terenu. Uczestnicy wskazują, że prędkości transmisji przy użyciu zwykłych radiotelefonów są bardzo niskie (rzędu kilkunastu kbps), co ogranicza praktyczne zastosowanie do prostych zadań, np. komunikatorów tekstowych. Proponowane rozwiązania obejmują wykorzystanie programów takich jak MixW oraz sterowników wirtualnych kart sieciowych (np. AGWP z FlexNet), które umożliwiają pakietowanie danych i transmisję przez kartę dźwiękową. Wskazano także na profesjonalne urządzenia Mikrotik pracujące w paśmie 5,7 GHz, które przy pełnej widoczności mogą zapewnić prędkość do 6 Mb/s na odległość do 25 km. Poruszono temat wykorzystania modemów TNC i układów scalonych (np. MC3356, TK14583) do transmisji FSK, jednak ich implementacja jest skomplikowana i wymaga zaawansowanej wiedzy. Autor poszukuje prostego oprogramowania do udostępniania internetu przez radiotelefony podłączone do karty dźwiękowej z kontrolą PTT przez port COM lub LPT, jednak konkretne, gotowe rozwiązania programowe nie zostały wskazane. Wskazano na konieczność konfiguracji protokołu TCP/IP, ustawień bramy i adresów IP, analogicznie do połączeń kablowych. Ogólnie, temat pozostaje otwarty, a dostępne rozwiązania są albo eksperymentalne, albo wymagają specjalistycznego sprzętu i wiedzy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA